Thema-avond over orgaandonatie: ‘Wie zwijgt, stemt toe.’

Datum: 26-09-2022

08:52 uur - Op 1 juli 2020 werd de nieuwe donorwet in Nederland van kracht. Daarmee stapte ons land over op het zogenaamde ‘ja-tenzij-systeem’. Dat betekent dat iedere Nederlander vanaf achttien jaar automatisch donor is, tenzij hij of zij daar bezwaar tegen aantekent.

 

Het doneren van organen kent twee kanten. Aan de ene kant wachten ongeveer 1200 mensen op een orgaan. Hun leven kan er in mindere of meerdere mate van afhangen of er een orgaan beschikbaar is. Aan de andere kant moet iedere achttienplusser nadenken over het hoe en wat na zijn of haar eigen sterven of dat van een geliefde. Dat laatste is een emotionele zaak en het vraagt om een gewetensvolle beslissing.

Dokter A. de Groot-Nijkamp zal vooral ingaan op de medische en de procedurele aspecten die aan orgaandonatie verbonden zijn. Als iemand toestemming geeft voor het gebruik van zijn of haar organen na overlijden, wat gebeurt er dan? Ds. Wassenaar zal vooral aandacht besteden aan morele overwegingen, waarbij kwesties als zelfbeschikking en opoffering om de hoek komen kijken. Ds. Wassenaar zal ook nagaan of de bijbel er iets over zegt. 

 

Mevr. Anke de Groot-Nijkamp is huisarts te Nijverdal. Ze is tevens sectie-ouderling in de Protestantse Gemeente te Hellendoorn. Dr. is als predikant aan die gemeente verbonden.

  • op woensdag 5 oktober om 20.00 uur in de Leerkamer te Hellendoorn; 
  • inleiders: huisarts Anke de Groot-Nijkamp en dr. Jan Dirk Wassenaar.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: