80 procent minder restafval en meer inkomsten uit grondstoffen

Datum: 20-05-2022

15.36 uur - Het afvalbedrijf van de gemeente Hellendoorn bereikte in 2021 mooie resultaten: 80% minder grof huishoudelijk restafval, minder vervuiling van het PMD-afval en meer inkomsten uit grondstoffen. Dit resultaat is mede dankzij u en dankzij vernieuwing van het afvalbrengpunt gerealiseerd.

Het gemeentelijk afvalbedrijf doet er alles aan om de afvalinzameling voor de Hellendoornse huishoudens zo optimaal mogelijk te verzorgen. De gemeente streeft naar een schone en duurzame samenleving, waarin het afval maximaal wordt gescheiden en hergebruikt. Dit alles tegen aanvaardbare kosten.
 
Ruim 80% minder restafval afgevoerd op het afvalbrengpunt in Nijverdal
De afgelopen twee jaar zijn er op het gemeentelijk afvalbrengpunt aan de Fuutweg in Nijverdal meerdere aanpassingen uitgevoerd ter bevordering van de scheiding van afval. Dit heeft ertoe geleid dat het afgevoerde grof huishoudelijk restafval is gedaald van circa 1600 ton naar slechts 300 ton. Dit komt neer op een daling van 44 kg naar circa 7 kg per inwoner per jaar. Er zijn extra containers geplaatst voor de aparte inzameling van nieuwe afvalstromen, zoals tapijt, harde kunststoffen, piepschuim, matrassen, dakleer en gips. Al deze grondstoffen belanden niet meer in de container voor restafval en worden nu hergebruikt.
 
Efficiënte (gratis) grondstoffenroute
Een betere afvalscheiding gaat niet altijd vanzelf. Daarom is het team uitgebreid met een fulltime medewerker, waardoor het toezicht op het terrein is verscherpt. Bezoekers worden gestimuleerd en beter begeleidt in het scheiden van afval. Daarnaast besloot het gemeentebestuur dat het afvalbrengpunt efficiënter moest worden ingericht om de veiligheid en de doorstroom op het terrein te verbeteren. Lange rijen voor de in- en uitgang op het afvalbrengpunt waren voorheen geen uitzondering. In 2021 is er een gratis grondstoffenroute gecreëerd met een nieuwe achteruitgang en weegbrug. Ongeveer één derde van de bezoekers brengt alleen gratis spullen. Deze groep kan het afvalbrengpunt nu snel verlaten. Voor wie wel moet betalen zijn er betaalzuilen met pinautomaat geplaatst, zodat men eventueel vanuit de auto kan betalen.
 
De PMD-problematiek (vervuiling en afkeur) is opgelost
De vervuiling van het PMD (plastic, metalen, en drankkartons) zorgde voor grote problemen in Twente. Veel PMD-afval kwam niet meer in aanmerking voor recycling en gemeenten betaalden hiervoor hoge kosten. De PMD-problematiek is nu opgelost, dankzij u en dankzij inspanning van het afvalbedrijf. Zo voert de gemeente al sinds halverwege 2021 elke maand onaangekondigde controles uit, waarbij vervuilde afvalcontainers blijven staan. De gemeente blijft op deze voet verder gaan. 
 
Meer inkomsten uit grondstoffen
De marktsituatie (2021) kan beschreven worden als een periode van grondstoffenschaarste en een grote vraag naar herbruikbare grondstoffen. Dit heeft geleid tot hogere inkomsten voor de gemeente uit de ingezamelde grondstoffen. Door deze situatie is de stand van de voorziening meer gestegen dan vooraf is begroot. Een eventuele verlaging van de afvalstoffenheffing wordt betrokken bij de tarievendiscussie voor 2023. 
 
De afvalinzameling: een vitaal beroep
Tijdens de lockdowns werd weer duidelijk hoe belangrijk de afvalinzameling is om de samenleving draaiend te houden. De afvalinzameling is als vitaal beroep gekenmerkt en het werk ging ook in de coronacrisis gewoon door. Met trots is er ook in die lastige periode een bijdrage geleverd aan een circulaire en schone leefomgeving.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: