College kiest voor fietspad aan de noordkant van de Helmkruidlaan

Datum: 09-07-2021

10.54 uur - Om de veiligheidsproblemen voor fietsers aan de Helmkruidlaan op te lossen kiest het college voor fietspaden aan beide kanten van deze weg. De rotonde op de kruising Helmkruidlaan – Baron van Sternbachlaan in Nijverdal is al jarenlang niet veilig genoeg voor fietsers. Er vinden geregeld (bijna) ongevallen plaats tussen fietsers en auto’s.

In 2014 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de problematiek op dit kruispunt. Daaruit bleek dat een belangrijk deel van de (bijna) ongelukken plaatsvond en -vindt doordat fietsers uit een ‘onverwachte’ richting komen. Oorzaak is het tweerichtingenfietspad aan slechts een kant van de weg waardoor fietsers in tegengestelde richtingen de rotonde passeren. Maatregelen die in het verleden genomen zijn om de automobilist er op te attenderen dat er fietsers in twee richtingen oversteken, hebben tot op heden onvoldoende effect gehad.
 
In 2019 nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd gesteld dat het resterende bedrag van de veiligheidsmaatregelen aan de Schuilenburgerweg konden worden ingezet om de problematiek bij de rotonde Helmkruidlaan - Baron van Sternbachlaan afdoende op te lossen.
 
Die oplossing is nu volgens het college een nieuw fietspad aan de noordkant van de Helmkruidlaan en het terugbrengen van het tweerichtingenfietspad aan de zuidkant tot een eenrichtingpad. Zo wordt het fietsverkeer op deze route afgehandeld op de manier zoals dat in verreweg de meeste gevallen elders ook gebeurt. Onverwachte en dus gevaarlijke situaties worden daardoor voorkomen.
 
Als de raad in september positief beslist over het plan en de financiering, wordt het fietspad tussen de Koersendijk en de Morgenster eenrichtingverkeer van Nijverdal naar de Kruidenwijk. Aan de noordkant wordt dan eenzelfde fietspad gerealiseerd dat ruime biedt voor het fietsverkeer vanaf de Kruidenwijk naar Nijverdal.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

chantal schreef op 09-07-2021

Ik snap ook niet dat auto's voorrang aan fietsers moeten verlenen op een rotonde ! een fietser overziet alles en kan gemakkelijk stoppen ? ik rijd regelmatig op de gok een (wel stapvoets) rotonde op omdat ik het in mijn werkauto niet kan overzien

Nijverdaller schreef op 09-07-2021

Goed voor de veiligheid. Wel jammer van de groene bermen en bomen aan die kant.

Harm schreef op 09-07-2021

Ik nodig de gemeenteraad graag uit voor het bezoeken van rotondes met dezelfde situaties waar nooit geen omgevallen gebeuren, deze gemeente heeft 5 van deze rotondes, Het ligt gewoon aan de communicatie en voorlichting en natuurlijk aan het gedrag van het gedrag van de automobilist.....

chantal schreef op 10-07-2021

Het is gewoon weer een geld deuntje ! hoezo moet dit weer 5 ton kosten ? het is zo eenvoudig gewoon de auto's voorrang geven en probleem opgelost .

anita schreef op 10-07-2021

waarom geen fietstunnel

Geronimo schreef op 11-07-2021

@chantal, of vrouwen het rijbewijs afnemen, want wat is het verschil tussen voorrang voor fietsers of automobilisten. Had mijn punt ook anders kunnen maken, 2 vrouwen/meisjes reageren en ze weten niet, dat een naam met een hoofdletter begint.

chantal schreef op 12-07-2021

Wat maakt de hoofdletter uit ? zo belangrijk ben ik niet ,maar een fietser kan het beter overzien ? en de meesten hebben oortjes in of zijn met hun gsm bezig kijken nergens naar en denderen gewoon door ,als ik op de fiets zit schat ik de snelheid alvast in om of ruim voorlangs te gaan of af te remmen en de auto voor te laten ,als automobilist zie je het gewoon niet altijd even goed en vooral niet als je een dichte auto hebt

Jan schreef op 12-07-2021

@chantal omdat jij een auto hebt waarin je het niet goed kunt zien moeten wij allemaal beter opletten. Zo werkt dat niet!!

chantal schreef op 12-07-2021

Iq van lik me vestje jan ,kijk maar na ar rtl nieuws onderzoeken , rotondes in nl levensgevaarlijk !!! ruim 2000 ongelukken met letsel vanwege de willekeur op rotondes, fietsers komen van beide kanten en gaan er altijd van uit dat ze heilig zijn op de weg en mijn auto heeft geen zijramen achter dus ik zie het gewoon slechter ,maar jij zal wel geen rijbewijs hebben maak ik op uit jou reactie

Nijverdaller schreef op 12-07-2021

Wat happen of niet negeer die keerl.

Jos schreef op 12-07-2021

Chantal als je een juiste bocht maakt op de rotonde kom je recht voor oversteek uit. Kun je door linker en rechter ruit kijken en voorruit... Niet zo moeilijk..!!!!!

Jan schreef op 13-07-2021

Het is precies zoals Jos het beschrijft. En ik heb wel een rijbewijs Chantal. Rij regelmatig op rotondes maar fiets er ook vaak. Het is gewoon voor allemaal uitkijken

Han schreef op 13-07-2021

Aan Chantal. Ik hoop dat u een geintje maakt met, ik rijdt vaak op de gok. Ik kom u dan niet graag tegen op een rotonde of elders op de openbare weg. Over vrouwen achter het stuur worden wel eens grappen gemaakt, maar als het daadwerkelijk zo is dat u op de gok rijdt, dan krijgen deze grappen ineens een hele andere betekenis. Dan zijn deze grappen meer op waarheid berust. Nu even serieus, zodra u op een rotonde op rijdt, of beter gezegd een rotonde nadert, dan moet je al in kaart brengen, zijn er fietsers op het fietspad, hoeveel, tussenafstand zit er tussen deze fietsers, zit er een groot snelheidsverschil tussen deze fietsers, etc. Dit zal ik niet gaan doen op het laatste moment, zodra u een rotonde op rijdt of verlaat. Maar dit verschil kan hem zitten in inzicht en ervaring en heeft niets te maken met een bedrijfswagen.

chantal schreef op 14-07-2021

Nou als het dan allemaal zo eenvoudig is ??? waarom dan een extra fietspad aan de andere kant ? weet je wat ! wat kan mij het ook schelen ik passeer die rotonde minimaal 6x p/d en dat al vanaf hij er ligt en ik vindt het een rot punt ook op de fiets voel ik me niet veilig daar maar ach zal wel los lopen google hem maar even ,al jaren gedoe met dat ding lik kan gewoon niet rijden klaar !!! denk maar aan mij als ze er weer 1 plat rijden daar .

Hennie schreef op 14-07-2021

Wat een agressiviteit Chantal. Kun je niet hebben dat ze u op uw rijgedrag aanspreken?. Bent u ook zo'n iemand die uw auto zomaar op de weg laat staan of voor een oprit zet om wat uit te laden omdat u denkt drukker te zijn en meer rechten te hebben dan een ander?

Yvonne schreef op 14-07-2021

He Han, maakt een fout!! Ik rijdt met dt!! HAHA, ligt er dus toch niet aan dat het een vrouw is. Wat een kritiek weer op elkaar.... We hebben het over een fietspad, niet over de Nl taal toch?? Ik zeg al jaren> graag een tunnel!!! Een hele fijne dag allemaal.

Jos schreef op 14-07-2021

Als je op de gok deze rotonde 6x per dag neemt kun je beter een andere route nemen. Ben benieuwd welk merk en type auto Chantal rijd :)

Han schreef op 14-07-2021

He Yvonne, maakt een foutje. De zinsopbouw klopt niet. ( HAHA, ligt er dus toch niet aan dat het een vrouw is). Plus daarbij maakt u gebruik van dubbele leestekens? Een hele fijne dag allemaal.

Han schreef op 16-07-2021

Overzicht in het verkeer moet je creëren. Dit doe je niet door kort achter een andere auto te gaan rijden, of op volle snelheid een rotonde naderen. Bij het naderen van een rotonde kan je ook snelheid terug nemen, hierdoor heb en krijg je meer tijd om overzicht te krijgen van de verkeerssituatie. Ik kom hier ook geregeld langs en heb geen problemen met de huidige situatie. Natuurlijk zie ik het ook wel eens bijna misgaan. Druk druk, vol gas op die rotonde af stormen, vol in de rem, geen tijd van kijken en vol op het gas, want die andere auto die van rechts nadert zal je maar net voor zijn op de rotonde. En mocht een werk auto of bestelbus problemen opleveren, dan rij je maar kort tegen de binnengeleider cq betonnen middenverhoger aan, waardoor je meer ruimte creëert om de rotonde te verlaten en hierdoor als het ware haaks op het fietspad uitkomt. Zodoende creëert men ook overzicht en kan je goed naar beide kanten kijken.

Piet schreef op 19-07-2021

Ik bel altijd even op of er nog eentje aan komt

Gerard schreef op 20-07-2021

Zelfbenoemde deskundigen. Ga naar rijssen en kijk hoe ze het daar geregeld hebben!!!!

Han schreef op 20-07-2021

Aan deskundige Gerard. Een tunnel wordt de nieuwe hangplek voor jongeren.

Uw reactie

Naam:
Bericht: