Buurtschappen slaan de handen ineen: Samen energieneutraal

Datum: 07-08-2020

14.15 uur - De buurtschappen Marle, Egede, Hancate, Eelen en Rhaan staan voor een grote uitdaging: ze krijgen de kans om zelf mee te bepalen over de transitie van fossiele naar CO2-neutrale energie. Vertegenwoordigd door lokale energie-transitiegroepen kunnen de buurtschappen voorstellen uitbrengen voor het realiseren van de energiedoelen (49% energieneutrale elektriciteit in 2030, 90% in 2050). 

 
 
De deadline voor het voordragen van deze plannen is 31 december: een flinke uitdaging, zeker met de complicaties die de corona-uitbraak met zich mee heeft gebracht. Toch slagen de buurtschappen erin nauw samen te werken. Achter de schermen werken zowel de energie-transitiegroep voor Marle (ETM) als de energie-transitiegroep voor Egede, Hancate, Eelen en Rhaan (ET EHER) samen. Beide energie-transitiegroepen houden in augustus en september een drietal bijeenkomsten, met als doel om buurtbewoners te informeren. 
 
Bij deze bijeenkomst krijgen bewoners ook de kans om te stemmen of ze als buurtschappen de regie van de energietransitie in handen willen houden, of deze over willen laten aan de gemeente, wat in zou houden dat buurtbewoners minder zeggenschap zullen hebben over wat ‘in eigen achtertuin’ gebeurt. Voorafgaand aan de bijeenkomsten krijgt elk huishouden een informatieboekje en aanmeldformulieren, zodat er op een veilige en doordachte manier gestemd kan worden. 
 
Na de laatste bijeenkomsten (8 september) zal blijken wat bewoners willen: verder met de werkgroep, of de regie bij de gemeente houden. Als er wordt gekozen om de werkgroepen een kans te geven, zullen deze ervoor zorgen dat de energietransitie plaatsvindt op een manier die niet alleen het milieu goed doet, maar ook de buurtbewoners.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: