De Bongerd krijgt oorlogsboeken

Datum: 23-06-2021

12:10 uur - De kinderen van groep 8 van basisschool De Bongerd uit Hulsen, ontvingen onlangs 30 exemplaren van het boek 'Fennie, loop jij even met Tante mee?' De boeken, die in bezit blijven van de school, werden aangeboden door de nu 86-jarige Fennie Hammers.  Haar oorlogsverhaal is opgetekend in dit boek. Ze was vijf jaar toen de oorlog uitbrak en groeide op in een hardwerkend gezin op de Jipkesbelt in Hulsen. 

 

Vragen stelde ze niet, ook niet aan de mensen die met enige regelmaat bij hen in huis verbleven. Haar grootste geheim was Tante, een Joodse dame die bij hen was ondergedoken. Fennie was dol op de vrouw die meer tijd voor haar had dan haar eigen moeder. Ze deelde met Tante een slaapkamer en ook zo ontstond een band. Natuurlijk was er veel dat Fennie nog niet begreep. Van een V1 had ze nog nooit gehoord, maar de angst voor het vliegende gevaarte kent ze wel. 

Hetzelfde geldt voor de kleine formatie vliegtuigen die boven Nijverdal hun bommen afwierp. Het vernietigende geweld maakte een diepe indruk op het dan 10-jarige meisje. 

Ze keek verbaasd naar de groepjes vrouwen en kinderen, die langs kwamen, onwetend van hun radeloosheid middenin de hongerwinter. Fennie toonde zich dusdanig gehoorzaam en betrouwbaar dat ze middenin de oorlog van haar ouders een belangrijke taak kreeg, verpakt in een onschuldige vraag, 'Fennie, loop jij even met Tante mee?' 

Fennie Van Petersen- Hammers is inmiddels een dame op leeftijd, maar de oorlog draagt ze nog altijd met haar mee. 'Ik ben anders dan bijvoorbeeld mijn zussen, zij zijn bevrijd, ik niet. Ik bekijk de wereld nog altijd door een sombere oorlogsbril. Ook zoals het er nu in onze wereld aan toe gaat kan het mij nog dagelijks benauwen, ik maak me dan zorgen.' De oorlog maakte dat Fennie Hammers haar onbevangenheid verloor. 

Schrijver Herman Kampman neemt in dit boek de lezer af en toe even apart om deze bij te praten over wat voor Fennie werd verzwegen en wat ze niet kon weten. 

Zo ontstond een fascinerende oorlogsvertelling, beschreven vanuit het gezichtspunt van een jong meisje, aangevuld met de wetenschap van nu en daarmee wordt Fennie's geschiedenis compleet. 

Het aanbieden van de boeken werd financieel mogelijk gemaakt door een drietal bedrijven, bakkerij Voortman, Bie Olthof en uitgeverij Twentwel, alle drie gevestigd in Hulsen.  Na het aanbieden kregen de kinderen de gelegenheid vragen te stellen aan de hoofdpersoon in het boek. Daaruit bleek dat de kinderen zich, onder leiding van leerkracht Hans Paalman, heel goed hadden voorbereid op het gesprek. Met name toen Fennie bevestigend antwoordde op de vraag of ze bang was dat er weer een oorlog zou kunnen uitbreken, maakte dat diepe indruk. Het boek is  te koop bij de plaatselijke boekhandel, Bie Olthof in Hulsen en te bestellen via www.twentwel.nl

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: