Smaakvol sterrencollege: Bloemkool van Mars

Datum: 16-03-2023

13.18 uur - Dat de mensheid naar Mars wil om zich daar permanent te vestigen, dat staat inmiddels wel vast. Dan is het natuurlijk wel handig dat die Marsianen zichzelf daar kunnen voorzien van voedsel. Groente telen op Mars is dus gewoon nodig om toekomstige Mars bewoners te kunnen voeden tijdens hun langdurig verblijf op de rode planeet. 

 
Dr. Ir.  Wamelink ( Wieger) -Universiteit Wageningen, onderzoekt al ruim tien jaar met zijn team de vraag: hoe kun je groenten telen op Mars ( en de Maan)?
 
Groente uit eigen tuin.
In die tienjarige aanloopperiode werd door het team van Wamelink allereerst onderzocht  of je die bijzonder verweerde regolith bodem van de Maan en Mars, überhaupt wel kunt gebruiken voor het telen van groenten. Nu die vraag positief is bevestigd, richt het onderzoek zich op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem op de rode planeet.  
Uiteindelijk zullen Marsmensen dus, sla, paprika, bloemkool enzovoorts uit eigen tuin kunnen eten volgens Dr. Wamelink, overigens zouden veel aardse stadsbewoners dat ook wel willen. 
 
Hamburgers! 
Om het zover te brengen zegt dhr. Wamelink, zijn in elk geval daarvoor bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen nodig. Hoe je met die ‘ingrediënten’ groenten kunt telen dat zal duidelijk worden gemaakt in dit sterrencollege bij de sterrenwacht.  Volledig vegetariër worden is niet nodig, want mocht je op Mars echt geen vegetariër willen worden, dan is er misschien wel een van meelwormen gemaakte hamburger voor je te krijgen. Laat je daarom culinair eens echt verrassen op dit wel bijzonder smaakvol sterrencollege bij de Sterrenwacht Hellendoorn. 
 
Sterrencollege met Dr. Ir. W. Wamelink 
Wanneer: Donderdagavond 23 maart 2023 
Waar: Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281  Nijverdal 
Aanvang: 20.00 uur   Zaal open 19.30 uur
Entree: Volwassenen €8.--   Kinderen t/m 13 jaar €4 (Donateurs gratis) 
Reserveren via onze website. 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

KIJK in de Vechte schreef op 16-03-2023

Mars is anderhalf jaar ruimtevaren, dat is nog te overzien maar of je dan je benen onderweg eens kunt verzetten? Jaarbudget ruimtevaart USA: 40 miljard dollar (=40 billion).Een kamikaze enkeltje Mars: 450 miljard dollar - 10x meer. Er zijn stofstormen en meteorietenregens en Mars wordt geteisterd door kosmische straling. Als je al niet te pletter valt op Mars, kom je in een claustrofobisch hutje op een zeeer onherbergzaam en zeeer ongezellige planeet. En o ja: In Siberië vinden ze dat het tot -40 graden C nog wel aangenaam is, maar kouder dan -40 graden C vinden ze wel erg koud worden. En op Mars is het gemiddeld min 60 graden Celsius ... ... Dus Mars One enzovoort, dat wordt allemaal niks.

Geronimo schreef op 18-03-2023

@Kijk, er zijn al 10 landingen geweest op Mars. De Mars-raket kost 230 miljoen dollar om te fabriceren, maar gaat gemiddeld duizend keer mee. Per keer kost het 200.000 dollar om de raket op te lappen voor een volgende lancering. De totale prijs per Mars-trip is elf miljoen dollar En de temperatuur varieert van 20 tot -130 graden C, met een gemiddelde van -60 graden C. Dus kom volgende keer met feiten die kloppen.

Han schreef op 19-03-2023

Kosten vallen dus mee Geronimo. Ik wil het oplappen van de raket a 200.000 dollar wel betalen, als jij en Jos op verkenning gaan richting Mars. Wellicht kunnen ze daar types zoals jullie gebruiken. Vermeld even je bron aub, kosten zijn veel hoger volgens mij.

Geronimo schreef op 20-03-2023

Wat fijn dat iemand overal verstand van heeft, alleen jammer dat hij zelf niets kan vinden. En dan, waarom twijfel je dan niet aan die andere 2 feiten? Maar goed, ik heb het vaker gezegd, maar ik ben nu helemaal klaar met jou en reageer niet meer. Jij bent om van te kotsen, maar zo heel lang zul je wel niet meer reageren, mits je niet hebt gelogen over je leeftijd.

Hendrik schreef op 20-03-2023

Ik vraag me af of de Heer Wamelink niet wat anders te doen, nodig hem desnoods een keer uit bij de voedselbank.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-03-2023

Universiteit Wageningen doet vooral onderzoek voor bedrijven. Deze lezing is natuurlijk reclame/promotie om meelwormen als voedsel op aarde aan te bevelen. Bijzonder nuttig als gezonde vleesvervanger en vermindering stikstof.------------"""Bijna 40 procent van het land op aarde is al in gebruik voor landbouw. Tweederde hiervan betreft (intensief en – vooral – extensief beweide) grasland voor vee. Eenderde wordt benut voor akkerbouw. Daarvan wordt weer eenderde gebruikt voor het verbouwen van veevoer."""

geet nie gebeuren schreef op 20-03-2023

reclame voor meelwormburgers

Wat ben ik toch een tut! schreef op 20-03-2023

Hij heeft Marszand van de NASA gekocht, 100 kg voor € 2500,-. Hij gebruikt ook vergelijkbaar zand van vulkanen op aarde, hoog ijzergehalte. Er is onderzoeksgeld beschikbaar voor bizarre projecten, om wetenschappers de mogelijkheid te bieden om tot bijzondere, onverwachte vondsten te komen. Serendipliteit... een naald zoeken in een hooiberg, en met een lekkere boerenmeid eruit komen.

Han schreef op 20-03-2023

Kijk, Geronimo gelijk op de achterste benen. Hij zal wel gelogen hebben over de kosten. Wacht, ik zal uw betoog aanvullen opdat de werkelijke kosten voor iedereen inzichtelijk is en waar u deze wijsheid van heeft. En nee ik lieg niet over mijn leeftijd, ik ben een oud wrak dat niet kapot te krijgen is. Dan nu de aanvulling op uw knip en plak werk. (De totale prijs per Mars-trip is elf miljoen dollar. De tanker – het ruimtevaartuig dat de raket van brandstof voorziet in de ruimte – kost 130 miljoen dollar om te bouwen. De tanker gaat honderd keer mee en kost 500.000 dollar extra per lancering. Totale kosten per Mars-reis: acht miljoen dollar. Dan tenslotte het interplanetaire schip. Dit schip kost 200 miljoen dollar om te maken, gaat twaalf keer mee en het kost gemiddeld tien miljoen dollar per keer om opnieuw in te zetten. Per reis hangt er een prijskaartje aan van 43 miljoen dollar. Als we alles bij elkaar optellen, dan komen we op een totaalprijs van 62 miljoen dollar voor honderd mensen om een enkele reis naar Mars te ondernemen. Op basis van het bovenstaande rekensommetje gaat een ticket 600.000 dollar kosten. Musk noemde in zijn presentatie een ander bedrag. “We gaan voor een ticketprijs van 200.000 dollar of minder”, aldus Musk. “Uiteindelijk kunnen we de ticketprijs onder de ton krijgen). https://scientias.nl/spacex-onthult-interplanetair-ruimteschip-om-mars-koloniseren/#:~:text=De%20Mars%2Draket%20kost%20230,lappen%20voor%20een%20volgende%20lancering.

Jos schreef op 20-03-2023

Bedrijven financieren weinig onderzoek in Wageningen. Dat blijkt uit intern onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), waarin de financiering van het Wageningse promotieonderzoek uit 2020 en 2021 werd uitgeplozen. Slechts 18 van de 577 promotietrajecten werden door bedrijven betaald. De universiteit behaalde in 2020 een omzet van 405 miljoen euro. De inkomsten kwamen van: overheid: 297 miljoen (73%) collegegelden: 39 miljoen contractonderzoek overheden: 23 miljoen bedrijfsleven: 14 miljoen (3,5%) verkoop (bijvoorbeeld verhuur en cursussen): 31 miljoen

Han schreef op 21-03-2023

Tut, ik had u hoger ingeschat en neem aan dat u de feiten kent. De maan- en Marsgrond komen niet echt van de maan en Mars, maangrond is niet te krijgen en er is nog geen Mars grond terug naar de aarde gebracht. Daarom heeft NASA op aarde gezocht naar grond die precies lijkt op Mars en maan grond. De Mars grond die we gebruiken voor de experimenten komt van een vulkaan van Hawaii en de maan grond komt uit een Woestijn in de buurt van Flagstaff in Arizona. De bodems zijn opgeschoond en er is met een grote wals over de maangrond gereden om extra stoffige grond te krijgen zoals je die op de maan ook vindt.

Geronimo schreef op 21-03-2023

Ik reageer toch nog voor de laatste keer. Het staat er heel ongelukkig, maar ik wens niemand dood. Ik doelde erop dat je spoedig naar het bejaardentehuis zult vertrekken, met minder speeltijd op de PC.

Han schreef op 21-03-2023

Zolang het nog gaat laat ik het bejaardentehuis liever aan mij voorbij gaan Geronimo. Moet er niet aan denken, een beetje bingo spelen ipv mijn ongenoegen uiten op het web . Maar excuses aanvaard.

Jos schreef op 21-03-2023

Wel fijn dat het duidelijk is, dat is dat anti Poetin Russen de aanval op de Nord stream hebben uitgevoerd.

Uw reactie

Naam:
Bericht: