Lezing Jan Lohuis opkomst en ondergang van landgoed De Eversberg

Datum: 18-09-2023

12.56 uur - Op 17 september is tijdens de 11e expositie een goed bezochte lezing in de vorm van een audiovisuele show gehouden door Henk Butink over Groot Lochter, vroeger en nu. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan van de wijk Groot Lochter. In de eerste week van de expositie kwamen circa 500 mensen de expositie bezoeken. De expositie is dagelijks tot en met zondag 2 oktober te bezoeken, op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

 
De 4e lezing van deze expositie gaat over De Eversberg. Jan Lohuis heeft hierover een aantal jaren geleden een indrukwekkend naslagwerk geschreven. Van hieruit neemt hij ons mee in de opkomst en ondergang van dit landgoed , dat in 1955 net als andere gebieden bij de gemeente Hellendoorn werd gevoegd.
    
Jan Lohuis is al jaren een actief lid van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, daarin ook lang bestuurlijk actief geweest en schrijver van diverse publicaties. Hij houdt zich al 30 jaar bezig met het onderzoek naar genealogie van de bewoners van de gebieden die in 1955 bij de gemeente Hellendoorn werden gevoegd (Zuna, Notter, Eversberg). Hij begon met zijn eigen familienaam en heeft dit uitgebreid naar alle woningen/boerderijen in de buurtschap Zuna en later De Eversberg en Notter. Hij heeft hier inmiddels een 2-tal boeken over geschreven en is nog steeds bezig met aanvullend onderzoek.
 
De oudste vermelding van De Eversberg begint in 1382 in de marke Notter-Zuna. Het ontstaan van het landgoed begint met Adam van Heerdt en de latere eigenaren de adellijke familie van Heerdt tot Eversberg. Hun geschiedenis staat centraal in de lezing. Het einde van het landgoed is in 1943, als het door brand wordt verwoest. Het is daarna nooit meer opgebouwd. Momenteel is het landgoed in eigendom van Landschap Overijssel, de vleermuiskelder is door een aantal vrijwilligers gerestaureerd en ook de fundamenten van het landgoed zijn blootgelegd.
 
Op zaterdag 23 september vanaf 13.30 zijn er weer een aantal oude ambachten te zien in De Smidse. Op woensdag 20 september en vrijdag 29 september vanaf 13.00 uur is Jan Lohuis aanwezig in De Smidse. Hij heeft van 140 woningen en 200 families uit het gebied Oost Nijverdal veel informatie verzameld in de vorm van foto’s, kaarten enz. Iedereen die hiervoor belangstelling heeft kan met hem in gesprek en de informatie bekijken.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: