Hoe staat Hellendoorn stil bij 4 en 5 mei ?

Datum: 28-04-2021

17:50 uur - Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Daarbij houden we rekening met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herden­ken samen in verbondenheid; ieder met zijn eigen herin­neringen en gedachten.

Lokale herdenking 4 mei, gemeente Hellendoorn 

Juist in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij 4 mei. Helaas gaat vanwege het coronavirus ook dit jaar de herdenkingsbijeenkomst met publiek niet door. Op gepaste wijze staan we daarom stil bij de dodenherden­king op 4 mei. We doen dat binnen de richtlijnen van het RIVM. 

 

 

Burgemeester Raven zal een krans leggen bij het monu­ment voor de gevallenen 1940-1945. Ook houdt de burge­meester een herdenkingstoespraak. Dit alles wordt opgenomen door HOi tv en de beelden worden, voorafgaand aan de Landelijke herdenking op 4 mei, via HOi tv, in de uitzending van HOi journaal, uitge­zonden. 

 

Basisscholen 

Verschillende basisscholen leggen op door henzelf geko­zen momenten kransen bij specifieke monumenten of graven. Zonder publiek maar in de overtuiging dat ook de jongste generaties hun vrijheid te danken hebben aan mensen die vroeger hun leven gaven. 

 

Wilt u zelf bloemen of een krans leggen? 

Als u bloemen of een krans wilt leggen bij één van de monumenten dan kan dit op 4 mei. U moet zich daarbij aan de richtlijnen van het RIVM houden.

 

Nationale herdenking 

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door en wordt live uitgezonden door de NOS.

 

Thuis herdenken 

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het Taptoe signaal geblazen. Gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt u uit om thuis mee te zingen. 

 

Wilt u de vlag uithangen? 

Dan zijn dit de richtlijnen: 

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, hangt u de vlag halfstok. Dit mag van zonsopgang tot zonsonder­gang. Zonder oranje wimpel.

 

Bevrijdingsdag 5 mei 

Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 76 jaar gele­den. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen. Juist nu een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen. 

 

Op 5 mei zijn diverse uitzendingen op televisie en online te volgen. Op www.vrijheid.nl zijn verhalen en informatie te vinden die inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid.

 

Wilt u de vlag uithangen op 5 mei? 

Dan zijn dit de richtlijnen: 

Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen. Dit mag de gehele dag.

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: