Columbus Junior bouwt in Hellendoorn het meest duurzame kinderdagverblijf van Nederland
Datum: 07-10-2022
8.17 uur - Kinderopvang Columbus junior bouwt een duurzame vestiging in Hellendoorn. Zij wil een voorbeeld zijn voor de branche en voor kinderen als het gaat om duurzaamheid en het milieu. Daarom is een zogeheten ‘circulair’ pand ontworpen door duurzaam ontwerp & bouwbedrijf Tala. Voor een positieve impact op mens, maatschappij en natuur. Op 5 oktober was het zo ver: de bouw van kindcentrum de Noord Es ging van start. Het pand zal naar verwachting opgeleverd worden in het voorjaar van 2023.
Columbus Junior wil bijdragen aan versterking van de kinderopvang als een duurzame voorziening. Toepassingen waar zij mee werkt om dit te bereiken zijn bijvoorbeeld natuurlijke materialen voor speeltoestellen, meer groen en minder tegels voor de buitenruimtes, het gebruik van groene stroom en daar komt nu de eerste circulaire vestiging bij.
Het ontwerp voor de nieuwe vestiging is ontstaan vanuit het oogpunt: “kinderopvang kan alleen bijdragen aan een optimale ontwikkeling en een gelukkig leven voor kinderen als er een mooie en leefbare wereld is om door te geven”.
Het innovatieve karakter van hun invulling van duurzame kinderopvang zit in de naadloze verbinding tussen de sociale functie en de ecologische verduurzaming. Met als sociale functie het zo goed mogelijk zorgen voor de kinderen vanuit pedagogisch oogpunt. Daarbij creëren zij bewustzijn over het belang van de natuur en groen bij kinderen. Dit belang laat Columbus Junior goed terugzien in de ecologische verduurzaming van haar vestigingen. Zij draagt bij aan een schoner milieu door middel van duurzame toepassingen, voor een mooie toekomst van de kinderen. Daarmee lopen zij binnen de kinderopvangbranche voorop.
Meest duurzame kinderdagverblijf van Nederland
Tegenwoordig mag een gebouw al snel circulair genoemd worden, terwijl het dan vaak slechts om onderdelen gaat die bij circulair bouwen horen. Het nieuwe pand van Columbus Junior bestaat uit drie lagen van hout. De binnenste laag bestaat uit CLT (cross laminated timber); panelen die worden gemaakt van gekruist verlijmde houten planken. Door het kruisen en verlijmen heeft men geen last meer van het ‘werken’ van hout. Tegen deze laag wordt houtvezelisolatie gezet en de buitenlaag bestaat uit planken van verduurzaamd hout. Dat hout wordt eerst thermisch behandeld, het is heel duurzaam en gaat het net zo lang mee als baksteen. “Veel gebouwen die zogenaamd circulair gebouwd zijn, hebben slechts een of twee houten lagen, maar wij werken met drie volledig houten lagen. Ook de verdiepingen worden van hout gemaakt”, aldus Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur van Columbus Junior.
Bijzondere bouwwijze
Bij de bouw van een circulair pand wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen zoals hout, hennep en vlas. Tijdens de bouw en het beheer worden voorraden in een gesloten kringloop gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. De voorraad natuurlijke grondstoffen raakt zo niet uitgeput, het milieu wordt niet vervuild en ecosystemen niet aangetast.
Sebastiaan Dekkers vertelt: “Een traditioneel Nederlands gebouw bestaat voor 5% uit hernieuwbare materialen. De overige 95% wordt ooit afval. Bij een circulair gebouw van ons bestaat 90% uit hernieuwbare materialen. Er zit nogal wat materiaal in een gebouw dus dat maakt een wereld van verschil. Daarnaast worden traditionele gebouwen gemaakt van materialen zoals baksteen, beton en staal. Het kost veel fossiele brandstoffen om deze materialen te maken”. Circulair bouwen heeft dus een veel positievere, duurzame impact op het milieu en de wereld.
Voor alle jonge kinderen in Hellendoorn
Het nieuwe kindcentrum de Noord Es wordt gebouwd naast basisschool de Es, maar is er voor alle (toekomstige) ouders en jonge kinderen in Hellendoorn die een buitenschoolse opvang of dagopvang zoeken. Ook de kinderen die momenteel opvang hebben bij Columbus Junior Klepperhonk en Knuist verhuizen naar de nieuwe vestiging.
Reacties via Facebook
Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.
Reacties
Uw reactie