CDA Hellendoorn wil een oplossing voor de bestuurscrisis

Datum: 27-09-2023

14.32 uur - Na de breuk binnen Lokaal Hellendoorn in december 2022 en het partijloos worden van twee wethouders verkeert de gemeente Hellendoorn in een bestuurlijke patstelling. De VVD en Groen Links hebben op 2 mei de stekker uit het college getrokken. Onderhandelingen tussen VVD, Groen Links, CDA en Samen Hellendoorn heeft geen akkoord opgeleverd.

Alsnog hierover college onderhandelingen heropenen is weinig zinvol. Een college dat geen verantwoording aan de raad aflegt voor het zelf wegsturen van een wethouder en burgerparticipatie bij herhaling organiseert nadat definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden, staat zo haaks op het gedachtegoed van CDA Hellendoorn dat deelname aan zo’n college mede onder het gesternte van moeizame verhoudingen binnen de raad en het college voor CDA Hellendoorn niet aan de orde is. Een echte oplossing is nodig.
 
Lokaal Hellendoorn heeft als grootste partij het initiatief genomen en het CDA gevraagd samen een nieuw college te vormen dat gesteund wordt door de krapst mogelijke meerderheid van 13 van de 25 zetels. Het CDA had de bereidheid de uitnodiging te aanvaarden als tenminste twee andere partijen zouden aansluiten. Dit met het oog op een noodzakelijk breder draagvlak. Helaas was niet één van de zes andere partijen hiertoe bereid. Zodat deze oplossing werd geblokkeerd. 
 
Het CDA wil als oppositiepartij graag open en constructief meewerken aan een oplossing en stelt daarom als andere mogelijkheid voor dat de huidige coalitiepartijen Groen Links en de VVD in overleg met het zittende college aan de gemeenteraad een vervanger, met wethouders ervaring, uit eigen gelederen voorstellen voor de weggezonden wethouder Gea Oord zodat het college weer uit vier wethouders bestaat en er weer volop gewerkt wordt aan de grote opgaves van onze gemeente zoals woningbouw, betaalbare zorg, stikstof en klimaat. 
 
In geval dit CDA-voorstel geen draagvlak heeft kan ook gedacht worden te kiezen voor een zogenaamd ‘zakencollege’. De gemeenteraad kan dit besluiten en een procedure in werking zetten. De aan te stellen formateur(s) kunnen nieuwe (partijloze) wethouders aan de gemeenteraad voorstellen op basis van kennis en ervaring. De gemeenteraad stelt deze wethouders aan en geeft dit zakencollege binnen vast te stellen kaders de opdracht aan de raad voorstellen te doen voor belangrijke onderwerpen waarbij de inwoners vroegtijdig worden betrokken bij belangrijke besluiten zoals woningbouwlocaties, huisvesting van asielzoekers etc. 
 
Het CDA wil zo de ontstane impasse graag doorbreken want de gehele gemeenteraad heeft van de kiezer de opdracht gekregen te zorgen voor goed gemeentebestuur dat opkomt voor de belangen van alle inwoners en de gemeente als geheel.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Han schreef op 27-09-2023

Ik zou zeggen, CDA, hef jezelf op en verdwijn voorgoed uit het raadhuis. En neem LH mee.

Jos schreef op 27-09-2023

Juli 2023 Een bestuursakkoord op hoofdlijnen, getiteld Vooruitzicht 2023-2026, waarin volgens Immink alle door het CDA ingebrachte punten waren terug te vinden. Een onderhandelingsresultaat dat voor hem ‘voldoende CDA-gekleurd’ was en waarin de uitdrukkelijke wens van de christendemocraten was gehonoreerd: een eigen wethouder in het nieuwe college. Die zou de portefeuille van de partijloze Gea Oord overnemen. Immink was er na de ‘respectvolle en constructieve onderhandelingen’ met zijn collega’s van GroenLinks, Samen Hellendoorn en de VVD van overtuigd dat er een stevig fundament was gelegd voor een nieuwe coalitie die de rit uitzit. Maar die mening werd door een nipte meerderheid van zijn directe achterban niet met hem gedeeld en dat was voor Immink aanleiding per direct op te stappen als fractievoorzitter en raadslid. Immink blijft wel CDA-lid.

Frans schreef op 28-09-2023

Wat vervelend om te lezen dat de arrogantie weer zijn intrede heeft gemaakt bij het CDA. Nu een nieuwe coalitie keihard te hebben laten vallen nu slinks een wethouder te willen leveren om stabiliteit te creëren??? Soms vraag je je af in hoeverre het huidige CDA enige notie heeft van de ondoordachte acties? Wat zit daar in vredesnaam in de fractie, mijn god wat een treurnis. Oplossing is dat Lokaal Hellendoorn alleen moet gaan besturen met drie wethouders en zorgen dat ze bij ieder punt de rest van de raad meekrijgt. Zij zijn voor de burgers, in hun geval voor ruim 30% van de burgers, de overige 70% van de burgers stemmen op anderen partijen en die hebben ze nodig, net zoals de andere partijen ook hen nodig heeft. Kortom, ophouden met het gezeur en geëmmer, ophouden met alle burgers naar jezelf toe te trekken, geen enkele partij is groot genoeg dus aan de bak. Zit je er om je eigen maandelijkse inkomen op te krikken dan optiefen of ga doen waarvoor je raadslid bent.

Nijverdaller schreef op 28-09-2023

Even terug naar de basis. Het CDA heeft niet voor deze situatie gezorgd dat is de volledige verantwoordelijkheid van LH geweest. De afgelopen jaren heeft de raad goed gefunctioneerd toen het CDA in de coalitie zat. Daarna is het alleen maar minder geworden. Je zou dus kunnen concluderen dat het CDA goed in besturen is. Het is jammer dat de laatste verkiezingen er lokaal veel minder CDA is gestemd door de landelijke problematieken die speelden op dat moment in de partij. Dat heeft veel inwoners gestimuleerd om voor de populistische partij LH te stemmen. Met al dit als gevolg. Met de aankomende landelijke verkiezingen zal dit probleem zich ook gaan voordoen met de nieuwe partijen is mijn angst.

Geronimo schreef op 28-09-2023

Even terug naar de basis. In eerste instantie is LH verantwoordelijk voor deze situatie. Ze hadden er geen partijen bij moeten halen, maar alleen gaan besturen. Door anderen mee te laten spelen komen er andere invloeden bij, en voila een breuk binnen de eigen partij. Dus LH heeft haar eigen program naar de galemiezen geholpen en de dissidenten namen hun zetel mee, wat naar mijn mening zeer achterbaks is en verkiezingsbedrog. Verder mag een Nijverdaller concluderen dat het CDA goed is in besturen, maar dan ook graag een verklaring voor de forse verliezen; het CDA zit de komende jaren landelijk in ieder geval langs de zijlijn of ze moeten een onderdanige rol als de CU aannemen. Met de landelijk verkiezingen heeft hij wel gelijk over het populisme, uiterst rechts heeft niets, BBB weten we niets van en vd Plas begaat momenteel de ene na de andere blunder en Omzigt kennen we alleen, maar zijn partijgenoten en verkiezingsprogram zijn nog een raadsel en dan toch bovenaan staan in de peilingen. Bij de verkiezingen gewoon aan kiezers vragen waar ze op stemmen en dan moeten ze zeg maar 7 partijpunten kunnen opnoemen. Kunnen ze dit, door naar stemhokje en bij falen linea recta naar huis.

Frans schreef op 28-09-2023

@Nijverdaller ik snap waar je op doelt en buiten het feit dat Lokaal Hellendoorn overal en altijd een rotzooi weet te maken met, helaas, een grote aanwezigheid van incapabele geldgraaiers, vind ik dat het CDA in dit geval een zekere schuld treft. Toen alles in kannen en kruiken leek, trokken zij de spreekwoordelijke keutel in. Binnen de fractie zat niet iedereen op één lijn, wat resulteerde in een onbegrijpelijke fout. Nu ze bovenstaande optie aandragen, kan je niet ander concluderen dat ze niet aan het stuur willen zitten maar wel en arrogante notie hebben dat ze niet willen sturen, maar het stuur wel willen vasthouden. Dat is natuurlijk krankzinnig.

Geronimo schreef op 29-09-2023

CDA Hellendoorn kiest voor oppositierol en stelt nieuw zakencollege voor om uit politieke impasse te komen. Als je dit als partij voorsteld, heb je je eigen failliet al ondertekend en kun je de partij beter direct opdoeken. En welke capabele personen weten zij dan voor een zakencollege? Ik zie ze nl niet rondlopen, zekers geen personen die hun eigen belang voorop stellen.

Lokaal Hart schreef op 29-09-2023

@Geronimo: Eens dat LH verantwoordelijk is voor het begin van deze situatie. Overigens ben ik het niet met je eens dat het achterbaks is en verkiezingsbedrog. Allereerst word je altijd als persoon gekozen. Bovendien hebben Matthijs Knobben, Jan Veneman en Gerrit Haselhorst veel voorkeurstemmen gekregen. En dan tel ik Annemarie Dubbink als lijsttrekker niet mee. Verder hebben begin deze eeuw toen Frans Runneboom en Thea ten Have weggingen bij Gemeentebelangen ze ook hun zetel meegenomen. Dus nu geen recht van spreken. Maar voor het vervolg van deze soap en de huidige situatie is toch echt het CDA verantwoordelijk en dan met name een aantal leden van de fractie/burgerleden. Dan bewijs je toch echt dat je geen bestuurderspartij meer bent. Wat je in het verleden ook goed gedaan hebt, maar dit is niet alleen een mes in de rug van je fractievoorzitter, maar ook een bewijs van bestuurlijk onvermogen. Dat geldt ook voor deze brief en oplossing. Je hebt dus niet het lef om het alleen samen met LH te doen, je hebt niet het lef om terug te gaan naar de andere partijen, dus stel je voor dat men maar een nieuwe wethouder moet zoeken of dat er een zakencollege moet komen. En je geeft als reden op de wijze waarop Gea Oord is vertrokken. Toen het CDA het mes in de rug van Jan Immink stak, zou Gea Oord plaats maken voor een CDA-wethouder. Maar dat was voor het CDA niet genoeg, men wilde dat er nog een wethouder zou vertrekken. Hoe arrogant kun je zijn. Het vertrek van Gea Oord staat daar volgens mij deels los van. Dat er spanningen zijn ontstaan die tot haar vertrek hebben geleid, lijkt me duidelijk, opening van zaken geven hoeft voor mij in deze situatie niet. Stukje bescherming van betrokkenen kan soms goed zijn. Ben benieuwd hoe lang deze soap nog duurt. Helaas zijn nieuwe verkiezingen niet mogelijk. Een volledig nieuw zakencollege lijkt me ook niet handig, kost nog weer meer tijd. Dus ofwel verder gaan met z'n drieën (doen wel meer gemeenten van deze omvang), bespaart ook nog geld, ofwel een nieuwe wethouder benoemen.

Frans schreef op 02-10-2023

@lokaal Hart ik ben het met je eens. de beste oplossing is dat ieder raadslid in de spiegel durft te kijken en zich moet realiseren dat, wanneer je werkelijk helemaal niets om de mensen geeft maar om je eigen portemonnee, je op moet stappen en niet meer verkiesbaar moet stellen. Alle burgers, dus niet alleen die op Lokaal Hellendoorn hebben gestemd, moeten serieus genomen worden en de huidige partijen hebben inmiddels bewezen dat ze HE-LE-MAAL niets doen. Blijven lafjes elkaar steunen, niemand durft nu de vinger op de zere plek te leggen. Het opstappen van Ter Horst is wederom tekenend. Hij had gewoon naam en rugnummers moeten noemen, daar heeft de burger recht op, wie stak de mes in de rug en wie wil nu werkelijk helemaal niets meebewegen.

Geronimo schreef op 02-10-2023

@Lokaal Hart en Frans, als ze de gemeente niet op 1 zetten maar hun partij/eigenbelang belangrijker vinden, dan moeten ze oprotten uit de politiek. LH heeft daar democratisch gezien wel de kans voor gehad. Minimaal 90% heeft geen ruggengraat en is met zichzelf bezig.

Uw reactie

Naam:
Bericht: