Leren en ontdekken in het Mobiele Kunst- en Techniek Lab

Datum: 07-09-2021

10.49 uur - Ben je benieuwd hoe een 3D printer precies werkt of zou je wel eens iets willen ontwerpen voor een lasercutter of borduurmachine? Dan is dit je kans! Jongeren en volwassen uit de gemeente Hellendoorn kunnen zich ontwikkelen tot een echte maker in het Mobiele Kunst- en Techniek Lab dat vanaf 22 september voor een aantal weken in Nijverdal landt. 

 

Ervaring opdoen met maakcultuur
In samenwerking met Tetem heeft ZINiN BreinReis een Mobiele Lab ontwikkeld - geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar en voor volwassenen - waar je naar hartenlust kunt experimenteren met nieuwe technieken als 3D printen, robots programmeren of foamsnijden en plotten. ‘Wij vinden het erg belangrijk dat jongeren en volwassenen de mogelijkheden krijgen om in de eigen omgeving kennis te maken en ervaring op te doen op het gebied van maakcultuur en technologie. Het spelen en experimenteren in het Mobiele Lab levert hier een belangrijke bijdrage aan’, aldus Janneke Meijer van ZINiN Cultuur. 

Aan de slag
Vanaf woensdag 22 september gaat het team van het Mobiele Kunst- en Techniek Lab vol enthousiasme aan de slag. Het team bestaat uit een labcoach van Tetem, die ondersteuning biedt in het veilig en deskundig leren werken met de techniek, de medewerker van bibliotheek die kennis deelt én de jongerenwerker van Stichting De Welle, die verbinding maakt met de doelgroep. Kennisdeling, verbinding en plezier staan hierin voorop!

Welke technieken je kun je allemaal kunt leren en ontdekken?

De activiteiten die je in het Mobiele Kunst- en Techniek Lab kunt uitvoeren zijn oneindig. Zo zijn er o.a. verschillende ontwerpprogramma’s waarmee je digitaal 3D voorwerpen kunt ontwerpen en staan er 3D printers klaar om de ontwerpen te printen. Met een lasersnijder kunnen bezoekers in hout graveren en heel precies papier, stickers of textiel snijden. De foamsnijder helpt met het maken van grote vormen en bij stencils ontwerpen (ook op textiel) wordt de techniek van de snijplotter uitgelegd. Wie liever wearables maakt kan aan de slag met de digitale borduurmachine. En wil je ergens een replica van maken dan biedt de 3D scanner uitkomst.
Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden, die laat zien dat het jongeren en volwassenen de mogelijkheid biedt om - in hun eigen omgeving - hun creativiteit en talenten te ontdekken.

Voor alle gebruikte technieken zijn techniek-, activiteiten- en betekeniskaarten ontwikkeld. Zij geven onder meer instructie over hoe de technieken werken en welke activiteiten daarmee mogelijk zijn. Naast achtergrond informatie over hoe de techniek is ontwikkeld en gebruikt in het bedrijfsleven, geven zij tevens inzicht welke vervolgmogelijkheden er zijn als het gaat om studie.

Je kunt je aanmelden via mailadres brein-reis@zinin.com en vooraf bij de balie van de Tourist Info. Meer informatie en de openingstijden vind je via www.zinin.com en www.zininbibliotheek.nl

 

Openingstijden Mobiele Kunst- en Techniek Lab
 

Dag

Tijd

Groep

Woensdag 22 september 2021

13.00 uur – 16.30 uur

Alle leeftijden

 

 

 

Donderdag 30 september 2021

14.30 uur – 17.30 uur

Alle leeftijden

 

18.00 uur – 21.00 uur

Jongeren van 12 / 18 jr. 

 

 

 

Vrijdag 1 oktober

14.30 uur – 17.30 uur

Alle leeftijden

 

18.00 uur – 21.00 uur

Jongeren van 12 / 18 jr. 

 

 

 

Zaterdag 2 oktober

10.30 uur -15.30 uur

Alle leeftijden

 

 

Bronvermelding Foto: Sylvia Bokkerink

 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: