Het fietsen kan beginnen!

Datum: 18-09-2021

11.40 uur - Gistermiddag lanceerden initiatiefnemers en tevens raadsleden Bertus Webbink en Roy Zijlstra onder toeziend oog van de dichters en cultuurwethouder Anja van den Dolder de websitepagina met de gedichtenfietsroute tijdens de officiële opening in In De Tonne in Hellendoorn.

In april van dit jaar deden de heren vanuit de CultuurCaravaan een oproep aan alle inwoners. Zij waren op zoek naar dichters en dichteressen met mooie gedichten over prachtige plekken in de gemeente Hellendoorn. Het idee kwam voort uit de coronatijd. Een tijd waarin we toch wel meer toerist zijn geworden in de eigen gemeente. Hoe mooi zou het zijn om een route met gedichten van eigen inwoners langs de meest bijzondere plekken te maken? Nou, daar was voldoende enthousiasme voor!
 
Het idee van gemeenteraadsleden en tevens cultuurteamleden was een schot in de roos. “De gedichten bleven binnenstromen. Vanaf de dag van onze oproep tot aan de sluitingsdatum op vrijdag 7 mei en zelfs nog daarna. Het was echt overweldigend!”, vertellen de heren. “De verhalen bij de gedichten hebben ons ook echt aangegrepen. Persoonlijke verhalen van mensen zelf en er zijn ook gedichten ingestuurd van overleden personen uit onze gemeente. Nabestaanden die de prachtige gedichten van hun vader of moeder graag met de gemeenschap willen delen. Heel bijzonder. Ook het Toeristisch Bureau dat zelf contact opnam om samen te werken, wat waren we daar blij mee. Zij hebben veel ervaring met het uitzetten van routes en die ervaring konden we maar al te goed gebruiken.“
 
De route
Voor de gedichtenfietsroute zijn 15 gedichten gebruikt. De uitgekozen gedichten en dus ook plekken zijn verdeeld over de hele gemeente. De route zelf is maar liefst 85 kilometer lang, maar is zeker ook in delen te fietsen. De route is te vinden op www.visithellendoorn.nl en de geprinte route ligt vanaf zaterdag 18 september gratis klaar bij het Toeristisch Bureau in het Huis voor Cultuur en Bestuur en de Tourist Info punten in de gemeente. “Het was een hele klus, maar ook een hele dankbare klus. In het begin dachten we: ‘dat doen het wel even en hopelijk komen er een aantal gedichten binnen’, maar uiteindelijk is dit echt een groot project geworden. Een project waar we ontzettend trots op zijn, want de route is echt prachtig geworden! We wensen iedereen die de route gaat fietsen dan ook ontzettend veel fietsplezier toe en willen iedereen die meegeholpen heeft via deze weg heel hartelijk bedanken. Zonder de inwoners en alle hulp was deze route niet ontstaan!”, aldus de trotse heren.
 
Foto:
Cultuurburgemeester Jaap Harmsen, initiatiefnemer en raadslid Roy Zijlstra, dichteres Tamara Heetkamp, initiatiefnemer en raadslid Bertus Webbink en Judith Roelofs van het Toeristisch Bureau Hellendoorn bij het gedicht van Tamara Heetkamp over Mölle de Wippe.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: