Lokaal Hellendoorn wil eigen inwoners op woningmarkt voorrang geven

Datum: 12-04-2021

08:16 uur - Lokaal Hellendoorn pleit in een brief aan het college om eigen inwoners uit de gemeente voorrang te geven op de woningmarkt. Op dit moment is het voor eigen inwoners, met name starters, vrijwel onmogelijk om binnen de gemeente een betaalbare woning te kopen. Lokaal Hellendoorn vraagt het college alle wettelijke mogelijkheden te onderzoeken om zowel starters, als eigen inwoners en voormalig eigen inwoners meer kansen te geven op een betaalbare woning binnen onze eigen gemeente.

Lokaal Hellendoorn signaleert al geruime tijd dat steeds meer mensen van buiten de gemeente een woning kopen in onze dorpen en kernen. Deze mensen beschikken veelal over een ruim budget. Deze ontwikkeling drijft de prijzen voor woningen in onze gemeente op en er is gevaar voor ongewenste speculatie.

Woningdruk neemt toe
Uit onderzoek van de STEC groep in opdracht van de gemeente Hellendoorn blijkt dat de komende 10 jaren naar verwachting 800 woningen gekocht gaan worden door mensen (met name gezinnen) van buiten onze gemeente. Deze ontwikkeling laat zien dat onze gemeente aantrekkelijk is voor mensen van elders en er van de eerder voorspelde krimp niet direct sprake is.

Eigen inwoners in de knel
De concurrentie op de woningmarkt van mensen buiten de gemeente is een belangrijke oorzaak dat de eigen inwoners geen betaalbaar huis kunnen vinden. Deze groep is steeds vaker genoodzaakt bij ouders te blijven wonen, een woning te moeten huren of gedwongen te verhuizen naar streken waar woningen goedkoper zijn dan in onze gemeente. Lokaal Hellendoorn vindt dit ongewenst. Eigen inwoners moeten de mogelijkheid hebben om in de eigen gemeente een betaalbare woning te kopen.

Maak gebruik van de wettelijke mogelijkheden
Volgens Lokaal Hellendoorn zijn er verschillende wettelijke mogelijkheden voor de gemeente om eigen inwoners c.q. starters en voormalig inwoners (bijv. studenten) meer kansen te bieden op een betaalbare woning. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van kavels onder de marktwaarde, loting voor een bepaalde doelgroep met een lager inkomen, de afspraak om in ieder geval drie á vijf jaar in de woning te blijven wonen of het invoeren van een anti-speculatiebeding. Lokaal Hellendoorn vraagt het college deze en eventuele andere mogelijkheden te onderzoeken en is voornemens een motie in te dienen op de raadsvergadering van 20 april 2021.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Jos schreef op 12-04-2021

Das lekker goedkoop kopen en na 5 jaar met een mega winst van ik denk wel 75000 euro verkopen. Niet slecht voor 5 jaar verplicht wonen. Beter zou zijn dat de koper bij verkoop 10% van de winst mag houden boven aankoopprijs en rest terug gaat naar de gemeente,

Han schreef op 12-04-2021

Ik denk niet dat je hiermee veel oplost Jos. De hele geldverstrekking moet op de kop. Maximaal 75% financieren door de bank, rest eigen inbreng. Rente terug naar het niveau van 2009. Hypotheekrente afschaffen en we hebben een gezonde huizenmarkt.

Jos schreef op 13-04-2021

Dan krijg je weer problemen met de woningbezitters welke nu een woning hebben met rentes tussen 3 en 5 %, afkoop voor lagere rente is niet te betalen momenteel, misschien deze eenmalig aftrekken voor de belasting.

Def schreef op 14-04-2021

Jullie denken alleen euro hoe wordt ik rijk Jos

Jos schreef op 14-04-2021

Hoe voorkom je nu heel goedkoop grond weg te geven waaraan de koper straks veel verdiend en het plan van de sociale koopwoning weer teniet wordt gedaan en het de burger dus geld kost.

Meten met twee maten schreef op 16-04-2021

Erg leuke geste van Lokaal Hellendoorn maar draagt volgens mij niet bij aan een betere balans op de woningmarkt. De basis van het probleem is mijn inziens dat een woning door zowel een particulier als belegger wordt gezien als een manier om snel geld te verdienen. Waar dit in de eerste plaats een primaire levensbehoefte is. Dit zorgt ervoor dat er grote geen aanpassingen van het huidige stelsel plaats vinden omdat iedereen zijn eigen belang heeft en 'tevreden' moet worden gehouden of gecompensserd.

Jos schreef op 16-04-2021

Volgens de lokalo's zijn er diverse mogelijkheden om ‘deze ongewenste ontwikkeling’ een halt toe te roepen. Zo kan de gemeente kavels goedkoper aanbieden aan deze groep, kavels verloten onder inwoners met een lager inkomen of afdwingen dat kopers minimaal vijf jaar in een huis moeten blijven wonen om speculatie te voorkomen. Na 5 jaar kan de woning dus gewoon verkocht worden tegen de marktwaarde...dus water naar de zee dragen.

Geronimo schreef op 17-04-2021

Jos, het geld moet bij jou toch wel tegen de plinten op klotsen, met zo'n enorm inzicht hoe de markt zich tussen nu, en pak em beet, 6 jaar zal bewegen. Misschien een ideetje om hier een maandelijks financieel artikel, met vooruitzichten, te schrijven.

Jos schreef op 17-04-2021

De huizenprijzen stijgen alleen maar sinds 2013. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok vervolgens in de loop van vorig jaar duidelijk aan.

Geronimo schreef op 18-04-2021

Van economie weet je in ieder geval niets af. Zou me maar eens inlezen. De beurskrach van 1929 lijkt mij een goed begin. Niet helemaal meer te vergelijken, maar toen zat men ook in een hoogconjunctuur.

Jos schreef op 19-04-2021

Het bestuur van Plaatselijk Belang Daarle ziet met lede ogen aan dat steeds meer 25-plussers het dorp verlaten, omdat de jongeren geen betaalbare koopwoning in Daarle kunnen vinden. „Doodzonde”, vindt voorzitter Franciska Willems, die waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van het dorp. Lokaal zet je niet alleen in voor Hellendoorn en Nijverdal.

Geronimo schreef op 22-04-2021

Jos, je lult maar door, maar je geeft mij geen antwoord meer?

Geronimo schreef op 22-04-2021

Wat moeten vele mede-reaguurders hier toch een zere buik hebben, dat ze VVD hebben gestemd, bij de laatste landelijke verkiezingen. Het begint nu toch wel echt een farce te worden. Hoe voelen velen zich, nu ze weten dat ze op Pinokkio hebben gestemd of een andere regeringspartij, die ook al van de hoed en de rand wisten?

Mitis schreef op 24-04-2021

Lokaal Hellendoorn pleit in een brief aan het college om eigen inwoners uit de gemeente voorrang te geven op de woningmarkt. Dit simpele volk kent de grondwet art. 1 niet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Geronimo schreef op 26-04-2021

Mitis, en hoe zit het dan bij een sociale koopwoning? Want onder dit mom kun je woningen ook op de markt gooien.

Jos schreef op 26-04-2021

De sociale koopwoning maakt het mogelijk voor woningzoekenden met een beperkt inkomen om toch een eigen woning te kopen. Zo kunnen ook lagere inkomens profiteren van de voordelen van een koopwoning. In 2020 lag de grens voor een sociale koopwoning op €310.000, omdat de prijsgrens gelijk wordt getrokken NHG-grens. Op het moment dat je de sociale koopwoning verkoopt is er doorgaans sprake van een winst- en verliesdeling b.v. 50/50.

Mitis schreef op 27-04-2021

Geronimo schreef: Wat moeten vele mede-reaguurders hier toch een zere buik hebben, dat ze VVD hebben gestemd. Je mag best een hekel aan Mark Rutte hebben en aan de VVD maar daar gaat het nu even niet over. Het blijkt dat Geronimo nog steeds niet door heeft dat politici niet met het volk bezig zijn maar met zichzelf, dat blijkt keihard uit notulen de notulen van de ministerraad. Het is slechts een toneelclubje wat met zichzelf bezig is. Ook zij moet aan het eind van de maand de hypotheek en het gas en licht betalen. Jij boeit voor geen meter.

Geronimo schreef op 28-04-2021

Mitis, ik geloof dat ik juist een van de weinigen ben, die weet waarom de meeste politici er zitten. Een enkeling doet zijn werk oprecht, bv van Leijten en de persoon waar jij op gestemd hebt. Je moet een ander geen woorden in de mond leggen, als "jouw" partij er een puinhoop van maakt.

Uw reactie

Naam:
Bericht: