Nationale Ouderendag: hoe mobiel zijn Twentse senioren?

Datum: 03-10-2022

11.20 uur - Op 7 oktober is het Nationale Ouderendag. Dit jaar is er speciale aandacht voor de bewegingsvrijheid van senioren. Ook in de gemeente Hellendoorn is dit een belangrijk onderwerp.

In de gemeente Hellendoorn worden al jarenlang senioren bezocht met de huisbezoeken van Senioren Op Eigen Kracht. Tijdens deze huisbezoeken gaan vrijwilligers met senioren in gesprek over veel onderwerpen. “Met deze huisbezoeken stimuleren we senioren zich voor te bereiden op de toekomst. Daarnaast halen we op welke behoeftes senioren in de gemeente hebben.” zo zegt de ouderenadviseur uit de gemeente Hellendoorn. “Zo hopen we eraan te kunnen bijdragen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen.” 
 
Elk jaar vinden in gemeente Hellendoorn ongeveer 350 huisbezoeken plaats. Zowel senioren als vrijwilligers zijn erg enthousiast over deze bezoeken. Eén van de vrijwilligers vertelt: “Ik vind het bijzonder hoe welkom ik ben en hoe fijn senioren het vinden dat ze gehoord worden.’’ 
 
Uit de huisbezoeken blijkt dat veel Twentse senioren zichzelf nog kunnen redden, soms met hulp van hun partner. Wel ervaren sommige senioren problemen met vervoer, doordat zij  niet meer durven te fietsen of autorijden. Veel senioren vragen dan hulp van familie, vrienden of buren om ergens te komen. Om deze vervoersproblemen bij senioren te verminderen, wordt binnen enkele Twentse gemeenten ANWB AutoMaatje ingezet. Zo kunnen senioren, tegen vergoeding, een lift ontvangen van vrijwilligers, zonder dat hiervoor een indicatie nodig is. 
 
Ook GGD Twente vindt het belangrijk dat senioren zichzelf zo goed mogelijk kunnen redden. De GGD brengt daarom in kaart hoe het met de senioren gaat. Deze cijfers helpen de GGD en de gemeente Hellendoorn bij het werken aan een goede gezondheid van de inwoners. Uit de cijfers van GGD Twente blijkt bijvoorbeeld dat in Twente ruim een op de vijf 65-plussers mobiliteitsproblemen heeft. Een op de tien 65-plussers kan geen gebruik maken van eigen of openbaar vervoer. Ruim een kwart van de 65-plussers maakt weleens gebruik van de regiotaxi. 
 
Op dit moment worden door de GGD nieuwe cijfers verzameld. Niet alleen over vervoer, maar ook over gezondheid, leefstijl en welzijn. Meer dan 16.000 senioren ontvingen deze maand een uitnodiging van GGD Twente met de vraag mee te doen aan de GGD Gezondheidsmonitor 2022. Al bijna 2.500 senioren doen mee. Een goed begin. Voor een goed beeld is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Ook uitgenodigd? Doe mee en vul de vragenlijst in!
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: