Verkenning naar geschikte locatie azc in Hellendoorn bijna afgerond

Datum: 01-02-2024

9.26 uur - De komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente Hellendoorn komt dichterbij. De verkenning naar een geschikte locatie nadert de afrondende fase. Het college van burgemeester en wethouders verwacht in maart een voorlopig besluit te kunnen nemen over een locatie. Hierna volgt een belangrijke stap: afstemming met omwonenden en andere belanghebbenden.

 
Goede inbedding
In gesprekken kunnen zij aangeven wat zij belangrijk vinden voor een goede inbedding van het azc. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt met opvangorganisatie Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afspraken worden opgenomen in een zogeheten bestuursakkoord.
 
Als het bestuursakkoord is gesloten, kan het COA aan de slag met de totstandkoming van een azc. De ambitie van het college van burgemeester en wethouders is om het azc nog voor het eind van 2024 te openen.
 
Afgelopen voorjaar is al besloten door de gemeenteraad van Hellendoorn dat de grootte van de opvanglocatie in verhouding moet zijn met de omgeving en dat er maximaal 200 personen gehuisvest kunnen worden. Ook moet een goede verbinding mogelijk zijn met voorzieningen.
 
Menswaardige opvang
Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad via een raadsbreed aangenomen motie nogmaals duidelijk gemaakt werk te willen maken van een asielzoekerscentrum, om daarmee de druk op de asielketen te verlichten en mensen in nood op een menswaardige manier op te vangen.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

MARK schreef op 01-02-2024

Is de gemeente Hellendoorn weer 200 kerels rijker !! Over niet al te lange tijd komen er weer 200 bij , let op !!

V. Rudde schreef op 01-02-2024

Heeft de gemeente Hellendoorn al niet 200 asielzoekers opgevangen? Lijkt mij dan niet meer nodig nog een AZC op te richten….

Huub schreef op 02-02-2024

Mark helemaal mee eens.

Lokaal Hart schreef op 09-02-2024

Er is een groot verschil tussen het opvangen van statushouders en asielzoekers. Iedere gemeente moet jaarlijks een aantal statushouders huisvesten. Dat zijn mensen die erkend zijn als vluchteling en een verblijfsvergunning hebben gekregen. In Hellendoorn zijn dat meestal gezinnen. Daarnaast zijn er asielzoekers, die dus nog niet beoordeeld zijn. Zij worden eerst ingeschreven in Ter Apel en dan verspreid over nu alle gemeenten. Hellendoorn moet op grond van de spreidingswet 215 asielzoekers opvangen. Dit is onderdeel van een totaalopgave in Overijssel. Dus als er een gemeente meer asielzoekers wil opvangen, moet een andere gemeente bijvoorbeeld meer statushouders huisvesten. Dit is onderdeel van de gemaakte afspraken. Voor zover ik begrepen heb zijn daarvan 10 % alleenstaande mannen. Ik ga er dus niet vanuit dat er alleen mannen naar Hellendoorn komen. Dat is juist bij een AZC vaak niet het geval, daar willen ze een mix van asielzoekers hebben.

Uw reactie

Naam:
Bericht: