HOP vraagt om opheldering kosten grafrechten

Datum: 11-02-2014

14.27 uur - HOP stuurde een dringende brief aan het college, waarin de partij opheldering vraagt en haar zorgen uit over de communicatie en verstrekte informatie over de kosten van grafruiming.

 

Geacht college, collega raadsleden,

Grafruiming

Hellendoorns Onafhankelijke Partij is als politieke partij uit principe niet akkoord gegaan met de nieuwe verhoogde tarieven rondom begraven op onze gemeentelijke begraafplaats. Vooral  de kosten die nabestaanden moeten betalen om ruiming van het graf van hun dierbaren na 30 jaar te voorkomen stuit HOP bijzonder tegen de borst.  Voor HOP houdt  respect niet op bij de dood.

Er is in de afgelopen maanden in de debatten over de grafrechten diverse malen ingesproken door een groep verontruste inwoners  die het college keer op  keer heeft moeten wijzen op fouten in  het voorgestelde nieuwe beleid. Ondanks een welles-nietes touwtrekken bleken de verontruste burgers gelijk te hebben en moest het college zijn ongelijk erkennen in zake de grens tussen graven voor onbepaalde tijd en graven voor 30 jaar.

Een van de open discussiepunten in de debatten ging over de kosten van een eventuele grafruiming, waarbij de resten van een overledene zouden worden herbegraven in een gezamenlijk graf. 
De verantwoordelijk wethouder rekende de commissie-,  raadsleden en insprekers voor dat dit zo’n € 150 euro per ruiming zou moeten kosten. Hierbij zou de grafruiming door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd worden.  De restanten zouden in een houten kistje in het gezamenlijke graf herbegraven worden.

De verontruste burgers / insprekers die twijfelden over de juistheid van dit bedrag vroegen de wethouder om een gespecialiseerde offerte van het bedrijf. Dit werd door het college toegezegd, maar de insprekers hebben tot op heden nooit een gespecialiseerde offerte mogen ontvangen.  

Wel stuurde het college eind januari 2014 een bijlage van het gespecialiseerde bedrijf door aan de insprekers. In deze bijlage staat  te lezen dat een grafruiming tussen de € 140 en € 180 kost.

Echter de verstuurde informatie in de bijlage is incompleet
Nog ernstiger, bij nader eigen onderzoek (zie bijlagen) lijkt het erop dat een groot deel van de oorspronkelijke tekst, waarin het gespecialiseerde bedrijf de werkelijke kosten van een grafruiming beschrijft, verwijderd is, voordat deze informatie doorgestuurd werd naar de insprekers.

Hoe kan dit? Het lijkt er sterk op dat het college bewust essentiële relevante informatie van het bedrijf heeft weggelaten richting de insprekers / verontruste burgers en dus ook de raad niet van juiste informatie heeft voorzien.  Reden voor HOP om de wethouder en dus het college per direct, doch uiterlijk woensdagavond  12 februari 2014 ter verantwoording te roepen.  

Met vriendelijke groet

Dick Goossen, Johan Stuut  HOP

Klik HIER voor de brief aan de verontruste burgers en HIER voor het eigen onderzoek van HOP.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Keyser schreef op 02-03-2014

Enjoy life!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uw reactie

Naam:
Bericht: