Drie keer goud voor dressuurruiter Nick van Rooyen uit Nijverdal tijdens de Special Olympics World Games 2023

Datum: 05-07-2023

11.50 uur - Dit jaar reisde SO TeamNL naar de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn; het grootste sportevenement in de wereld voor mensen met een verstandelijke beperking. De sportdroom van dressuurruiter Nick van Rooyen uit Nijverdal kwam uit.

 
Nick is 26 jaar, woonachtig in Nijverdal en één van de sporters die Nederland dit jaar vertegenwoordigde in Berlijn. 
Sinds zijn 8e jaar rijdt Nick al paard. In eerste instantie bij FPG-maneges, maar sinds acht jaar rijdt hij met Tommy, het paard van zijn moeder, in de reguliere wedstrijdsport. Vorig jaar kwam Nick voor het eerst in aanraking met Special Olympics Nederland. Tijdens de Nationale Spelen, die gehouden werd in Twente, won hij een zilveren medaille en dat smaakte naar meer! Nick had geluk en hij werd ingeloot voor de SO World Games 2023. Helaas mocht Tommy niet mee.  Tijdens de World Games krijg je een paard uit het desbetreffende land toegewezen. Voor Nick geen probleem. Als daginvulling werkt hij namelijk bij Ingeborg Klooster Dressage in Mariënheem en hier zit hij dagelijks op jonge onbekende paarden.
Nick had geen idee wat hij kon verwachten in Berlijn en wat zijn kansen waren. Al gauw werd het duidelijk dat Nick niet veel concurrentie had. Hij stak er met kop en schouders bovenuit en dat resulteerde in drie gouden medailles op de onderdelen: dressuur, English Equitation en English Working Trail. 
Dit was nog nooit eerder gebeurd met ruiters van Special Olympics Nederland.
 
Autisme, ADHD en een Verstandelijke Beperking houden Nick niet tegen!  Zijn wens en doel is om iedereen te laten zien dat je met een verstandelijke beperking net zo goed kunt worden in de paardensport als iemand die geen beperking heeft! Het is alleen erg jammer dat er landelijk gezien zo weinig aandacht is voor deze doelgroep in de paardensport. Voor Paralympische sporters (sporters met een lichamelijke beperking) is er veel meer aandacht. 
 
Nick wil graag een ambassadeur zijn voor alle ruiters met een verstandelijke beperking en hoopt dat hij de paardenwereld in Nederland wakker kan schudden.
Ruiters met een verstandelijke beperking hebben ook recht op een “speciaal” plekje in de reguliere paardensport. 
 
56 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking stapten 12 juni 2023 op de trein richting Berlijn. Deelname aan de World Games heeft het leven van de sporters voorgoed verandert. De sporters stegen boven zichzelf uit wat betreft sportprestaties, maar vooral ook in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 
De Special Olympics World Games werden van 17 t/m 25 juni 2023 gehouden in Berlijn.
 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: