Hoe staat Hellendoorn stil bij 4 en 5 mei?

Datum: 28-04-2020

14.42 uur - Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.

 
 
Lokale herdenking 4 mei
We hebben via het RIVM en de Rijksoverheid kennisgenomen van de aangescherpte maatregelen en een verlenging van de eerder genomen maatregelen in verband
met het coronavirus. Verregaande maatregelen die veel gevolgen hebben voor onze evenementen, herdenkingen en vieringen.
Op basis van deze nieuwe realiteit hebben wij, als gemeente, het besluit moeten nemen om de herdenkingsbijeenkomst van 4 mei 2020, te laten vervallen. Teveel mensen bij elkaar is niet toegestaan.
 
Juist in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij 4 mei. Daarom gaan we op een gepaste wijze stilstaan bij de herdenking, een wijze die past binnen de richtlijnen van het RIVM. Burgemeester Raven zal een krans leggen bij het monument voor de gevallenen 1940-1945. Ook houdt de burgemeester een herdenkingstoespraak.
Dit alles wordt opgenomen door HOi tv en de beelden worden, voorafgaand aan de Landelijke herdenking op 4 mei, via HOi tv, in de uitzending van HOi journaal, uitgezonden.
 
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
 
Thuis herdenken
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur.
Het Nationaal Comité roept alle blazers op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt u uit om thuis mee te zingen.
 
Wilt u de vlag uithangen op 4 mei? Dan zijn dit de richtlijnen:
Bij de Nationale Dodenherdenking 4 mei, de vlag, zonder oranje wimpel, halfstok vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang (ca. 21.10 uur zomertijd). Dit in tegenstelling tot andere jaren waarop de vlag vanaf 18.00 uur halfstok wordt gehangen.
 
Het vieren van de vrijheid op 5 mei
In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Wageningen45 biedt iedereen de mogelijkheid om thuis het vrijheidsvuur digitaal te ontsteken en door te geven via www.vrijheidsvuur.nl
 
Scouting Reggegroep Hellendoorn-Nijverdal
Helaas gaan onze leden van de Scouting Reggegroep Hellendoorn-Nijverdal niet voor de 36e keer naar Wageningen om het bevrijdingsvuur joggend in estafettevorm op te halen.
 
Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.
Er zijn op 5 mei diverse uitzendingen op televisie en online te volgen, zoals het 5 mei- concert. Op www.vrijheid.nl zijn verhalen en informatie te vinden die inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van 75 jaar vrijheid.
 
Wilt u de vlag uithangen op 5 mei? Dan zijn dit de richtlijnen:
Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen. Dit mag de gehele dag.
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: