Inwoners kiezen voor duurzaamheid, maar met verstand!

Datum: 19-02-2021

15.29 uur - De inwoners van onze gemeente hebben massaal de enquêtes van de werkgroepen ingevuld met een overduidelijke uitkomst. Inwoners vinden duurzaamheid belangrijk mits er wordt gekozen voor kleinschalige opwekking. Dus geen grote windturbines in onze gemeente, maar vooral zon op dak. Ook onze inwoners zijn zuinig op de gezondheid, het noaberschap en onze prachtige omgeving.

 
 
Lokaal Hellendoorn is blij met de uitkomst van de enquête, die naadloos aansluit op ‘het andere geluid’ wat Lokaal Hellendoorn de laatste maanden actief heeft uitgedragen. Dat de inwoners duurzaamheid belangrijk vinden blijkt niet alleen uit de uitkomst van enquête, maar ook uit het totaalbod aan energieopwekking van alle werkgroepen. Deze bedraagt ruim 107 Gwh en dat is veel meer dan het concept-bod van 71 Gwh van de gemeente Hellendoorn aan de RES. Onze inwoners houden het dus niet alleen bij woorden, maar laten het ook zien in daden!
 
Lokaal Hellendoorn heeft grote waardering voor de werkgroepen. Zij hebben de afgelopen maanden veel werk verricht, waarvoor onze grote dank. Het college heeft aangegeven om de uitkomsten 1 op 1 over te nemen en de wensen van de inwoners te respecteren, dit waardeert Lokaal Hellendoorn. Geef onze inwoners daarom ook de garantie dat er geen windturbines in de gemeente komen en ondersteun de werkgroepen actief bij de realisatie van de plannen. Mochten bepaalde plannen niet haalbaar zijn, dan roept Lokaal Hellendoorn het college op om alsnog de opwekking van Twence in te zetten zodat het bod van 71 Gwh alsnog wordt gehaald. Daarmee ontstaat er rust in vele dorpen en buurten binnen onze gemeente en werken we samen aan een echt duurzame toekomst.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Heinrich schreef op 19-02-2021

zo'n paneel is ongeveer 1,5 meter lang, dus ze staan met z'n zevenen ongeveer binnen een afstand van 3 meter bij elkaar, lijkt me niet echt veilig.

C.Orona schreef op 19-02-2021

Kun je nog meer mensen op 1,5 vierkante meter kwijt?? Prutsers

Jos schreef op 19-02-2021

Hebben vast al Corona gehad. Tevens wil niemand een windmolen in de eigen tuin, maar een plek langs de n35 / industrie terrein zal niemand iets uitmaken.

Jos schreef op 19-02-2021

een windmolen met een vermogen van 3 MW. Deze levert jaarlijks gemiddeld 7 miljoen kWh aan stroom. Dit is genoeg voor ongeveer 2000 huishoudens. Een zonnepaneel van 250 W levert jaarlijks gemiddeld 250 kWh aan stroom. Om dus aan dezelfde hoeveelheid stroom te komen als een windmolen van 3 MW, moeten er 28.000 zonnepanelen worden geplaatst.

Maarten schreef op 20-02-2021

@Jos , echter zijn zonnepanelen wel constanter in de afgifte van energie. Waar het toch gunstiger kan zijn.

gerard schreef op 20-02-2021

@ maarten op een donkere dag is met zonnepanlen ook geen vetpot Door de grote aantallen maal 30 watt per stuk lijkt het nog wat.

Geronimo schreef op 20-02-2021

@gerard, ik denk dat we meer last hebben van windarme dagen, en dan bedoel ik geen broekhoest, dan van donkere dagen.

Han schreef op 20-02-2021

Maarten, eerst even onderzoek doen, alvorens je reageert. Als het donker is, wekt een zonnepaneel geen stroom op. Ook op donkere dagen niet. Een windmolen is daarintegen te regelen door de stand van de wieken te veranderen. Dus de opbrengst kan naar behoefte worden aangepast.

@Han schreef op 20-02-2021

De grote windmolens leveren zeer veel energie, meer in de winter dan in de zomer ivm hardere wind. Echter deze grote windmolens zijn zeer hoog 208 meter , ter vergelijk de windmolens in Deventer zijn 131 meter hoog. Op zee perfect, hier horizonvervuiling. En de zon is tot nu toe iedere dag nog opgekomen.

Jos schreef op 20-02-2021

En de bewolking ook

Geronimo schreef op 21-02-2021

@Han en Jos, de nieuwere generatie zonnepanelen is beter bestand tegen weer met bewolking. Er is dus sprake van energie die wordt opgewekt wanneer er sprake is van bewolkt weer. De opbrengst is niet optimaal maar het is niet zo dat er helemaal niets wordt opgewekt.

Han schreef op 21-02-2021

Geronimo, in verhouding wat een gemiddeld huishouden gebruikt op een dag, is het inderdaad niks wat ook de door jou genoemde zonnepanelen opleveren. Iedereen weet dat links hier volledig op inzet, gezien molens de vogels uit de lucht rammen, maar helaas kan men niet teren op zonne-energie alleen. Windenergie zal een groot deel voor zijn rekening moeten nemen. Ik zelf ben hier voorstander van, dit aangevuld met zonne-energie. Er is helemaal niets mis mee om de natuur als energiebron te gebruiken, maar laten ze wel de juiste keuzes door de juiste mensen laten maken, mensen die verstand hebben van de praktijk en niet door een stel geitenwollen sokken figuren die in een ideaalbeeld willen leven, maar dit ideaal beeld gaat helaas niet onder de huidige omstandigheden waarin we nu verkeren op onze aardbol. Als we dit ideaalbeeld willen, dan moet er eerst flink worden huisgehouden onder de wereldbevolking. En dan moet je dit niet willen oplossen met uitroeien, maar misschien is geboortebeperking wel een oplossing om onze aardbol te redden. Het klinkt onorthodox, ik weet het, maar veel mensen zullen het hiermee wel eens zijn, hoewel ze het niet durven te zeggen.

Geronimo schreef op 22-02-2021

@Han, ik ben niet technisch onderlegd, ik gaf alleen maar tegenwicht aan jullie reacties. Verder val je weer in je oude stokpaardje "geitenwollen sokken", terwijl er bewezen is, dat rechts graag windmolens wil, maar niet bij hen voor de deur, maakt teveel lawaai. En dat is typisch rechts, wel de lusten, niet de lasten. En geboortebeperking is de oplossing en die komt er ook, zoals ik (jou) al eerder berichtte.

Meisje schreef op 22-02-2021

Even navraag gedaan. De foto is drie jaar oud. Dus van ver voor Corona.

Han schreef op 22-02-2021

Geronimo, als je er geen verstand van hebt, dan is het misschien beter om je niet in dit soort discussies te mengen. Ik ben trouwens voor windmolens en je weet aan welke zijde ik sta.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-02-2021

@Meisje, wat goed dat je navraag hebt gedaan. Toch vind ik dat vooral politici tegenwoordig het goede voorbeeld moeten geven. En dus deze foto niet hadden moeten plaatsen; géén 1,5 meter afstand en zonder mondkapje... slecht voor hun imago in deze verkiezingstijd.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 22-02-2021

Ik bedoel, ze krijgen imago van laksheid, niet alert op realiteit, geen energie, pit om nieuwe foto te laten maken.

Hendrik schreef op 22-02-2021

Han, je hebt wel een punt, niemand durft het hardop te zeggen, maar we zijn met teveel. Geiten wollen sokken lossen dit probleem niet op, het antwoord is gewoon kernenergie, en dat krijgen we al zeker dertig jaar vanuit Frankrijk. En nog even dit, een grote chocoladefabrikant in Gouda heeft 1300 zonnepanelen op het bedrijfsdak geplaatst die hem een besparing van 35000 euro oplevert, echter de verzekering heeft de premie met 200% verhoogd!, weg winst.En dan heeft de beste man nog niet eens de dakconstructie hoeven aan te passen. Aangezien het aantal branden door zonnepanelen toeneemt wordt de verzekering per jaar aangepast, dus maak je borst maar nat.

Han schreef op 22-02-2021

Hendrik, ofwel de nieuwe melkkoe voor de verzekeraars en de bijwerkingen van links beleid. Dit volkje denkt niet na, ze doen maar wat, een alternatief in hun ogen is er niet en wegkijken als de boel klapt. Typisch linkse mentaliteit waar ze ontzettend goed in zijn. Stroomverbruik zal explosief gaan toenemen (van het gas af, warmtepompen, airco's, cookers, stekker auto, elektrische fiets en ga zo maar door), dus het wordt tijd dat er nagedacht over welke richting we uit willen. Windmolens is een goed alternatief, maar lost niet alle problemen op, kernenergie past ook in het plaatje, maar wel kleinschalig in mijn ogen, zonnepanelen op huizen en gebouwen en dan zijn we al een heel eind.

Mitis schreef op 22-02-2021

@ Han: zie https://www.u-battery.com

Han schreef op 22-02-2021

Mitis, interessant artikel. Dan zijn we er toch?

Geronimo schreef op 23-02-2021

@Han, dus omdat men niet technisch onderlegd is, Moet men maar zwijgen over zulke zaken? Het gaat over duurzaamheid, maw de toekomst van onze kinderen. En leg mij verder eens uit, waarom je het steeds links beleid vind? Landelijk, waar deze beslissingen worden genomen, zit de VVD al sins 1982 in het kabinet, op Balkende IV na meen ik.

Mitis schreef op 23-02-2021

@ Han, de u-battery is idd een ontwikkeling met veel potentie, In eerste instantie ontwikkeld voor warmte / energie bron voor de procesindustrie. Het vermogen is ook relatief beperkt men rekent met een max. vermogen van 50 MW thermisch dat zet niet direct veel zoden aan de dijk. (Een moderne kerncentrale zit al gauw bij 1000 MW elektrisch) @ Geronimo natuurlijk hoef je niet te zwijgen als je niet technisch bent onderlegd maar je moet wel je grenzen kennen. Pas geleden hebben we hier de waandenkbeelden van een quasi virusspecialist in wording kunnen lezen. Wat een achterlijk gezwam was dat. Je moet de juiste vragen stellen en beslissen op basis van feiten en niet op basis van emotie en onderbuik gevoelens. Wat dit laatste betreft betreft binnen enkele weken worden we weer geconfronteerd met het deel van bewolking die op die basis graag bestuurd wil worden, maar gelukkig komen die clubs nooit verder dan de oppositie.

Han schreef op 24-02-2021

Mitis, wordt het ook al in Nederland toegepast? Wanneer zo'n installatie binnen no time stroom kan leveren, bij bijvoorbeeld gebrek aan windenergie in de nacht, dan is het helemaal interessant.

Lokaal Hart schreef op 25-02-2021

Windmolens zijn niet links en niet rechts maar gewoon bittere noodzaak. Met zon op dak komen we er echt niet. Ga er maar van uit dat minimasl de helft van de huidige opgaves om allerlei redenen niet doorgaan. Dus dan kom je al tekort. En de 71 GWh is nog maar 30 %. Dus dd 20 jaar erna moet je nog 70 % + nog de extra stroom die nodig is vanwege elektrisch vervoer en warmte. Dat noem ik niet verstandig, maar als een struisvogel je kop in het zand steken. Tel daar nog bij op dat Enexis en de provincie al hebben aangegeven dat er veel te veel zon en te weinig wind is opgegeven en dat dit niet alleen leid tot aanzienlijke kostenstijgingen voor ons allemaal , maar ook qua capaciteit gewoon niet kan. En je hebt een situatie waarvan je op de vingers kunt natellen dat het anders zal uitpakken dan Lokaal Hellendoorn propageert. Neem een voorbeeld aan Rijssen-Holten, daar is men realistisch. Mensen mogen meepraten over de plekken en van de windmolens gaan geen projectontwikkelaars en Chinese investeerders profiteren maar de lokale bevolking.

Han schreef op 25-02-2021

Lokaal Hart, gelukkig iemand die het begrijpt. Sorry, maar ik kom weer bij links uit, die bedenken van alles, maar het is allemaal onrealistisch. Als we wat willen met z'n allen, dan moeten we een keer weten welke richting we uit willen. Met zonnepanelen kom je er niet, windmolens is een heel goed hulpmiddel, maar ook dit gaat ons niet redden. Wat ik al schreef, we gaan veel meer stroom gebruiken. Straks hebben we allemaal een stekker auto, deze laden we 's nachts massaal op, batterij vermogen zal gemiddeld 40 tot 50kw bedragen. Vermenigvuldig dit door het aantal elektrische auto's. Al deze stroom moet wel opgewekt worden. Wanneer er geen wind en zo'n is, dan nog wil ik graag dat mijn lamp brand in huis en dat mijn "Tesla" wordt opgeladen. Daarbij komend, onze hele infrastructuur is er niet op ingericht om zoveel stroom te ver transporteren. Dus ook hier zal fors in geïnvesteerd moeten worden. Kosten worden bij de burger geparkeerd uiteraard.

Mitis schreef op 26-02-2021

@ Han: De u-battery is nog in ontwikkeling en het is een lastige zaak dat ding zo te ontwikkelen dat hij overal aan de lokale wetgeving voldoet. Canada zet vol op de ontwikkeling in ze zijn ook een grote leverancier van uranium. Verder hebben ze in het hoge noorden precies dezelfde problemen als in Siberië. De russen hebben al zoiets in productie. Kleine kerncentrales op een schip. Of die dingen inherent veilig zijn zoals de bedoeling is met de u-battery weet ik niet. Ze varen ze zo naar afgelegen plaatsen in Siberië om daar snel elektriciteit te kunnen leveren zonder dat ze in dat lastige klimaat gedoe hebben met aanvoer van brandstoffen. Is de nucleaire brandstof verbruikt vervangen ze het hele ding door een andere en gaat de eerste in onderhoud.

Han schreef op 26-02-2021

Mitis, bedankt voor je uitleg.

Jos schreef op 28-02-2021

Wel mooi dat zo’n zonnepanelen park minimaal 25 jaar moet blijven liggen,

Uw reactie

Naam:
Bericht: