Kinderopvang Columbus Junior gaat voor kansengelijkheid met voorschoolse educatie voor álle jonge kinderen

Datum: 18-01-2022

9.24 uur - Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is bedoeld om onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen of verminderen. Zodat kinderen een betere start maken op de basisschool. Kinderopvangorganisatie Columbus Junior vindt voorschoolse educatie zó belangrijk, dat zij ervoor hebben gekozen aan alle kinderen van 0-4 jaar VVE aan te gaan bieden. Dit doen ze door binnen de hele organisatie te gaan werken met “Uk & Puk”.

Uit onderzoek van het CPB, getiteld ‘Ongelijkheid van het jonge kind’, komt naar voren dat veel kinderen van ouders met een laag inkomen of een lage opleiding al op 3-jarige leeftijd een achterstand hebben in vergelijking met kinderen van ouders met een hoog inkomen of opleidingsniveau. “Vanaf groep 3 nemen de verschillen niet of nauwelijks verder toe, maar ze worden ook niet kleiner”, schrijven de onderzoekers. Juist in dat vroege stadium is een wereld te winnen op ontwikkelingsgebied, Columbus Junior pakt hierin een vooraanstaande rol met de introductie van een nieuw educatie programma.
 
Uk & Puk is een door Nederlands Jeugdinstituut goedgekeurd VVE programma. Het sluit aan bij de pedagogische visie van de kinderopvangorganisatie. Met voorschoolse educatie van hoge kwaliteit, stimuleren de pedagogisch medewerkers jonge kinderen spelenderwijs in hun ontwikkeling.
 
Door alle pedagogisch medewerkers te scholen in Uk & Puk maakt Columbus Junior een prachtige kwaliteitsslag. De medewerkers, die dagelijks in touw zijn met de 0 tot 4-jarigen, maken zo een verdiepingsslag in het leren kijken, luisteren en aanvoelen van kinderen. Interne trainers zorgen dat de medewerkers gekwalificeerd en bekwaam zijn in het werken met Uk & Puk.
 
De afgelopen jaren zijn er een aantal wetswijzigingen geweest binnen de kinderopvang. Om bijvoorbeeld de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren en pedagogisch medewerkers te ondersteunen op de werkvloer. Dit werpt zijn vruchten af, aangezien de kwaliteit van kinderopvang en VVE sindsdien flink verbeterd is. Vanaf 1 januari dit jaar is het verplicht dat iedere kinderopvangorganisatie een beleidsmedewerker VVE heeft, die de kwaliteit van voorschoolse educatie een extra impuls geeft. Deze aanpassing in de wet vindt de Columbus Junior zo belangrijk dat ze hierin flink geïnvesteerd heeft. Door extra pedagogisch coaches aan te stellen. En een kwaliteitsadviseur die zich geheel richt op het thema VVE. De organisatie wil zich hiermee onderscheiden binnen de regio.
 
Directeur Sebastiaan Dekkers: “Elk kind heeft recht op gelijke kansen. Om een goede start te kunnen maken in hun leven. Als kinderopvang dragen wij daar heel graag aan bij. Dit doen we onder andere door vanaf nu voorschoolse educatie te geven aan alle jonge kinderen van 0-4 jaar. Om zo te helpen bij een goede overgang naar de basisschool. Wij zijn erg trots dat Columbus Junior mooie kwaliteitsslagen heeft kunnen maken op het gebied van VVE. Wij denken daarmee in de regio Twente echt een verschil te kunnen maken in dit maatschappelijke vraagstuk.”
 
Het programma Uk & Puk wordt op een feestelijke manier geïntroduceerd bij Columbus Junior. Op 17 januari zal Co, de mascotte van Columbus Junior, vergezeld worden door boegbeeld Puk. Beiden zullen vanaf dan, uiteraard samen met de pedagogisch medewerkers, de kinderen begeleiden tijdens hun ontdekkingsreis en daarmee hun ontwikkeling. Dit alles om bij te dragen aan een goede overgang naar de basisschool en kansengelijkheid voor ieder kind.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: