Een goed gesprek begint met iemand écht zien

Datum: 25-05-2023

12.59 uur - Deze week is het de week van de mentale gezondheid. Landelijk, maar ook lokaal worden er acties op touw gezet om aandacht te vragen voor het onderwerp. Vaak kunnen problemen voorkomen worden, door op tijd aan de slag te gaan met elkaar. Voldoende bewegen, sporten, gezond eten en een sociaal netwerk hebben kan mentale problemen voorkomen. Voor de gemeente Hellendoorn is deze week het startsein van een grotere campagne rondom zelfmoord en dan met name gericht op jongeren, want uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren wel eens serieus nadenkt over zelfdoding. Het is een zwaar onderwerp en dat zal het ook blijven, maar wel een onderwerp dat uit de taboesfeer moet komen. Juist door met elkaar te praten, kan erger voorkomen worden.

 
Vanuit de campagne van 113 Zelfmoordpreventie ‘1K ZIE J3’ zijn gouden bordjes beschikbaar gesteld met daarop de campagnetekst: ‘een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Deze bordjes kunnen worden geplaatst op openbare bankjes in gemeenten. De gemeente Hellendoorn is één van de 50 gemeenten die de bordjes plaatst op haar openbare bankjes. Op de bordjes staat een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over (gedachten aan) zelfdoding te voeren. Verderop in dit persbericht staat meer informatie over de training.
 
De gemeente wil dit jaar haar steentje bijdragen om het taboe dat rust op zelfmoordgedachten te doorbreken. Dit doet ze door de aandacht te vestigen op lopende campagnes van 113 Zelfmoordpreventie, (online)-trainingsaanbod te verspreiden en hoopvolle ervaringsverhalen te delen.
 
Het bankje in het Blokkenpark is de eerste met een speciaal bordje
Wethouder Peter Lage Venterink en jongerenwerkers Leon Piksen, Leonie Arentsen en Mark van ’t Hag hebben samen het eerste bordje in de gemeente bevestigd op een bankje in het Blokkenpark. “Dit bankje is nu hopelijk een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het echt met iemand gaat. Vaak vraag je uit beleefdheid hoe het met iemand gaat. Het antwoord is vaak ‘goed’. Dat ben je dan gewend. Maar vraag eens door. Want wat als het niet goed met iemand gaat? Weet je dan ook hoe je hiermee om moet gaan. Het is iets waar je minder mee hebt. Ik hoop daarom dat mensen de training gaan volgen of in ieder geval na gaan denken over hoe belangrijk het is om echt met iemand te praten. We horen graag of er meer goede plekken zijn voor een bordje op één van de bankjes in de gemeente. Ideeën kunnen ingestuurd worden naar Esther Snoeijer via het e-mailadres: e.snoeijer@hellendoorn.nl.”
 
Peter vervolgt: “Ook wil ik graag aandacht vragen voor de jongerenwerkers in onze gemeente. Want als iemand zich niet fijn voelt en met iemand wil praten, dan kan er contact opgenomen worden met onze jongerenwerkers. Zij zijn aanwezig in het Jongerencentrum Place2Be aan de Duivecatelaan in Nijverdal. Maar ze zijn ook rechtstreeks bereikbaar. Op de website van Stichting De Welle (www.stichtingdewelle.nl) staan de telefoonnummers en e-mailadressen van de jongerenwerkers uit onze gemeente.”
 
1 op de 5 jongeren denkt wel eens serieus na over zelfdoding
Het aantal jongeren met zelfmoord gedachten blijft ook na corona hoog. 1 op de 5 jongeren denkt wel eens serieus na over zelfdoding. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD. Het is heel belangrijk om, wat er ook gebeurt, altijd in contact te blijven met jongeren. Jongeren met gedachten aan zelfmoord, willen vaak niet dood. Ze willen dat hun donkere gedachten stoppen. Erover praten helpt. Je wordt nuchterder in je denken en je wordt rustiger.
 
Hoe kun jij helpen?
Zelfdoding was in 2022 de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Bijna de helft van de mensen die kampen met gedachten aan zelfmoord, heeft daar met niemand over gepraat. Dit terwijl het aangaan van dit gesprek juist zo belangrijk is, omdat veel jongeren het momenteel mentaal zwaar hebben. Zelf een gesprek voeren over zelfdoding is spannend, maar iedereen kan het leren. Om de juiste handvatten te bieden heeft 113 Zelfmoordpreventie de ‘VraagMaar Online Training’ ontwikkeld. Deze gratis training die te vinden is via de QR code op de bordjes en via de website: https://vraagmaar.113.nl/ geeft inzicht in hoe zelfmoord gedachten bij jongeren ontstaan, hoe je het gesprek kunt aangaan en welke rol je kunt spelen in het vinden van de juiste hulp. De training is te volgen voor alle mensen van 18 jaar en ouder: van professionals tot naasten.
 
Nare gedachten?
Anoniem met iemand praten kan met één van de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie via de website 113.nl of telefonisch via 0800-0113. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week en is gratis.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: