Speelplaats moet dicht omdat omwonenden vuurwerkschade niet voorkomen

Datum: 17-02-2020

14:46 uur - Omwonenden van de door vuurwek beschadigde speelplaats op de hoek Zwaluwtong,Wintergroen, Leeuwebek en Madeliefje hebben Lokaal Hellendoorn benaderd omdat zij een brief van de gemeente hebben ontvangen waarin de gemeente onder meer aangeeft dat ouders blijkbaar niet hechten aan de speelplaats, aangezien schade niet voorkomen is. Hieronder de brief die Lokaal Hellendoorn hierover gestuurd heeft aan het college. 

Aan het college van B&W van de gemeente Hellendoorn.
Postbus 200
7440 AE Nijverdal

Betreft: voorkomen sluiting speelplaatsen Geacht college,

Hellendoorn, 17 februari 2020.

Lokaal Hellendoorn werd benaderd door omwonende ouders van de speelplaats hoek Zwaluwtong, Wintergroen, Leeuwenbek en Madeliefje. Een druk bezochte speelplaats in een steeds jonger wordende buurt in de Kruidenwijk. Deze speelplaats is beschadigd door vuurwerk. Tot verbazing en ontsteltenis kregen betrokkenen een brief waarin de gemeente onder meer aangeeft dat ouders blijkbaar niet hechten aan de speelplaats, aangezien schade niet voorkomen is. Ook werd aangegeven dat ouders en kinderen moeten wachten tot juni omdat dan een besluit genomen zal worden welke speelplaatsen sluiten in het kader van de bezuinigingen.

Geplande bezuinigingen op speelplaatsen zijn blijkbaar voor u reden ontstane schade niet te herstellen en hekken te plaatsen. Ook de bejegening van betrokken ouders bij een verzoek de speelplaats te herstellen en te heropenen roept vragen en kritiek op.

Ouders en kinderen vinden dit zeer spijtig. Tevens gaf een vertegenwoordiging namens de ouders aan dat er weliswaar toezicht en sociale controle op de speelplaats is, maar niet elke schade voorkomen kan worden. Zij vinden het vervelend dat in de brief de suggestie is gewekt dat zij de vuurwerkschade hadden kunnen voorkomen.

Lokaal Hellendoorn is van mening dat enkel uitvoering gegeven kan worden aan de bezuinigingsopdracht in samenspraak met kinderen en ouders die gebruik maken van de speelplaatsen. Daarvoor is het noodzakelijk dat het college vroegtijdig communiceert met alle betrokkenen per speelplaats. Speelplaatsen vervullen volgens Lokaal Hellendoorn een belangrijke functie in buurten en wijken. Het geeft kinderen de mogelijkheid met elkaar buiten te spelen, te bewegen en het brengt sociale cohesie in de buurt. In het kader van preventie in het sociaal domein en participatie een groot goed. Daar waar inwoners van mening zijn dat speelplaatsen gehandhaafd moeten worden zal er samen met hen naar oplossingen gezocht moeten worden. Hiervoor zal het college in gesprek moeten met ouders en andere buurtbewoners over bv. mogelijkheden tot eigen beheer van speelplaatsen of delen daarvan en verantwoordelijkheden.

Wij hebben de volgende vragen aan u:

1. Suggereert u in de brief naar de betrokkende ouders van de genoemde speelplaats dat zij vuurwerkschade hadden kunnen voorkomen? Zo, ja dan past volgens Lokaal Hellendoorn

z.s.m. excuus en een gesprek met ouders om tot een oplossing te komen en de speelplaats

zo snel mogelijk, evt. samen met de ouders te herstellen en te heropenen.

  1. Hoe denkt u de bezuinigingsopdracht van speelplaatsen vorm te geven?

  2. Gaat u hierbij de betrokkenen actief betrekken per speelplaats en hoe gaat u dit doen?

  3. Zijn er meer speelplaatsen die dicht zijn in afwachting van besluitvorming over de

    bezuinigingen?

Graag willen we dat u zo snel mogelijk actie onderneemt richting de betrokken ouders van genoemde speelplaats en onze vragen te beantwoorden in de commissie SLZ en/of GB van maart 2020

Met vriendelijke groet namens Lokaal Hellendoorn,

Hetty Ligtenberg-Grondman (Samenlevingszaken) Jan Veneman (Grondgebied)

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

K E schreef op 17-02-2020

Echt iets voor de overheid. Ga eerst praten. De makkelijkste manier om zo te handelen.

Han schreef op 19-02-2020

K E, er komt natuurlijk niet voor niets een verbod op vuurwerk. Er wordt elk jaar voor miljoenen vernield, bewust nog wel. Wanneer een ouder had gezien dat er ongein uitgehaald werd in die betreffende speeltuin, had hij of zij er ook naar toe kunnen lopen en in kunnen grijpen. Maar ja, we laten net een discussie achter ons aangaande opvoeding van kinderen, deze gaan we dan ook maar niet weer voeren met z'n allen. Ik denk dat het punt die de gemeente maakt wel duidelijk is naar de betreffende bewoners. En nee, ik ben geen tegenstander van vuurwerk, maar je blijft met je poten van andermans spullen af, die behoor je niet te vernielen.

Kan E schreef op 19-02-2020

Han, ik denk dat ik te snel met een reactie ben gekomen, natuurlijk blijf je van andersmans spullen af. Maar ik ga er vanuit dat de gemeente vooraf wel in gesprek met de bewoners is geweest.

Han schreef op 19-02-2020

K E. Dat mag ik hopen, hoewel ik tegenwoordig nergens meer van sta te kijken.

FSW schreef op 20-02-2020

De gemeente heeft een punt, de veroorzakers van deze schade zijn kinderen van omwonenden. Deze ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de schade zelf betalen, probleem opgelost!

Han schreef op 20-02-2020

FSW. Ouders proberen hun gram te halen door het groots in de media te verkondigen. Een slappe houding die de laatste jaren alleen maar toe is genomen. Mist is hun excuus om niet ingegrepen te hebben. Een ambtenaar die in die buurt woont heeft een prullenbak terug gemonteerd en is bekogeld met vuurwerk nadat hij de jeugd had toegesproken. (bron tubantia). Dit valt niet goed te praten en het lijkt me verstandig dat de ouders inbinden en hun verantwoordelijkheid nemen. Ga even naar de bouwmarkt, koop wat planken en repareer de boel. Kinderen blij, ouders blij en de gemeente blij.

FSW schreef op 20-02-2020

De desbetreffende ambtenaar weet donders goed wie deze hufters zijn, gewoon namen noemen zodat de gemeente ze aansprakelijk kan stellen, scheelt de gemeenschap weer geld!

Mitis schreef op 20-02-2020

Ons Lokaal Hellendoorn is weer aan het populair doen, klagen als er betaald moet worden, repareren van de speelplaats kost zeker niets. Club voor dom volk, helaas zijn er daar erg veel van.

D.J. schreef op 21-02-2020

Mitis, als ik het goed begrijp moet de gemeente dus betalen maar aangezien daar ook mijn geld in zit pas ik hier voor. De vervuiler betaald zoals ze altijd zeggen, in dit geval de gene die de schade heeft aangericht en of het nu Lokaal Hellendoorn is die dit zegt of een andere club maakt mij niet uit.

Mitis schreef op 21-02-2020

Blijkbaar ben ik niet duidelijk genoeg. Ik ergerde me aan de populistische opmerking van lokaal Hellendoorn. In die buurt weet iedereen wie de vermoedelijke daders zijn, als ze daar dan de andere kant wensen op te kijken, adviseer ik de gemeente ook de andere kant op te kijken en er geen geld in te steken.

gerard schreef op 21-02-2020

Gemeente is wel klaar met vandalisme lag een tijd terug ter hoogte van Joodse begraafplaats een lantaarn paal tegen de vlakte afgekoppelt en niets voor terug gezet.

Uw reactie

Naam:
Bericht: