SVVN wint derby

Datum: 20-03-2023

12.56 uur - Afgelopen zaterdag werd ie weer gespeeld: Dé derby van Nijverdal tussen SVVN en DES. Voorafgaande de wedstrijd werd er groots uitgepakt. Het kon wel eens de laatste derby zijn die er voorlopig gespeeld wordt. Dat ligt voornamelijk aan de beroerde positie die DES inneemt. Slechts zeven punten werden er tot nu toe behaald uit 15 wedstrijden en met de versterkte degradatie op de loer wordt het een hels karwei om het vege lijf te redden.

In het groen-witte kamp zijn de geluiden een stuk positiever. Na de prachtige vierde plaats van vorig seizoen staat SVVN momenteel zelfs op de derde positie en deze geeft na 24 wedstrijden het recht op het spelen van de nacompetitie om promotie naar de 2de Klasse.

De weersomstandigheden waren ideaal. Toch was er in het verleden wel eens meer publiek aanwezig bij deze wedstrijd. Om half drie geeft scheidsrechter Roel Geukemeijer, die helemaal uit Nijmegen moest komen, het startsein voor de wedstrijd. SVVN begint, niet voor het eerst tegen DES, ongekend zwak aan de wedstrijd. De gasten zetten SVVN onder druk en zoeken de aanval. In de tweede minuut komt de verdediging van SVVN te laat bij een actie over links van Djim Harmeling zodat er een corner moet worden weggegeven. Na enkele omzwervingen komt deze bij het uitverdedigen voor de voeten van Tom Woesthuis die met een beheerste schuiver doelman Loohuis van SVVN verschalkt.

Dit zou een wake up call voor SVVN kunnen zijn, maar helaas. Toch krijgt SVVN wel kansen. In de 11de minuut brengt Jimmy Scharphof een afgeslagen corner opnieuw in. Zijn voorzet wordt door zowel Delano Burnama als Tygo Vliek gemist. Echt veel om de hakken heeft het niet wat SVVN laat zien de eerste twintig minuten. Dat verandert na een schot van Nick Snellink iets buiten de zestien wat nipt voorlangs gaat. Het is een startsein voor SVVN om de gasten onder druk te zetten. In de 23ste minuut geeft Jimmy Scharphof een prachtige lange bal op Tygo Vliek. Tygo passeert doelman Van Klompenburg maar schiet de bal op de tweede paal.

De op dat moment verdiende gelijkmaker kan niet uitblijven en komt er uiteindelijk in de 39ste minuut. Robin de Jong stuurt Martijn ter Steege op rechts weg. Zijn voorzet vindt het hoofd van Tygo Vliek die weer de paal vindt. Nu gaat de bal wel in het net. Na de gelijkmaker voert SVVN de druk nog verder op. In de 43ste minuut kopt Tygo Vliek vanaf rechts de bal op Teun Bakhuis die met een fijne voetbeweging de bal achter de doelman schiet. SVVN kan voor rust DES nog meer pijn doen. Tygo Vliek schiet vanaf de zestien hard op het doel, maar de doelman weet de bal nog over het doel te tikken.

Zo gaat SVVN met een 2-1 voorsprong de rust in na een zwak begin gevolgd door een veel betere tweede gedeelte van de eerste helft. De voorsprong is echter nog minimaal dus SVVN zal de tweede helft nog vol aan de bak moeten om de overwinning over de streep te trekken.

Ook de tweede helft begint SVVN niet sterk. Het verschil is wel dat DES nu niet echt gevaarlijk wordt. Het eerste gevaar is pas in de 62ste minuut als de ingevallen Marvin Thomas van rechts de diepte wordt ingestuurd. Zijn schot gaat voorlangs. Een minuut later is er, na later blijkt, dé kans voor DES op de gelijkmaker. Een voorzet van rechts wordt ingeschoten bij de eerste paal en Patriz Loohuis brengt op uitstekende wijze redding. SVVN consolideert de voorsprong en hoeft daarvoor niet groots te spelen.

In de 71ste minuut komt er slot op dit duel. SVVN zet goed druk en verovert de bal. Een voorzet is niet goed maar Jochem Top kopt de bal langs zijn eigen uitstormende keeper. Tygo Vliek geeft het laatste zetje en schiet de bal in het lege doel. Hierna komt de voorsprong geen moment meer in gevaar. DES is onmachtig en SVVN had de voorsprong nog kunnen uitbreiden als het iets scherper was in de afronding. SVVN hoefde vandaag niet groots te spelen om eigenlijk vrij eenvoudig de derby van Nijverdal eindelijk weer eens te winnen.

Na afloop is de vreugde groot. Deze wordt zeker ook gevoed door opluchting. Het bleef naderhand nog lang gezellig in de kantine waar de zanger de sfeer er goed in kreeg. SVVN blijft op de felbegeerde derde plaats staan en DES moet nu toch echt gaan vrezen dat ze voor volgend seizoen de TomTom voor Daarle in moeten gaan stellen. Volgende week gaat SVVN op bezoek bij VV Bergentheim. De wedstrijd op Sportpark Moscou zal om 14:30 uur gaan aanvangen.