SVVN wint ondanks VAR moment

Datum: 14-11-2022

06:46 uur - Afgelopen zaterdag ging het eerste elftal van SVVN op bezoek in Hengelo bij Wilhelminaschool. Ondanks dat de twee clubs niet veel voor elkaar onder doen weet SVVN opvallend vaak te winnen. Een overwinning die de groenwitten nu zeer goed kunnen gebruiken. Na de eerste speeldag werd er vier keer op rij verloren wat maakt dat SVVN bij de onderste clubs staat in de competitie. Wilhelminaschool staat daar waar iedereen ze verwacht: In de middenmoot.

Op een zonovergoten Sportpark Vikkershoek wordt om 14:30 uur de wedstrijd gestart als scheidsrechter Zander Pouls uit Dedemsvaart het beginsignaal heeft gegeven. De gastheren hadden al binnen twee minuten op voorsprong moeten staan. Een voorzet van rechts bereikt Joël Mateboer die oog in oog met Patriz Loohuis van dichtbij tegen de keeper aanschiet. In de 7de minuut volgt dan het eerste gevaar van SVVN. Tygo Vliek gaat goed door op rechts en geeft de bal perfect voor op Teun Bakhuis. Die raakt echter de bal niet helemaal goed en hij ziet zijn inzet voorlangs gaan.

De eerste helft verloopt vrijwel vlak. De thuisploeg is iets scherper, maar heeft ook meer overtredingen nodig. Ook is School iets dreigender, maar het ontloopt elkaar niet zo veel. In de 27ste minuut krijgt Wilhelminaschool een vrije trap op zo’n 20 meter. Pim Zengerink neemt hem. Patriz Loohuis moet gestrekt naar de hoek, maar weet de bal corner te tikken. In de 30ste minuut wordt Marvin Thomas vanaf links bediend door Teun Bakhuis. Marvin stoomt op en ziet zijn schot in het zijnet belanden.

In de 37ste minuut mag een aanvaller van Wilhelminaschool op de rand van de zestien vanaf rechts vrij uithalen. Zijn schot gaat net naast het doel. Een minuut later krijgt SVVN een vrije trap op het middenveld. De bal wordt de zestien ingepompt. De bal wordt doorgekopt en belandt op rechts bij Tijn Poortman. Die geeft de bal voor en Martijn ter Steege verschalkt met zijn schot de doelman. Zo komt SVVN tegen de verhouding in op voorsprong. Uiteraard maalt niemand bij SVVN hierom en wordt de voorsprong tot aan de rust gekoesterd.

Een fijne voorsprong, maar gezien het spelbeeld weet SVVN dat het de tweede helft nog vol aan de bak moet om de drie punten mee naar Nijverdal te nemen. Het vertrouwen hierop krijgt al vroeg in de tweede helft een deuk. Een voorzet in de 47ste minuut vindt het hoofd van Pim Zengerink die met zijn kopbal de ploegen weer op gelijke hoogte brengt. Gek genoeg komt SVVN sterker uit deze teleurstelling. SVVN gaat op zoek naar de nieuwe voorsprong en wordt al snel beloont voor deze dadendrang.

In de 52ste minuut geeft Tijn Poortman een voorzet van rechts. De bal schiet door en komt plots voor de voeten van Tygo Vliek. Die pakt het cadeautje met beide handen aan en laat de keeper van dichtbij kansloos. De grensrechter vlagt voor buitenspel, maar dat is het niet constateert ook de scheidsrechter. In de 61ste minuut komt Pim Zengerink op rechts nog in kansrijke positie. Zijn schot gaat voorlangs. Daarna breekt een periode aan dat SVVN de score uit kan breiden. In de 67ste minuut stoomt Tygo Vliek vanaf rechts op. Doelman Vinci van Wilhelminaschool verkleint zijn doel door uit te komen en Tygo schiet tegen zijn lichaam aan.

Even later is Tygo nog dichter bij een doelpunt. De ingooi die uit bovenstaande situatie ontstond komt, via een doorkopbal, weer bij Tygo. Hij schiet de bal knap uit de draai en ziet dat zijn inzet op de paal belandt. SVVN heeft in deze periode de wedstrijd geheel onder controle. Daarbij wordt het in de 69ste minuut geholpen door de thuisploeg. Volkomen onnodig wordt Tygo Vliek omver gebeukt en dader Jordy Nijenhuis krijgt zijn tweede gele dus rode kaart. SVVN heeft de complete controle over de wedstrijd en lijkt de punten mee te nemen naar Nijverdal.

Toch komt SVVN in overtal in de problemen. In de 79ste minuut krijgt Wilhelminaschool een corner vanaf rechts. Ivo Brager kopt de bal binnen en dan ontstaat er veel tumult. SVVN claimt dat er een gat in het net zit en dat de bal via de verkeerde kant van de paal in het doel is beland. Ook de scheidsrechter constateert het gat en keurt de treffer af. Dan komt er een supporter het veld op die het voorval gefilmd zou hebben. Hij laat de beelden zien en dan besluit de scheidsrechter toch de treffer goed te keuren. Het zal ongetwijfeld een uniek moment zijn op dit niveau dat de VAR zulke invloed heeft.

De wedstrijd lijkt op een gelijkspel af te stevenen. Dat zou vooral voor SVVN teleurstellend zijn gezien de situatie waar in zij zich een groot deel van de wedstrijd zich bevonden. Maar gelukkig hebben wij Tijn Poortman. Hij krijgt de bal van Craig Post en stoomt weer eens op aan de rechterkant.Tijn meet zijn voorzet weer perfect af en levert de bal bij Teun Bakhuis. Deze schiet nog net in officiële speeltijd SVVN weer op voorsprong. De zege komt niet meer in gevaar. In blessuretijd maait doelman Vinci over de bal en gaat Teun Bakhuis er met de bal vandoor. Hij wordt onder de groene zoden gestopt door een verdediger binnen de beruchte lijnen. Teun benut zelf de strafschop waar de doelman in de goede hoek zat. In de laatste seconden had SVVN nog een strafschop moeten krijgen als bij Brian Maimba de voeten onder zijn lichaam worden geschopt. Nu laat de scheidsrechter de wedstrijd doorgaan. De zege voor SVVN komt echter niet meer in gevaar.

Het kwartje moest voor SVVN een keer de goede kant opvallen. En dat deed het vandaag. Een goede maar ook broodnodige zege met hopelijk een positief effect voor de volgende wedstrijden. De eerstvolgende is een thuiswedstrijd aankomende zaterdag. Dan ontvangt SVVN De Esch uit Oldenzaal. De wedstrijd begint om 14:30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Dick Beldman uit Holten.

Opstelling SVVN: Patriz Loohuis; Tijn Poortman, Sharma Ekuchu, Chiel Karkdijk (46. Robin de Jong), Martijn ter Steege; Delano Burnama (86. Ronald van den Berg), Craig Post, Sven Boerkamp; Marvin Thomas, Tygo Vliek (77. Brian Maimba) en Teun Bakhuis.