Yogaclub uit Nijverdal bestaat 40 jaar

Datum: 23-07-2018

11.51 uur - De yogaclub uit Nijverdal bestaat dit jaar 40 jaar. Onderstaand een interview met de oprichtster van deze club, Elly Gaalman.

Wanneer en waar ben je begonnen met de yoga
In 1977 ben ik na mijn opleiding begonnen yogalessen te geven in Hengelo. Heel spannend natuurlijk, hoe zou iedereen het ervaren. Het was natuurlijk ook helemaal nieuw in die tijd.

Wat doe je precies tijdens een yoga les?
We beginnen met een oefening om bij jezelf te komen, alles loslaten. Dan een aantal krachtige bewegingen. Een heerlijke ontspanning. Ademhalingsoefeningen,energieoefeningen, bewustwording van je lichaam en we eindigen met een meditatie. Regelmatig ook thema’s. Bv hoofdpijn, meridianen, buikspieren, nekoefeningen. En nog veel meer.

Wisten mensen wat yoga was in die tijd?
Veel mensen dachten dat yoga op je kop staan was. Gelukkig is det niet zo. Ik geef yogalessen om uiteindelijk lekker in je vel te (komen) zitten door middel van houdingen, bewegingen en meditatie. Gelukkig sprak dit veel mensen aan en binnen de kortste keren zaten de 2 groepen vol

Is er veel veranderd in de yoga oefeningen.
We doen nog steeds de Hatha yoga maar nu wel met aanvullingen die de yogagedachte hebben. Door al mijn nascholingen zijn de lessen ook veranderd en dat brengt veel variatie in de les.

Waar ben je begonnen met de lessen
In een gymzaal Maasstraat, waar het ‘s winters erg koud was en we met de ontspanning allemaal lekker warm in onze slaapzakken kropen. Er was een creche en daar werd goed gebruik van gemaakt We kregen zelfs nog subsidie in die tijd voor dames onder de 30 jaar.
In 1982 verhuizen we naar de muziekschool, in de balletzaal. Een prettige ruimte, rustig, lekker warm, ramen kunnen open en we hadden zicht op een prachtige boom. Hier bedenken we dat een kwartier koffiedrinken wel heel erg kort is, er is zoveel te vertellen. Dus beginnen gewoon een kwartier eerder. Nu zitten we al heel wat jaren met veel plezier in “de Holtink.”

Doen jullie naast de yoga nog iets leuks
Het eerste uitje is naar de tuinen van dokter Vogel; dat was een succes.Dit smaakt naar meer. We gaan naar Groningen, Zutphen, Deventer met de trein. Maar ook fietsen, in de omgeving van Nijverdal.

We vieren 25 jaar bestaan en gaan dan met de hele groep een weekend naar Ameland en later nog een keer, naar Schiermonnikoog, een weekend Lochem. Fietsen doen we ook elk jaar. Nu met ons 40 jarig bestaan gaat de fietstocht voor 3 dagen naar Vilsteren. De medecursisten die niet mee kunnen fietsen komen gezellig s'avonds eten.

Wat maakt deze groep zo bijzonder
We zijn een hele bijzondere groep. We noemen elkaar ook yogazussen. Deze titel is ontstaan tijdens een uitje op Ameland. Iedereen is er voor elkaar met lief en leed en we voelen ons ook zussen. Iedereen leerde elkaar beter kennen. Onderlinge vriendschappen werden gesloten.
Ja we zijn allemaal 40 jaar ouder geworden en de oudste van de groep is 92 jaar. We voelen ons niet 40 jaar ouder en doen er alles aan om zo fit mogelijk te blijven. Yoga, goed bewegen, gezonde voeding en lachen.

Hoe lang ga je nog door
Zo lang als mogelijk is. Het is zo fijn om op vrijdag morgen naar Nijverdal te rijden voor de yogalessen te geven. Ik vind het heerlijk om elkaar iedere vrijdag te zien. En ga door zolang het kan.

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: