Het rariteitenkabinet van de dorpsdokters: bijzondere vondsten van Pieter en Rein ter Borg

Datum: 19-04-2019

06:35 uur - Vader en zoon Pieter en Rein ter Borg waren beiden huisarts in Hellendoorn. Pieter van 1901 tot 1932, Rein van 1931 tot 1962. Beiden hadden een bijzondere belangstelling voor geologie en archeologie. Vaak geholpen door hun patiënten legden zij een bijzondere verzameling aan: van een piepkleine Lochemse 'diamant' tot de enorme wervel van een Groenlandse walvis. Dit bot fungeerde  een eeuw lang als hakblok op een boerderij in Elen. 

 

 

Van de familie Stertjan uit Lemele kreeg een van de dokters een voorloper van de elektrische deken. Het echtpaar gebruikte een zogenaamde gletsjermolensteen als beddenwarmer. De steen, die hier in de voorlaatste ijstijd terecht was gekomen, werd in het haardvuur verhit en vervolgens tussen de koude dekens gelegd. 

 

Tot de fantasie sprekend is een grote halfedelsteen die pastoor Rientjes honderd jaar geleden vond op het terrein bij Schuilenburg. En wat te denken van een fraai bewerkt mesheft van ongeveer vierhonderd jaar oud dat in de Hellendoornse berg is gevonden. Hoe kwam zo’n rijk versierd mes daar terecht? 

 

 

 

Andere topstukken in de collectie zijn onder andere versierde urnen en bijzondere kammen uit Groningen, prehistorische strijdbijlen en enkele zeer oude, mysterieuze schedels. 

 

Wie al dit fraais wil zien, kan vanaf 1 mei terecht in museum Erve Hofman op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 – 17.00 uur. De entree bedraagt € 4,--. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang, evenals alle Noabers van Oald Heldern de Noaberschop.

 

Museum Erve Hofman

Hofmanstraat 2

7447 AS  Hellendoorn

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: