Lokaal Hellendoorn: voor een gezond huishoudboekje zijn andere keuzes nodig

Datum: 11-10-2019

8.13 uur - Oppositiepartij Lokaal Hellendoorn is duidelijk: “Het is teleurstellend dat burgemeester en wethouders niets hebben gedaan met de resultaten van de gehouden publieksenquête. Ook de onderbouwde alternatieve voorstellen van ons en overige oppositiepartijen zijn aan de kant geschoven”.

De resultaten van de gehouden publieksenquête onder inwoners, ondernemers en organisaties zijn duidelijk, bijna 75% is niet bereid om een verhoging op de gemeentelijke belastingen te accepteren om de financiële problemen van de gemeente op te lossen. Desondanks blijft het college vasthouden aan de 25% OZB (onroerendezaakbelasting) verhoging. Lokaal Hellendoorn is én blijft van mening dat een OZB verhoging van 25% onverantwoord is. “Meerpersoonshuishoudens in onze gemeente hebben al de hoogste woonlasten van alle gemeenten in de provincie Overijssel”.Daarbij moeten onze inwoners, organisaties en bedrijven op deze manier onnodig bloeden voor tekorten die
ontstaan zijn in het gemeentehuis en door het rijk”, aldus Thea ten Have, fractievoorzitter Lokaal Hellendoorn.
 
Volgens Lokaal Hellendoorn dienen er andere keuzes gemaakt te worden. Zo kan onder andere meer bezuinigd worden door het verminderen van het aantal ambtenaren en wethouders, samenwerking in de Regio Twente en luxe zaken als cultuur en theater. Het resultaat van de gehouden publieksenquête bevestigd deze zienswijze.
  
Lokaal Hellendoorn wil voorkomen dat er op 5 november een begroting wordt vastgesteld waarbij inwoners, ondernemers en organisaties onevenredig worden getroffen door het extreem verhogen van de belastingen. Daarom wordt er volgende week namens de partij huis-aan-huis een nieuwsbrief verspreidt, waarin zij vraagt mee te denken hoe het tij te keren. U wordt uitgenodigd op woensdag 23 oktober om 19.30 uur in De Gezelligeit, Bibenstraat 40 te Hellendoorn, om hierover in gesprek te gaan.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

k e schreef op 11-10-2019

zoals hier al velen hebben geschreven, ze schuiven het "gewoon"door naar de burger en nemen verder geen verantwoordelijkheid , en als ze ook nog eens nergens naar geluisterd hebben is er toch maar 1 mogelijkheid??? motie van wantrouwen. THEA, STERKTE

Bertus Schuitert schreef op 11-10-2019

COLUMN Bezuinigingen De gemeente Hellendoorn moet de komende jaren 8 miljoen bezuinigen. De schijn wordt nu gewekt dat de burgers op de puinhopen van het beleid van de afgelopen jaren, via een enquête en speeddates met raadsleden, mee mogen denken hoe de oceaanstomer die stuurloos op de kade af komt alsnog gestopt en gekeerd kan worden. Dat de beste stuurlui aan wal staan gaat hier ook niet op. De materie is te complex om hier als burger via een enquête een antwoord op te kunnen geven. De aangekondigde bezuinigingen zullen, met hier en daar een kleine aanpassing, wel doorgaan. Want maakt u zich vooral geen illusie, het is achter de coalitie schermen al lang dichtgetimmerd. Wat voor de gemeente een beetje pleit is dat veel taken met grote financiële gevolgen door de landelijke overheid zijn overgeheveld. Jammer dat men veel te laat heeft ingezien wat de consequenties hiervan zijn. Bovendien ligt het probleem veel dieper. In het verleden is te veel uitgegeven. Het geld was er niet en de schuldenberg bleef maar groeien. Opvallend is dat gedurende het oplopen van die gigantische schuld, van de eens zo rijke gemeente, de burger nooit iets is gevraagd. Afgelopen januari, met een toen al lege kas, is nog een half miljoen geïnvesteerd in zonnepanelen. Het aanstellen van een energietransitie ambtenaar kon er ook nog wel bij. Een referendum was toen op zijn plaats geweest ! En nu het, acht maanden later, een dubbeltje op zijn kant is mag de burger opeens wel meepraten. Mosterd na de maaltijd en een show voor de bühne ! De klappen zullen bij de mensen met een laag inkomen -o.a. verwachte verhoging ozb met 25 %- veel harder aankomen dan bij de burgers met een hoger inkomen. Niet zo heel vreemd dat het vertrouwen in de politiek nog verder zal dalen. De coalitie luistert nu al niet naar de oppositie laat staan dat zij bij het uit te voeren beleid naar de mening van de burgers zal luisteren. Veel mensen zullen de enquête niet invullen. Ook zullen zij de speeddates niet bezoeken. Als zij al naar de stembus zijn gegaan dan hebben zij dat juist gedaan om het aan de partij van hun keuze over te laten om problemen te voorkomen…… en op te lossen ! In september komen de koopkrachtplaatjes van het kabinet. Nu al is uitgelekt dat iedereen er in 2020 gemiddeld 2 % op vooruit zal gaan, daartegenover zullen de lasten voor de burgers in de gemeente Hellendoorn meer dan gemiddeld stijgen. Ik ga er wel van uit dat over een paar jaar, als de broekriem weer wat losser kan, de 25 % ozb teruggedraaid zal worden. Dat kan dan samen met het kwartje van Kok en de beloofde 1000 euro van Rutte alsnog zorgen voor een mooie, oude dag. Bertus Schuitert 05-09-2019 (en zo is het als verwacht gegaan, minachting van de invullers van de enquête)

Geronimo schreef op 11-10-2019

Maar goed, de meeste burgers hoeven niet te klagen, zij hebben voor dit "kabinet" gestemd. O ja, dit gaat het ongeveer kosten: de gemeentelijke belastingen voor een gemiddelde woningbezitter 120 euro . Huurders gaan 36 euro meer betalen en voor ondernemers met een eigen bedrijfspand stijgt de ozb 1.272 euro.

Meisje schreef op 11-10-2019

25%ozb verhoging is al jaren een normale gang van zaken in november. Deze wordt in februari definitief vastgesteld. Nog niet gaan schreeuwen. Wat wel een feit is dat coalitie en oppositie hebben gezegd samen op te willen trekken. Daarvan is tot op de dag van vandaag nog niets te merken. Ligt dit aan “oudgedienden” ? Mak, Zijlstra, ter Harmsel, Plaggemars, ten Have, Veneman, Runneboom, Oonk, Minkjan, Beintema, Raven, van den Dolder. Wie het weet mag het zeggen. Die enquête is een wassenneus, wordt niets mee gedaan. Ik begrijp dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de werkwijze van het college en de coalitie.

Mitis schreef op 11-10-2019

Veel woorden helpt dat mensen?

Maarten schreef op 12-10-2019

En maar lopen klagen. Kwaliteit kost geld. We hebben t.o.v. een paar jaar geleden wel een heleboel zaken gerealiseerd. Bijgaand een kleine opsomming : we hebben een tunnel, daardoor weinig tot geen doorgaand verkeer meer door Nijverdal. We hebben een parkeerkelder, en daardoor geen parkeerproblemen meer in het dorp. De noord-zuidverbinding langs Hellendoorn, waardoor het daar ook leefbaarder wordt ( incl. nieuwe brug bij Hulsen ) we hebben de paarse loper, een nieuw industrieterrein , verder van de bebouwde kom af. En er zullen vast een hoop zaken zijn die ik ben vergeten. Kortom geniet , en wees blij dat je hier mag wonen.

Wat en ik toch een tut! schreef op 12-10-2019

@Mitis, kennis is macht, dus alle woorden zijn welkom. Zo kun je je beter een eigen mening vormen, wanneer er veel verschillende visie’s worden beschreven. Internet is fantastisch medium voor de democratie. Iedereen kan nu zijn stem laten horen. Alleen jammer dat politici zich niet dienstbaar stellen om belangen van de burger te behartigen, maar meer economisch- en eigenbelang nastreven. Er kunnen ook vast wel paar raadsleden weg. Draait de boel wel om door.

Mitis schreef op 12-10-2019

We willen meer meer meer van de overheid maar meer betalen talen nee liever toch maar niet. Dat wordt hem niet dus. Ik ga voor redelijk goede sociale zorg. Heb vandaag eens ff nagekeken wat dat dan gaat kosten. Iets minder dan E 20 per maand meer in mijn geval. Kan er niet mee zitten. Betaal het graag!

Mitis schreef op 12-10-2019

Ik reageer lang niet altijd op je Tut. Je mist per definitie vertrouwen in ons openbaar bestuur en mensen. Daar erger ik me aan. We wonen in een perfect georganiseerd landje. Natuurlijk gaan er dingen fout natuurlijk maakt ons bestuur fouten. Niemand is zo perfect als jij en heeft zoveel bijgedragen als jij. Mij is duidelijk dat je niet veel van de wereld hebt gezien, I feel so sorry for you.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-10-2019

@Mitis, klopt, we leven in perfect georganiseerd land. Daarom heb ik ook geen neiging om met vervuilende vliegtuigen de rest van de wereld te zien. Omdat ik via de media ook wel een (vertekend) beeld ervan krijg. We leven hier in veilig, prima land. Máár, dit wordt gerealiseerd door de midden- en onderklasse, verpleegsters, onderwijzers, bouwvakkers, boeren, wegenbouwers, ambtenaren, postbezorgers, fabrieksarbeiders etc.. En juist deze groepen hoor je nu protesteren, omdat ze steeds verder worden uitgemolken. Harder werken, slechtere voorwaarden en minder verdienen. Terwijl directeuren, bestuurders, aandeelhouders het beleid bepalen, zodat ze zelf rijker worden.

Lex schreef op 13-10-2019

@ Maarten , de tunnel is de N35, dus een provinciale weg, en heeft niks met de gemeente Hellendoorn te maken. En ja, we hebben een prachtige parkeerkelder, die altijd leeg staat!!!

William S. Burroughs schreef op 13-10-2019

"Daarbij moeten onze inwoners, organisaties en bedrijven op deze manier onnodig bloeden voor tekorten die ontstaan zijn in het gemeentehuis en door het rijk”, aldus Thea ten Have, fractievoorzitter Lokaal Hellendoorn. Vervolgens wordt de aanval ingezet op het gemeentehuis. Men kiest daarbij niet voor inwoners, organisaties en bedrijven oftewel wij allemaal. Nee men kiest voor enkele schouders en enkele voorzieningen. Het verminderen van het aantal ambtenaren en wethouders, samenwerking in de Regio Twente en luxe zaken als cultuur en theater. Het resultaat van de gehouden publieksenquête bevestigd deze zienswijze. Dat verbaasd mij niets want het zijn allemaal oplossingen die jezelf niet raken. Bovendien doen zondebokken het altijd goed in tijden van 'nood'. Dat er ook weer een persoonlijk tintje aan zit in de vorm van rancune verbaasd mij ook niet van LH. Met visie en oplossingen voor de lange termijn heeft het echter niets van doen. Het is zieltjes winnerij en gebrek aan daadkracht. Wanneer ik als bestuurder (denkbeeldig) tijdens het speed daten oplossingen zou horen als 'ambtenaren ontslaan' 'zwembad dicht' of Zinnin theater dicht'. Dan weet ik dat ik dit selectieve oplossingen gebied moet overstijgen en het beter dragen van de lasten (bloeden doe je in de oorlog) moet verspreiden over onze inwoners, organisaties en bedrijven oftewel wij allemaal. Dat zet zoden aan de dijk zolang het niet van het rijk komt. En als ik de lasten op jaarbasis en maandelijks bekijk dan is dat wel te doen. Bovendien is het minder pijnlijk dan ontslagen worden of de cultuur uit een samenleving halen en hoeven de kindertjes niet met de bus naar Rijssen om te leren zwemmen. Leuk is wat anders maar samen dragen werkt beter dan selectieve verontwaardiging waarbij je zelf buiten schot blijft. We zijn geen Atlantis en in de Regge passen we niet. We shall overcome! Prettige dag.

Maarten schreef op 13-10-2019

@Lex, met enkel de provincie was die weg er ook niet gekomen.

Lex schreef op 14-10-2019

@Maarten, idd, met provincie en het rijk (die was ik vergeten)was de tunnel er nooit gekomen. En het financieel blunderende college en hun voorgangers, mogen blij zijn dat wij in hun gemeente wonen en door hun gemaakte financiële puinhopen betalen!

Maarten schreef op 14-10-2019

@Lex, niet zo negatief. Vele zaken zijn goed geregeld, en tuurlijk zijn er ook fouten gemaakt. Maar dat betekend ook dat er te weinig tegenstand is geweest, vanuit andere hoeken. En dat de bestuurders die fouten hebben gemaakt, daarna alsnog zijn gesteund via de verkiezingen. En zodoende hebben we ook zelf schuld aan de "financiële puinhopen". Er zijn vele plekken op aarde waar ze alleen maar mogen dromen van een maatschappij als de onze.

Mitis schreef op 14-10-2019

Lex schreef: En ja, we hebben een prachtige parkeerkelder, die altijd leeg staat. Kom idd ook nooit in de parkeergarage. Vanuit zuid is de garage niet makelijk bereikaar, ben makkelijker en vlotter in Rijssen.

Lex schreef op 14-10-2019

@ Maarten, Ik ben niet negatief maar realistisch. Het is heel makkelijk naar andere plekken op de wereld te wijzen waar het veel slechter gaat, zo kan je alle fouten wel onder het tapijt schuiven. Je kunt ook dichterbij kijken, bv. de gemeente Rijssen-Holten of Ommen, deze gemeenten hebben hun financiën wel op orde. Arrogantie, hoogmoed, onkunde en gek op het pluche zijn, daar zijn/waren het college en hun voorgangers heel goed in.

Wilma Paalman schreef op 14-10-2019

@Geronimo en Lokaal Hellendoorn. S.v.p. juiste gegevens verstrekken. Vanaf 2006 betalen huurders van woningen al geen ozb meer. Dus de verhoging is op hen niet van toepassing, geldt alleen voor de eigenaren van woningen en eigenaren/gebruikers van niet-woningen. Je kunt dus niet spreken dat alle inwoners hiermee geconfronteerd worden enz.

Geronimo schreef op 14-10-2019

@Wilma Paalman, je bent al een tijdje uit de politiek, maar wel eens gehoord van "beperkt recht"? Dit word overigens niet vermeld bij de begrotingen van de gemeente, alleen het bedrag van euro 36,-. Verwacht wel verdere uitleg.

Mitis schreef op 14-10-2019

Wilma P. snijdt een gevoelig punt aan. Huurders betalen niets eigenaren mogen alles betalen. Als je samen in de schulden zit dan ook samen betalen vind ik. De dooddoener dat eigenaren rijker zijn dan huurders klopt in elk geval voor jongeren niet. Die zitten gedwongen door de opgeklopte prijzen van woningen in schulden waar ik spontaan een hartkwaal aan zou overhouden. Heel onevenwichtig! Wie helpt ons bestuur aan een oplossing? Zelf missen ze daar de fantasie en kundigheid voor vrees ik.

Wilma Paalman schreef op 15-10-2019

@Geronimo. Vanzelfsprekend ben ik op de hoogte van beperkt recht. Hieronder de letterlijke betekenis voor de ozb. Beperkt Recht: Soms bent u niet de eigenaar van een onroerende zaak, maar krijgt u toch de eigendomsbelasting van de OZB. Dat is het geval als u beschikt over een zogenoemd "beperkt recht". Dat zijn rechten die het genot van het eigendom beperken. Op grond van de wet krijgt u dan de eigendomsaanslag voor de OZB. Voorbeelden van dergelijke beperkte rechten zijn: erfpacht, recht van opstal, recht van gebruik en bewoning, recht van bezit en recht van vruchtgebruik. N.B.: In die gevallen ontvangt dus niet de juridische eigenaar de aanslag voor het eigendom, maar diegene die het beperkte recht heeft.

Mitis schreef op 15-10-2019

@ Wilma P.: Houdt uw toelichting in dat huurders indirect meebetalen aan de financiele ellende via de huur?

Geronimo schreef op 15-10-2019

@Wilma, ik bedoelde een uitleg over hetgeen in de begroting staat.

Wilma Paalman schreef op 15-10-2019

@Mitis. Nee, het houdt bijvoorbeeld in dat als ouders hun woning verkopen aan één van hun kinderen met vruchtgebruik tot hun overlijden, de ouders de aanslag OZB krijgen en niet de kinderen. @Geronimo. Welke bladzijde en welke tekst.

Mitis schreef op 15-10-2019

@ Wilma P. dank u wel, mijn opmerking over de eenzijdige financiering van de schulden door huiseigenaren houdt dus stand. Kan hier een juridisch geschoold persoon met voldoende tijd iets mee. In ons land wordt discriminatie gemeld voor grotere onzin.

Geronimo schreef op 16-10-2019

Wilma, het stond in de tubantia. "Het college snapt dat dit hard aankomt, maar zegt geen andere mogelijkheid te zien om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen". https://www.tubantia.nl/hellendoorn/monsterklus-hellendoorn-wil-in-2020-8-9-miljoen-euro-bezuinigen~a36bce04/

Geronimo schreef op 16-10-2019

Mitis, ondanks dat jij het graag betaald, kijk nu even op tubantia.nl, dan weet je wat het de gemeente extra gaat kosten.

Mitis schreef op 16-10-2019

@ Geronimo, natuurlijk betaal ik liever niet, ben een Nederlander. Maar ik betaal liever dan dat er kortingen moeten plaatsvinden in het sociale domein en op ander plekken. Zal zo even kijken.

Mitis schreef op 16-10-2019

Correcte en begrijpelijke opmerkingen van de heren van Keulen en Stegeman in Tubantia. Het lost alleen niets op. Nieuwe verkiezingen zou ook niets oplossen, komen steeds weer de zelfde amateurs aan de macht. Ik zag Hellendoorn graag fuseren met Rijssen-Holten, dat wordt tenminste degelijk bestuurd. Maar dat zal wel 2 bruggen te ver zijn....

kluk kluk schreef op 16-10-2019

Als ik op veel te grote voet leef zonder dat ik er over nadenk en weet dat ik in de toekomst minder krijg (verdien )kan ik dan naar mijn buurman en zeggen doe mij maar zoveel geld dat ik rond kan komen

H v Henk schreef op 16-10-2019

@Mitus,je kan ook verhuizen,is veel eerder te realiseren.

Geronimo schreef op 17-10-2019

Mitis, volgens mij heb je een artikel over het hoofd gezien. Die van de BLOS, er zijn er nl twee.

gerard schreef op 18-10-2019

Almelo heeft ook geen nagel om de kont te krabben steken de hele binnenstad ook in een nieuw jasje.gemeentes hebben een voordeel ze kunnen niet failliet dus wie heeft de langste en gaan met die banaan. Wie dan leeft wie dan ziet

Geronimo schreef op 19-10-2019

Wilma Paalman, als je niet meer ingaat op zaken die jij mij vraagt, omdat jij waarschijnlijk fout zit en dit niet wil toegeven, doe dan niet meer mee aan de discussies alhier. Scheelt mij weer tijd om de gegevens terug te vinden. Zeer ergerlijk.

Wilma Paalman schreef op 22-10-2019

@Geronimo. Ik had gereageerd, maar is blijkbaar niet doorgekomen. Zoals ik al aangaf betalen huurders van niet-woningen wel ozb. Dus die zin in het artikel, in de begroting zelf heb ik het niet kunnen vinden namelijk, zal op deze groep slaan. Als je het zeker wilt weten, zou ik dus de gemeente bellen.

ziggy schreef op 07-11-2019

gelukkig is er wel geld voor een nieuwe videowall in het zwembad

Uw reactie

Naam:
Bericht: