Lokaal Hellendoorn stelt aanvullende vragen inzake afvalverwerking Twence

Datum: 18-04-2021

10:02 uur - Lokaal Hellendoorn stuurde een brief inzake Twence aan het college. Eerder stelden zij ook al de tarieven mondeling in de gemeenteraad van Hellendoorn aan de orde. Daarop is een reactie van het college gekomen, welke weer vragen oproept voor LH. Deze hebben zij schriftelijk aan het college gesteld. Hieronder de brief.

Aan het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn

Betreft: afvalverwerker Twence

 

Geacht college,

Hellendoorn, 11 april 2021

Eerder ontvingen wij als Lokaal Hellendoorn signalen over de weerstand bij andere gemeenten over prijsverhoging van afvalverwerking door Twence. Als gemeente Hellendoorn zijn wij één van de Twentse gemeenten die aandeelhouder is van Twence. In totaal zouden de Twentse gemeenten zo’n 2,5 miljoen euro per jaar meer gaan betalen voor afvalverwerking. De gevolgen van prijsverhogingen zijn dat onze inwoners waarschijnlijk meer moeten gaan betalen voor hun afvalverwerking.

In reactie hierop stuurden wij een brief naar het college dat wij geïnformeerd willen worden over het betreffende voorstel en het tijdspad waarop beslismomenten plaatsvinden. De verantwoordelijk wethouder heeft 6 april jl. aangegeven om tijdens de rondvraag van de debatronde van 13 april aanstaande een mededeling te doen over de tariefvoorstellen Twence en dat er in de aandeelhoudersvergadering van 22 april aanstaande een besluit wordt genomen over de tarieven van Twence die ingaan per 2022 en gelden van 2022 tot 2027. Daarnaast zal de mededeling ingaan op de koers die het college heeft ingezet. Namelijk dat wanneer er sprake is van extra dividend (meer dan nu is begroot), dit te benutten voor het dempen van de afvaltarieven.

In dit kader hebben wij als Lokaal Hellendoorn aanvullende vragen en opmerkingen aan het college die wij graag tijdens de rondvraag van de debatronde van 13 april aanstaande beantwoord zien:

1. Andere Twentse gemeentebesturen roepen ons als gemeenteraad op in te grijpen voor er in de aandeelhoudersvergadering gestemd wordt, om zo te voorkomen dat inwoners meer voor hun afval gaan betalen. Hoe kijkt u als gemeentebestuur van Hellendoorn tegen deze oproep aan?

2. Twence investeert de winst die zij zichzelf toerekent in risicovolle duurzaamheidsplannen waar gemeenteraden weinig tot geen invloed op hebben, en dit terwijl Twence in publieke handen is. Hoe staat het college hier tegenover? Volgens Lokaal Hellendoorn zou de winst die Twence aan zichzelf toerekent terug moeten vloeien naar onze inwoners.

3. U gaf tijdens de inforonde aan dat wij als raad geen formele adviesfunctie hebben inzake besluiten die bij Twence worden genomen. Dit betekent feitelijk dat wij als raad geen stem hebben, en dit terwijl de gevolgen van besluiten wel degelijk invloed hebben op de toekomst

van onze gemeente. In dit kader pleiten wij er als Lokaal Hellendoorn voor dat het college toekomstige besluiten die genomen worden in de aandeelhoudersvergadering vooraf voor te leggen aan de gemeenteraad.

Met vriendelijke groet namens lokaal Hellendoorn,

Frans Runneboom Annemarie Dubbink Matthijs Knobben

Gerard ter Horst Thea ten Have Hetty Ligtenberg-Grondman Jan Veneman

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jos schreef op 18-04-2021

Lokaal Hellendoorn waarom is de brief die jullie hebben gezegd te hebben ingediend niet online zichtbaar op https://raad.hellendoorn.nl/documenten/publicatie/schriftelijke-vragen?jaar=2021&maand=03... is de brief niet ingediend?

Jos schreef op 18-04-2021

Voor een aantal gemeenten is er nog een andere domper; het is hen niet gelukt de aandelen van Twence te verkopen. Het kwartet Almelo, Oldenzaal, Twenterand en Rijssen-Holten wilde hun aandelen verkopen. Dat mag alleen aan andere 'deelnemende' gemeenten. Hellendoorn, Berkelland, Losser en Twence zelf opteerden voor de aankoop van de aandelen, maar de partijen konden het niet eens worden over de prijs. Almelo, dat het geld hard nodig heeft, en Rijssen-Holten, dat liever 'de markt z'n werk laat doen', blijven dus tegen wil en dank eigenaar van Twence. https://www.rtvoost.nl/nieuws/1529846/Burgemeesters-van-Twentse-gemeenten-boos-over-extreme-verhoging-afvalstoffenheffing-Asociaal

gerard schreef op 19-04-2021

Tijd voor een nieuwe start collectief verkopen gemeentes gooi met elkaar de kont in de krib.De afval tarieven rijzen de pan uit dat weten ze zelfs in Rijssen.

Uw reactie

Naam:
Bericht: