BLOS-voorzitter in gesprek met sportsector over ombuigingsopgave 2020-2023 gemeente Hellendoorn

Datum: 03-07-2019

09:07 uur - BLOS-voorzitter en sportwethouder Willem Joosten is afgelopen twee weken samen met de BLOS in gesprek gegaan met de sportverenigingen en –organisaties over de ombuigingsopgave van de gemeente Hellendoorn. De komende vier jaar is de gemeente genoodzaakt om € 8 miljoen per jaar te besparen. Hierdoor is de verwachting dat er vanaf 2020 zo’n € 200.000 minder budget per jaar beschikbaar is voor de sportsector. In nauw overleg met de bij de sport betrokken organisaties en verenigingen wil de BLOS komen tot oplossingen voor de financiële opgave.

 

Tijdens een extra bijeenkomst van de Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS) op woensdag 19 juni lichtte wethouder Willem Joosten de financiële situatie van de gemeente toe. Sportverenigingen en overige betrokkenen bij de sportsector in de gemeente Hellendoorn waren uitgenodigd voor deze bijeenkomst om hen goed te informeren over de stand van zaken. Willem Joosten vertelde de aanwezigen dat de financiële opgave voor de gemeente Hellendoorn dermate groot is dat er de komende jaren op alle beleidsvelden mindergeld is om te investeren. “Dat heeft ook consequenties voor de sportsector. Wezullen met elkaar keuzes moeten maken”, vertelde Willem Joosten tegen de aanwezige sportorganisaties.

Koersdocument

De BLOS is blij met de inhoud van het Koersdocument van het college over sport. Het college geeft in dit document aan de sportvoorzieningen als essentiële verbindende schakels voor een duurzame, sociale en inclusieve samenleving. Het college wil dan ook zo min mogelijk afbraak van voorzieningen en wil op dit moment niet overgaantot privatisering of uitbesteding. “Wel zou verhoging van de tarieven voor huur van gemeentelijke sportaccommodaties een mogelijk ombuigingsvoorstel kunnen zijn”, legde wethouder Joosten de aanwezigen voor. “Daarbij wil het college bekijken ofbestaande voorzieningen slimmer gebruikt kunnen worden, zodat de opbrengsten voorsportverenigingen mogelijk verhoogd kunnen worden”.

Wethouder Joosten informeerde de sportorganisaties ook over de uitkomsten van de twee beeldvormende bijeenkomsten met de gemeenteraad over de ombuigingen enhet Koersdocument dat het college heeft opgesteld. “De raad adviseert het college bij de vast te stellen ombuigingen goed te kijken naar de draagkracht van de verschillende verenigingen voor wat betreft tariefsverhoging en inzet vanvrijwilligers”, aldus Willem Joosten tijdens de bijeenkomst.

Reactie sportverenigingen

Met name op een mogelijk ombuigingsvoorstel van het college van 10% tariefsverhoging kwamen veel reacties van de aanwezige sportverenigingen en – organisaties. “De rek is er uit” en “we zitten al in een overlevingsstand” warengeluiden, die de sportverenigingen ten gehore brachten van de BLOS-leden en enkele aanwezige raadsleden. “We hebben in de afgelopen jaren al een aantal keren fors bijgedragen in financiële taakstellingen van de gemeente”. Met name kleineverenigingen, verenigingen in de kleine kernen en verenigingen zonder eigen kantine gaven aan het hoofd nauwelijks boven water te kunnen houden. “We zullentariefsverhogingen rechtstreeks door moeten voeren in onze contributies, omdat erniet veel andere mogelijkheden zijn om inkomsten te genereren”.

Toegankelijkheid

Ook spraken sportverenigingen hun zorg uit over de toegankelijkheid van de sport.“De keuze voor een sport, zou geen financiële keuze moeten zijn”, aldus de meningvan een vertegenwoordiger van een binnensportvereniging, die nu al met hoge contributie te maken heeft. Ook over de inzet en draagkracht van vrijwilligers spraken diverse verenigingen hun zorgen uit. “We hebben de vrijwilligers die we nog hebben keihard nodig. Daar moeten we echt zuinig op zijn.”

Inclusieve samenleving

Diverse verenigingen gaven aan dat ze nu al actief zijn voor een inclusieve samenleving, maar dat deze activiteiten vaak ook geld kosten. Bij tariefsverhoging komen deze activiteiten juist onder druk te staan. Wethouder Joosten vertelde dat hij met verenigingen de uitdaging aan wil gaan om te bekijken of er door verbinding met het sociaal domein een win-winsituatie behaald kan worden. Een beloningssyteem zou hierbij misschien stimulerend werken, werd er geopperd door een vereniging. Als concreet voorbeeld bracht een andere vereniging naar voren een verbinding te zoeken met het onderwijs om bijvoorbeeld via opdrachten en/of stage jeugd te betrekken bij vrijwilligerswerk binnen de verenigingen.

Samengevat concludeerde wethouder Joosten dat er nog mooie kansen liggen, maar dat niet elke vereniging in dezelfde mate een maatschappelijke bijdrage kan leveren. Op dit moment ligt er nog geen pasklaar antwoord in welk tempo en met wie de maatschappelijke uitdaging aangegaan kan worden. Er zal ook goed gekeken worden naar wat er al gebeurt en welke ondersteuning nodig is. Hierover vinden nog gesprekken plaats.

Planning

Eind augustus neemt het college een besluit over de ombuigingsvoorstellen voor de jaren 2020-2023. De ombuigingsvoorstellen worden geagendeerd voor de openbare BLOS-vergadering van 9 september 2019. Alle ombuigingen worden verwerkt in de meerjarenbegroting van de gemeente, die in november 2019 door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: