Helderse Beeldenstorm

Datum: 01-07-2014

13.31 uur - Donderdag 3 juli a.s. zullen de miniatuurbeelden op de 3 plekken in Hellendoorn weer worden opgehaald door de Verontruste Heldersen. Deze groep Heldersen is al enkele maanden druk in de weer om de beelden weer uit Nijverdal te krijgen op de plek waar ze horen te staan: in Heldern!

Klepperderk als boegbeeld, de Helderse Boerendansers en de Dorpssmid worden op 3 juli feestelijk ingehaald. Eerder dit jaar zijn de beelden door de gemeente in overleg met de heren van Buren en Janse richting Nijverdal getransporteerd om ze daar veilig op te sluiten in de binnentuin van het gemeentehuis.
Dit n.a.v. het stelen van koperen regenpijpen aan de PKN kerk te Hellendoorn en er destijds een bende actief was in Twente die het ook op brons had voorzien.

Overleg met de gemeente heeft geresulteerd in een opslag te Nijverdal: de groep Verontruste Heldersen, een man of 20, is toen spontaan ontstaan daar deze mensen totaal de beslissing niet konden respecteren van het verplaatsen van de beelden. Er ontstonden over en weer discussies, welke  vervolgens door de gemeente is opgepakt!

De gemeente heeft het voortouw genomen door o.m. met buurgemeenten in overleg te gaan  over de bestrijding van diefstal en het beveiligen van de beelden. Een aantal overlegrondes met alle betrokken partijen heeft erin geresulteerd dat op 3 juli de originele beelden weer staan waar ze horen te staan: in Heldern!

Inmiddels is een voorbereidingsploeg bezig met de tot standkoming van het terugplaatsen en inmiddels hebben we ook contacten gelegd met de Dorpsraad in Hellendoorn. Het is nl. zo dat de beelden beveiligd gaan worden en we dit naar buiten toe met kinderen willen organiseren. Alle kinderen uit de groepen 7 van de basisscholen uit dorp Hellendoorn krijgen op woensdag 2 juli in de ochtend een lesprogramma van een uur in Restaurant de Kroon. De kinderen wordt een les geschiedenis gegeven over de historie van deze beelden en waarom deze beelden zo belangrijk zijn en blijven voor dorp Hellendoorn.

Vervolgens worden de beelden bezocht en wordt er bij elk beeld een gedicht van Johanna van Buren voorgedragen door Tineke van Buren. De historische waarde van deze beelden wordt op deze wijze breed uitgelicht en de kinderen worden er bij betrokken, zodat we een breed draagvlak creëren voor onze cultuur-geschiedenis.

De groep Verontruste Heldersen organiseert vervolgens op donderdag 3 juli een optocht langs de beelden. Deze start om 19.15 uur bij Restaurant de Kroon in de Koestraat. Wij willen alle Heldersen die zich betrokken voelen bij dorp Hellendoorn uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn: Laten wij Heldersen eens aan de buitenwereld tonen hoe wij omgaan in ons dorp met deze waardevolle beelden. Medewerking wordt verleend door de Helderse Boerendansers, het draaiorgel van de Ruiter en de motorclub.

Klepperderk zal de stoet vooraf gaan en bij elk beeld zal het miniatuurtje worden verwijderd in de koets van Gait Huzen, die hiermee aanwezig is. Eerst zal Klepperderk worden geladen, vervolgens de Dorpssmid en als laatste in de Geuren de Boerendansers. Vervolgens wordt het beeldje van Klepperderk geschonken aan de dorpssupermarkt AH Rob Loomans, zodat een ieder van ons dit beeldje kan blijven bewonderen. De miniaturen van de Boerendansers komt in de Valkhof en de Dorpssmid in het Smederijmuseum.

Hellendoorn verenigt u en kom deze avond naar het centrum van Heldern en betuig met uw komst een warm hart aan de cultuur en historie van ons mooie dorp Heldern en toon op deze wijze dat we blij zijn dat ze terug zijn uit het verre Nijverdal!

 
De Verontruste Heldersen



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Pietje Puk schreef op 01-07-2014

Zegt Klepperderk tegen de Helderse Boerendansers en de Dorpssmid: 'We zijn eindelijk thuis".

henkie schreef op 02-07-2014

Is het gezeur en gedram over die antieke bende nu dan ook afgelopen. Trouwens de replica`s lopen nog vrolijk dansend en klepperend door het dorp op hun wit geschuurde klompjes. En de smid al zwetend bij het brandend smidsvuur slaat ook nog vrolijk op zijn aambeeld. Dus Pietje, ze zijn nooit weggeweest.

Uw reactie

Naam:
Bericht: