Het zit SVVN niet mee in de derby van Nijverdal

Datum: 12-10-2020

11:28 uur - Zaterdag 10 oktober was DE derby van Nijverdal. SVVN tegen DES dus. Een zeer bijzondere editie. Er was bij deze wedstrijd geen publiek toegestaan. Een naargeestig aanblik op het Sportpark Groot Lochter. Waar naast enkele bestuursleden van beide clubs en stewards van SVVN alleen pers welkom was. En die waren er. In grote getallen. Een unicum in de historie van de derby is dat deze wedstrijd live te zien was op het YouTube kanaal van RTV Oost. Vele supporters zaten thuis aan de buis gekluisterd of in de kroeg (dat mag dan weer wel) deze wedstrijd te volgen.

DES kon beschikken over een volledige en fitte selectie op twee langdurige geblesseerden na. SVVN mistte alleen Bas Koedijk die tijdens een training deze week geblesseerd was geraakt. Scheidsrechter bij deze wedstrijd was een oude bekende. Stan Smit uit Raalte was ook vorige seizoen de leidsman van de vorige editie van deze wedstrijd. En hij had er zin aan want al iets voor half drie gaf hij het beginsignaal van deze wedstrijd.

Riemen vast. Here we go. SVVN speelde vorige week een puike partij en begon nu ook goed aan deze wedstrijd. Bij balbezit werd DES onder druk gezet wat veelal leed tot balwinst. Al in de tweede minuut komt de bal op links bij de mee opgekomen back Jimmy Scharphof. Die besluit iets buiten de 16 de bal maar eens op doel te schieten. De bal is niet erg hard en gaat recht op de keeper af. De bal gaat echter door de armen en benen van keeper Twan Mensink en zo komt SVVN al vroeg in de wedstrijd op voorsprong.

SVVN laat er geen gras over groeien in deze beginfase. Vooral Rowan Wijnen is een ware plaag voor de defensie van SVVN. De enige manier om Rowan deze middag te stoppen is door middel van overtredingen. Die worden dan ook veelvuldig op hem gemaakt. Zoals in de 6de minuut iets buiten de zestien iets rechts van de goal. Melvin Morsink neemt de vrije trap en ziet zijn inzet op de paal belanden. SVVN zoekt veelvuldig de aanval. Dat het eerste gevaar van DES uit een counter komt is dan ook niet zo vreemd. Jochem Top ontsnapt aan de aandacht van de verdediging van SVVN. Hij gaat alleen op keeper Patriz Loohuis af. De laatste komt als winnaar uit de strijd met een redding met zijn voet.

Aan het spelbeeld verandert er verder niets. SVVN is de dominerende partij. En gaat op zoek naar nog een doelpunt. In de 13de minuut komt Melvin Morsink in balbezit op rechts. Hij geeft de bal in het midden op Nick Snellink. Die besluit maar eens uit te halen vanaf een meter of 20 en ziet de bal door een stuit achter de grabbelde doelman Mensink in het doel vallen. Wat een weelde! Een 2-0 voorsprong en nog geen kwartier op de klok. Zou het dan eindelijk eens een onbezorgde middag worden?

Ook verandert er weinig aan het spelbeeld. Het had zelf in de 20ste minuut 3-0 kunnen staan als Melvin Morsink de keeper ver voor zijn doel ziet staan en hij net over de middenlijn de bal net naast het doel schiet. In de 26ste minuut komt Patriz Loohuis in botsing met de ontsnapte Sem van Dartel. Strafschop oordeelt scheidsrechter Smit en toont daarbij Patriz de gele kaart. Marc Nieboer schiet de penalty erin, maar deze moet overnieuw omdat zijn ploeggenoten te vroeg in komen lopen. Ook in tweede instantie schiet Nieboer de penalty binnen.

De bal rolt weer uit het doel en Patriz vangt hem op als Nieboer hem opzoekt. Het is de 26ste minuut en Patriz zocht de bal niet op. Heeft geen enkele intentie om tijd te rekken of wat dan ook. Smit geeft beide spelers een gele kaart en voor Patriz betekent dit inrukken. Ik hoop dat scheidsrechter Smit de beelden weer bekijkt en er dan net zo’n kutgevoel eraan overhoudt als iedereen bij SVVN en Patriz Loohuis in het bijzonder. De 18-jarige Brian Leemhuis neemt de plaats in het doel in. Marvin Thomas wordt geofferd.

In de 38ste minuut ontsnapt Rowan Wijnen weer eens en wordt onderste boven geschopt als hij alleen op de keeper af gaat. De verdediger mag blijven staan. De vrije trap van Jimmy Scharphof gaat over het doel. Vooral Marc Nieboer mag overtreding op overtreding maken en scheidsrechter houdt hele praatsessies met de beste man op het veld. Er worden zoveel overtredingen gemaakt op Rowan Wijnen dat de scheidsrechter maar besluit er niet meer voor te fluiten. Het begint lachwekkende vormen aan te nemen. SVVN gaat rusten met een verdiende 2-1 voorsprong, maar zal het de tweede helft met een man minder moeten proberen de voorsprong tot een goed einde te brengen.

Ondanks het mannetje minder probeert SVVN er in tweede helft het beste van te maken. DES probeert het mannetje meer uit te buiten, maar slaagt daar niet heel goed in. SVVN blijft keihard werken Mohamed Koroma gaat voorop in de strijd. Melvin Morsink pakt een praatkaart na niet adequaat optreden van de scheidsrechter. In de 57ste minuut geeft Rein Markslag voor vanaf rechts. De inzet teistert de lat en Marc Nieboer kopt de bal in het lege doel. Maar Marc Nieboer stond toch buitenspel toen de bal vertrok richting de lat? De scheidsrechter wil er niks van weten en neemt niet eens de moeite om zijn assistent te woord te staan.

Ondanks de numerieke minderheid is SVVN echt niet de mindere ploeg en kan het zeker aanspraak maken op een overwinning. De regen komt ineens met bakken uit de hemel. In de 62ste minuut een voorzet van Jimmy Scharphof vanaf links. Nick Snellink glijdt naar de bal en komt een teenlengte te kort voor de 3-2. In de 65ste minuut gaat Rowan er weer eens vandoor. Mathijs Geugies van DES glijdt binnen de beruchte lijnen naar de bal en de inzet raakt zijn arm. Strafschop zou je zeggen? Nee, de scheidsrechter, die er toch goed voorstond, vindt van niet.

SVVN blijft zich een slag in de rondte werken. In de 67ste minuut een onschuldig duel op het middenveld waar Melvin Morsink een tegenstander raakt. Scheidsrechter Smit is er als de kippen bij om hem zijn tweede gele kaart te geven. SVVN moet dus nog een kwart wedstrijd redden met slechts 9 man. Het is nu een kwestie van overleven en dan maar genoegen moeten nemen met een gelijkspel. In de 73ste minuut komt er voorzet van links bij Jochem Top. Die raakt alleen voor de keeper de bal helemaal verkeerd en schiet naast.

Ook de laatste kans is voor DES. Brian Leemhuis, die uitstekend inviel, moet lossen bij een vrije trap. Jurre Canter Visscher schiet de rebound tegen de liggende Leemhuis aan. Na iets meer dan 90 minuten beëindigd de scheidsrechter de wedstrijd. Ik heb in dit verslag het veel te vaak over de scheidsrechter moeten hebben. Daar hou ik niet van. Over het algemeen zijn op dit niveau de scheidsrechters beter dan menig voetballer. Daar vormt Stan Smit geen uitzondering op. Stan is een zeer getalenteerde scheidsrechter en een zeer aardige gozer bovendien. Ik hoop dat we hem nog vaak mogen hebben als scheidsrechter. Gisteren had hij zijn dag niet. Dat kan gebeuren. Het vooral heel erg zuur voor SVVN die onder normale omstandigheden deze wedstrijd op zeker had gewonnen. SVVN is gewoon op alle fronten beter en het is tekenend dat DES zelfs met twee man meer niet weet te winnen.

Volgende week gaat SVVN op bezoek in Westerhaar bij Voorwaarts V. De wedstrijd op Sportpark ’t Twistveen begint om half drie. Wie de leidsman is, is op dit moment nog niet bekend.

Opstelling SVVN: Patriz Loohuis; Martijn ter Steege, Alwin Zigterman (73. Ronald van den Berg), Chiel Karkdijk (65. Delano Papilaja), Jimmy Scharphof; Rowan Wijnen, Nick Snellink, Mohamed Koroma; Melvin Morsink, Teun Bakhuis en Marvin Thomas (30. Brian Leemhuis).

Geel: Patriz Loohuis (2x), Melvin Morsink (2x) en Jorick Deijk (assistent-trainer).