Ouder zijn en ouder worden in de gemeente Hellendoorn

Datum: 28-02-2014

12.25 uur - In de gemeente Hellendoorn is op dit moment krap 20% van de bevolking ouder dan 65 jaar. De komende tien jaar zal dit percentage waarschijnlijk stijgen naar 25%. Het overgrote deel van deze oudere inwoners weet zich prima te redden, is vitaal en doet volop mee aan de activiteiten in de samenleving.

Een klein deel echter is kwetsbaar en heeft hulp en zorg nodig. Ook zijn er veel mensen die zich zorgen maken over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van goede zorg in de nabije toekomst.

Rol van de gemeente
De beschikbaarheid en betaalbaarheid van goede zorg en hulp wordt steeds meer een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar ook het langer en goed, zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen aan de samenleving van ouderen.

Bijdragen aan de samenleving
Verder moet de gemeente proberen om zo lang en zo veel mogelijk, gebruik te maken van de kennis, de ervaring en de vrije tijd van de ouderen.
Ouderen kunnen met hun ervaring en hun toenemende vitaliteit vaker de oplossing voor maatschappelijk problemen bieden, dan dat zij een probleem vormen.
En  feitelijk doen zij dat nu natuurlijk al heel vaak. Zij zetten zich in als vrijwilliger, als bestuurder, als mantelzorger en als adviseur. 

Welzijn
Voor het welzijn van ouderen is het van belang dat zij voldoende inkomen hebben, dat zij prettig, veilig en gezond kunnen wonen,  in een aantrekkelijke, goed functionerende, duurzame en zorgzame samenleving, waaraan iedereen mee kan doen en als het nodig is, moet goede en betaalbare zorg en hulp geboden worden.

De vraag
Hoe gaat de gemeente dit aanpakken in de komende jaren? Weet de gemeente wel wat de wensen en de behoeftes van de ouderen zijn. En weten de ouderen wat de gemeente voor ze wil en kan, betekenen?

De Oplossing
Volgens D66 zal er door de gemeente regelmatig en serieus naar de ouderen moeten worden geluisterd en zal er veel met hun adviezen moeten worden gedaan. 

De Welle
Volgens D66 zullen de bezuinigingen op de welzijnsorganisatie De Welle moeten worden teruggedraaid. De Welle organiseert veel activiteiten voor ouderen, o.a. Seniorweb, die er voor zorgen dat zij actief en betrokken blijven. De Welle verzorgt de begeleiding van het grote aantal vrijwilligers, waar onze samenleving in de nabije toekomst op wil en moet gaan draaien. Bezuinigen op het budget van deze stichting spoort niet met de grote behoefte aan deze begeleiding.

Bert Mostert D66 Hellendoorn

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: