Mogelijk toch fietstunnels bij de rotonde aan de Helmkruidlaan

Datum: 01-02-2024

13.29 uur - Bij de rotonde aan de Helmkruidlaan-Baron van Sternbachlaan in de Kruidenwijk in Nijverdal gebeuren veel ongelukken. De gemeente Hellendoorn liet verschillende mogelijkheden om de verkeersveiligheid te verbeteren onderzoeken. In april 2023 koos de gemeenteraad voor de meest veilige oplossing binnen het beschikbare budget; een fietspad aan de noordkant van de Helmkruidlaan. 

In de afgelopen maanden werd dit project aanbesteed en inmiddels is het voorlopig gegund aan een aannemer. Deze geeft aan dat het tóch mogelijk is om twee fietstunnels aan te leggen binnen het beschikbare budget. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met het uitvoeren van de meest verkeersveilige oplossing binnen het beschikbare budget, waarbij wordt onderzocht of de fietstunnelvariant realiseerbaar is.
 
Meerdere varianten onderzocht
Voor dit verkeersprobleem werden meerdere oplossingen onderzocht. Daarbij werd gekeken naar verschillende criteria, zoals verkeersveiligheid, verkeersafwikkeling, beheer en onderhoud, inpassing in het landschap, kosten en maatschappelijk draagvlak. De aanleg van één of twee fietstunnels had in eerste instantie qua verkeersveiligheid de voorkeur. De kosten van deze tunnels bleken echter te hoog te zijn. Vandaar dat de gemeenteraad koos voor de daaropvolgende meest veilige variant, het fietspad aan de noordkant van de Helmkruidlaan.
 
Voorlopige aanbesteding
Wethouder Egbert Nijenbanning: "Er is een aanbesteding geweest. Hieruit komt naar voren dat een aannemer mogelijk toch fietstunnels kan aanleggen binnen het beschikbare budget. Ik had dit niet verwacht, maar ik zie dit als een mooie kans. Ik begrijp ook dat dit voor de mensen en omwonenden die hierbij betrokken zijn geweest een bijzondere wending is. Ik vind het dan ook erg belangrijk om het plan samen met de aannemer verder uit te werken en zorgvuldig te onderzoeken. Ik hoop dat we kunnen constateren dat het plan reëel en uitvoerbaar is'. 
 
Behandeling in de gemeenteraad
De gemeenteraad behandelt dit onderwerp op 13 februari tijdens een debatronde. Op 5 maart volgt besluitvorming in een raadsvergadering. De vergaderingen zijn bij te wonen in de raadzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur of live te volgen via hellendoorn.raadsinformatie.nl.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

klaas schreef op 01-02-2024

Gelijk aanpakken zou ik zeggen de weg is nu toch al afgesloten en stukken goedkoper dan een mensen leven

Arjan Pekkeriet schreef op 04-02-2024

Heel raar verhaal hoezo word een tunnel ineens goedkoper. Ze hebben toch wel verschillende aannemers gevraagd neem ik aan. Vond het toch al raar dat een nieuw fietspad en brug over de regge goedkoper was da een tunnel

Frans schreef op 06-02-2024

Bouwkosten rijzen landelijk de pan uit en de gemeente Hellendoorn heeft hier ineens totaal geen last van???? Kortom, waar komt het geld ineens vandaan en hoe wil je met twee tunnels het probleem oplossen van en rotonde met drie oversteekpunten???

Jos schreef op 15-02-2024

Bijzonder dat deze tunnels nu samen maar 1.5 miljoen euro moeten gaan kosten ipv de verwachte 10 miljoen euro. Gaat de gemeente straks de bietenBRUG op?

Geronimo schreef op 15-02-2024

Jos, even Tubantia lezen hoe de gemeente zich heeft ingedekt.

Harm schreef op 15-02-2024

Geef de gemeente een kans voor deze prijs, moet wel kunnen want een onderdoorgang voor koeien kost ca 2500 euro....

Lassie schreef op 16-02-2024

Of het adviesbureau was een aanfluiting dat kan ook.

Uw reactie

Naam:
Bericht: