Snoeiwerkzaamheden op Landgoed de Eversberg

Datum: 05-02-2024

16.11 uur - Om de veiligheid van bezoekers van Landgoed de Eversberg te garanderen, gaat Landschap Overijssel in februari werkzaamheden uitvoeren. Door de droogte van de afgelopen jaren hebben de oude bomen van Landgoed De Eversberg het moeilijk. Delen van bomen sterven af en dit levert gevaarlijke situaties op. Werkzaamheden bestaan uit het snoeien van laanbomen en enkele bosbomen op het landgoed. Hierbij worden dode risicobomen en dood hout uit de boomtoppen verwijderd. Landschap Overijssel doet dit in samenwerking met gemeente Hellendoorn, die ook verantwoordelijk is voor enkele lanen op het landgoed.

 
Droogte treft beuken
Vier jaar geleden zijn de lanen van het landgoed ook nog gesnoeid door boomspecialisten. Toch bleken er wederom gevaarlijke situaties te zijn ontstaan. De slechte staat van de bomen is bevestigd door een recent onderzoek van boomtechnisch adviesbureau Expedio Arbori uit Raalte dat is uitgevoerd in opdracht van Landschap Overijssel.
 
Geplande werkzaamheden
De werkzaamheden worden uitgevoerd door SEKO uit Raalte en begeleid door boomveiligheidsdeskundigen van Expedio Arbori. Ze nemen ongeveer drie weken in beslag. Tijdens de werkzaamheden worden delen van de paden afgesloten. Op locatie wordt de bezoeker hierover geïnformeerd.
 
Uitvoering
De snoeiwerkzaamheden starten5 februari De bomen zijn geïnspecteerd op gaten en holtes om er zeker van te zijn dat er geen vleermuizen, uilen of spechten in verblijven. Vlak voordat de werkzaamheden aanvangen, vindt nog een keer een zogenaamde faunacheck plaats.
 
Leeftijdsprobleem
De laanbomen op Landgoed De Eversberg zijn allemaal in ongeveer dezelfde periode aangeplant. De oudsten zijn nu bijna 200 jaar oud. Dit betekent dat de bomen vrijwel tegelijkertijd in de aftakelingsfase terechtkomen. Door de droogte van de afgelopen jaren wordt dit proces versneld. Om het landgoed, en de kenmerkende lanen, te behouden wordt daarom komend jaar een zogenaamd Lanenverjongingsplan opgesteld waarin wordt opgenomen welke lanen of delen van lanen in de komende decennia verjongd gaan worden. Meer informatie over het landgoed is te vinden op www.landschapoverijssel.nl/eversberg.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: