Gouden K voor Cees van Sparrentak

Datum: 29-10-2020

 

13.48 uur - Geweldig nieuws voor inwoner Cees van Sparrentak. Hij ontvangt een Gouden K. De Gouden K, een goudkleurige erespeld, is een eervolle onderscheiding die jaarlijks door Stichting Kunstweek wordt toegekend aan slechts 10 personen in Nederland. Personen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor beeldende kunst. Vanochtend is Cees van Sparrentak door Cultuurwethouder Anja van den Dolder verrast met dit prachtige nieuws.

Door het grote aantal voordrachten dit jaar, lag de lat hoog. Maar de jury en de bestuursleden van Stichting Kunstweek waren het ruimhartig eens over de toekenning van de Gouden K aan Cees van Sparrentak. Dat hij zich met hart en ziel inzet voor cultuur en beeldende kunst in de gemeente Hellendoorn vinden ook zij bewonderingswaardig.
 
Cees woont sinds 1983 in de gemeente Hellendoorn. De liefde voor kunst en cultuur heeft hij vanuit huis meegekregen en hij is een verdienstelijk amateurschilder. Sinds 13 jaar is hij gepensioneerd en besteedt hij zijn tijd als vrijwilliger om nieuwe dingen te starten en mensen te motiveren om mee te doen. Kunst is emotie en beleving, dat is wat hij graag wil overbrengen. Zo is hij de bedenker, oprichter en bestuurslid van de Kunstfabriek, een collectief van professionele en amateurkunstenaars die een locatie delen. Doel: verbinding en kruisbestuiving. 
 
Cees heeft oog voor inwoners. Een goed voorbeeld is een jarenlang gekoesterde wens van een inwoner om op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan in Nijverdal een monument op te richten voor overleden kinderen. Cees gebruikte zijn netwerk uit de Kunstfabriek en heeft samen met de andere kunstenaars belangeloos een monument ontworpen en gemaakt. Het monument is vorig jaar op wereld-lichtjes dag onthuld, niet alleen voor die ene inwoner maar voor alle inwoners.
 
Cees is daarnaast jarenlang bestuurslid van Eigen Oogst. Een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door vrijwilligers, die amateurkunstenaars uit de gemeente de gelegenheid geeft te exposeren. Cees heeft daarbij de verbinding gezocht met leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zij vervullen hun maatschappelijke stage door te helpen met het inrichten van de expositie.
 
Cees maakt ook onderdeel uit van de CultuurCaravaan; cultuurbeleid voor en door inwoners (ondersteund door de gemeente). Dankzij Cees heeft de gemeente kennisgemaakt met Mural Art. En de (verf) vlek breidt zich uit. Inmiddels is Cees met verschillende bewoners in gesprek om ook voor hen iets te betekenen op het gebied van Mural Art. En daardoor zullen er in de toekomst, door de inzet van Cees, nog veel meer mensen met elkaar worden verbonden.
 
Maar dit is nog niet alles. Cees zet zich ook op andere vlakken vrijwillig in. Hij is actief in werkgroepen van de stichting 75 jaar bevrijding, bij Keep fit organiseert hij fietstochten voor de doelgroep 50+, en bij de Sterrenwacht geeft hij inleidingen tijdens de publieksavonden. Cultuurwethouder Anja van den Dolder sluit zich dan ook helemaal aan bij de uitspraak van de jury en het bestuur van Stichting Kunstweek die vinden dat hij voor zijn uitzonderlijke prestaties hulde en een onderscheiding verdient. ‘Wat Cees voor onze gemeente betekent is zo ontzettend waardevol. Hij inspireert mensen, biedt ze een helpende hand en hij laat ons genieten van prachtige kunst. Ik ben ongelofelijk trots op Cees en ben dan ook heel blij dat onze voordracht heeft geleid tot deze geweldige uitkomst. Hij heeft deze onderscheiding dubbel en dwars verdiend!’
 
Gouden K
Stichting Kunstweek zet zich in om de belangstelling te vergroten voor beeldende kunst en met name beeldend kunstenaars in Nederland. Dit doet zij door middel van de (mede)organisatie van veel verschillende activiteiten zoals kunstbeurzen, kunstevenementen, het uitgeven van kunstboeken, verkiezingen, online publiciteit en nog veel meer. Tijdens de Nationale Kunstweek, jaarlijks in november, staat in heel Nederland beeldende kunst centraal en wordt de Gouden K uitgereikt. Op www.kunstweek.nl staat meer informatie. 
 
De Gouden K is bedoeld voor inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst, voor vergroting van het bereik van en/of de waardering voor beeldende kunst en/of voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars en/of het behoud van, de plaatsing van, of restauratie van een of meer kunstwerken.

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: