Dag zon, hallo maan!

Datum: 06-09-2019

15.35 uur - Zaterdag 14 september organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit. Bij helder weer zeggen we de Zon gedag en verwelkomen de volle Maan. Een natuurverschijnsel dat niet dagelijks te zien is.

U krijgt door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Juist deze zaterdag zijn de maanstanden bijzonder. Een enkele keer per jaar kunnen wij hier het schouwspel zien dat de Zon ondergaat en bijna gelijktijdig de volle Maan verschijnt.
Vervolgens vertelt de boswachter over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen 's nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?
 
Daarna is het jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 5 km door het bos. Bij het uitzichtpunt kijken we richting het westen en zien we de Zon ondergaan. Vervolgens lopen we naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zien we de volle Maan opkomen.  Tijdens de terugweg wordt het donker en de ogen wennen aan het donker. Ook al  is het donker het is prachtig in het bos. En nu maar hopen op een heldere avond.
 
Bij helder weer bekijkt u de Maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn dan gaat u de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Want daar is nooit een wolkje aan de lucht!
 
Naast de aandacht voor het heelal, de sterren en planeten is er tijdens de activiteit ook ruimte voor een stuk natuurbeleving.
 
Trek kleding aangepast aan de weersomstandigheden en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50  kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee) De avond begint om 18.30 uur en rond 21.30 uur is het afgelopen.
 
Van te voren aanmelden:
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: