Trailfeestje op de Sallandse Heuvelrug

Datum: 28-02-2019

10:20 uur - Op zaterdag 9 maart 2019 vindt voor de achtste keer de SallandTrail plaats. De populariteit van deze hardlooptocht door de natuur van de Sallandse Heuvelrug is enorm. De Heuvelrug heeft een grote aantrekkingskracht op sportieve mensen die het heerlijk vinden om op de onverharde paden door de bossen en over de heide te lopen.

 

 

Voor hen is het deelnemen aan hardloopwedstrijden op een stratenparcours en daarvoor trainen op de weg, minder aantrekkelijk. In de natuur kun je genieten van de omgeving, de rust, het uitzicht en hoef je niet te letten op verkeer. De organisatie is erg blij dat opnieuw medewerking en toestemming is gekregen van o.a. Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Natuurmonumenten om deze aantrekkelijke trail weer mogelijk te maken. “Dat we die medewerking krijgen, is zeker te danken aan het feit dat na afloop van de SallandTrail niets terug te vinden is in de natuur. Deelnemers zijn over het algemeen grote natuurliefhebbers en veroorzaken geen lawaai of overlast tijdens het lopen”, legt Bertus van Elburg uit. “Veel deelnemers die voor het eerst meedoen, zijn na afloop zo enthousiast dat ze later in het jaar een lang weekend of een vakantie boeken in de omgeving. 

In het kader van Support for Nature draagt de organisatie, zoals elk jaar, voor elke deelnemer een bijdrage af. Op deze wijze worden deelnemers rechtstreeks betrokken bij het mooie gebied waar ze met zoveel plezier ook van genieten!”

 

Honderden deelnemers

De inschrijving voor de verschillende afstanden van de SallandTrail vond eind oktober en begin november al plaats. Zoals elk jaar was er een run op de beschikbare startbewijzen. Op de 25 km starten ca. 700 deelnemers en op de 50 km  zullen 320 liefhebbers van start gaan. Voor de nieuwe ultra lange afstand van 50Mijl – 80,5 km worden 166 deelnemers aan de start verwacht. Met bijna 500 deelnemers op de beide langste afstanden is de SallandTrail de op één na grootste ultraloop van Nederland! 

 

Op de kortste afstand van 25 km doen hoofdzakelijk Nederlandse deelnemers mee. De deelnemers lopen een parcours dat over en langs de Hellendoornse Berg en de Eelerberg loopt. Voor het eerst is er bij Krönnenzommer een uitgebreide verzorgingspost ingericht.
Voor veel hardlopers is het lopen van een marathon van 42 kilometer en 195 meter de grootste uitdaging. Met duizenden en zelfs tienduizenden tegelijk, hardlopend door grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Berlijn en NewYork is spectaculair. Voor veel trailrunners ligt hier echter niet de grens. Zij zoeken naar langere afstanden in een natuurlijke omgeving, liefst ver weg van de bewoonde wereld, om daar te genieten van de natuur maar vooral ook van het hardlopen zelf. De 50 km trail biedt voor velen een prachtige uitdaging, nadat één of meerdere marathons zijn gelopen. Op de 50 km lopen de deelnemers het eerste gedeelte door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, vervolgens een prachtige ronde van 25 km over de Hellendoornse Berg/Eelerberg en finishen tenslotte bij Het Ravijn. Op deze afstand staan 60 dames en 260 heren vermeld. Onder hen enkele tientallen deelnemers uit Duitsland, België en Engeland.

 

De 50 MIJL SallandTrail (80,5 km) is voor velen ‘gekkenwerk’! Dat is niet het geval voor de 166 deelnemers uit binnen- en buitenland die deze prachtige ultratrail over de Sallandse Heuvelrug zullen lopen; 16 dames en 150 heren. Onder hen 10 deelnemers uit Duitsland, 10 uit België en deelnemers uit Ierland, Oekraïne en Litouwen. Ook de Deense winnaar van vorig jaar – Soren Rasmussen - komt naar Nijverdal!

 

Nijverdallers Coen van Petersen, Raymond Lorkeers, Christiaan van Meurs en Duy Quan Nguyen starten op 50 Mijl, net als Rick Hobert uit Haarle, Bert Bekkernes uit Nieuw Heeten en de dames Anne Feenstra uit Luttenberg en Yvonne Rosenkamp uit Raalte. Onderweg moeten zij samen met al die nationale en internationale ultralopers zo’n 900 hoogtemeters overwinnen, waaronder ook de Lemelerberg en Archemerberg.

 

De 50MijlSallandTrail is opnieuw gecertificeerd door de International Trail Running Organisation(ITRA). Dat betekent dat finishers op de 50Mijl punten verdienen. Punten die nodig zijn om aan grote internationale Trails mee te kunnen doen. Voor zover bekend is de SallandTrail de enige Nederlandse Trail die deze erkenning heeft ontvangen. 

 

Zo’n 100 fantastische vrijwilligers zullen er op 9 maart voor zorgen dat het, zoals elk jaar, weer een ‘trailfeestje’ wordt! 

 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

D.J. schreef op 01-03-2019

Hoe is het met de reptielen op deze paden ?

Hendrik schreef op 01-03-2019

Zit je ons nu te hagedissen?

William S. Burroughs schreef op 01-03-2019

Aan D.J. Ik denk zonder fietsen prima? Prettige dag.

D.J. schreef op 02-03-2019

Aan William, mijn opmerking was cynisch bedoeld iets wat u ook niet vreemd is.Misschien moeten er op de Sallandse Heuvelrug wel bordjes komen zowel op de wandel als de mountainbike paden net als met de paddentrek.

William S. Burroughs schreef op 02-03-2019

Aan D.J. Cynisme is een auto kopen omdat het fietsen zo verrekt gevaarlijk wordt met al die auto's. Prettige dag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: