Protestantse Gemeente Hellendoorn doet mee aan de Fairtrade Campagne

Datum: 10-01-2019

19.16 uur - Op woensdagavond 9 januari kreeg de Protestantse Gemeente Hellendoorn de ''Wij Doen Mee'' sticker uitgereikt door de Werkgroep Fairtrade Gemeente Hellendoorn. De PGH, die drie wijkgemeenten in Hellendoorn omvat, gebruikt al geruime tijd fairtrade gecertificeerde koffie en thee in al haar vergaderingen en bijeenkomsten. Ook wordt fairtrade suiker en koek fairtrade ingekocht en wat bijzonder is, bij de avondmaalsvieringen wordt speciale fairtrade wijn geschonken.

Ook wordt er aandacht geschonken aan de duurzaamheid, door zo mogelijk de kerken en gebouwen energie vriendelijk te maken, door isolatie en het gebruik van zonnepanelen en led verlichting.
 
Genoeg redenen om in aanmerking te komen voor het Fairtrade certificaat.
In de vergadering van de diaconie in de Leerkamer mochten leden van de Werkgroep Fairtrade gemeente Hellendoorn de sticker overhandigen aan de voorzitter van de diaconie, Mw. Tineke van Buren.
 
Tijdens het gesprek werd duidelijk dat het goed mogelijk is dat de PGH te zijner tijd ook de titel Fairtrade Kerk kan krijgen.
Daarvoor moeten nog wel enkele stappen worden gezet, onder meer door het structureel uitdragen van de fairtrade/duurzaamheids gedachte en het hieraan aandachtschenken bij kerkelijke feesten en andere activiteiten.
 
Bij de foto:
Waarnemend voorzitter Gerrit van den Brink overhandigt het FT certificaat aan diaconie voorzitter Tineke van Buren en Albert Leestemaker, lid van de diaconie.
Ook waren aanwezig werkgroepleden Ine Hoogland en Addie van Sparrentak.
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 11-01-2019

Directeur Fairtrade verdient € 128.000,- ! Ik word kriegel van die schijnheilige foto’s in de luxe brochure die de harde realiteit van de arme boeren niet weergeven. Fairtrade en andere clubs maken misbruik van de goedheid van consumenten, ze spiegelen alles mooi voor, alsof ze wijwater hebben gedronken, terwijl de werkelijke situatie niet gunstig of zelfs nadelig is voor de boeren. Kwaliteit van Fairtrade producten is niet de beste, omdat andere importeurs voor hetzelfde geld, de beste kwaliteit kopen zónder keurmerk. Met Fairtrade wil de multinational, producten van mindere kwaliteit met de hoogste winstmarge verkopen. Fairtrade-boeren hebben geïnvesteerd om aan eisen te voldoen en moeten heel hard werken om lening terug te betalen en maar afwachten of ze genoeg betaald krijgen voor hun product. Ze hebben zelfs geen tijd/ruimte om voor zichzelf en omgeving wat extra gewassen te verbouwen en geen tijd voor bijbaantje. Dus al met al, is het leven van boeren niet altijd verbeterd. En daarbij, dit soort stichtingen/goede doelen geven het beeld, dat al het geld op de juiste plek terechtkomt, dit klopt niet.

Mitis schreef op 11-01-2019

De mens wil bedrogen worden, deze meneer helpt hierbij en dat mag wat kosten. Wordt eens volwassen Tut, zorg dat jij ook eens meedoet in dit onzin spel...

Wat ben ik toch een tut! schreef op 13-01-2019

@Mitis, klopt, liegen en bedriegen is het smeermiddel om samen te kunnen leven. Wanneer iedereen de waarheid spreekt, over wat hij werkelijk denkt of wat zijn motieven zijn, zou de pleuris uitbreken. En zelfbedrog houdt je staande, mensen die te eerlijk, objectief zijn over zichzelf, worden depressief. Maar het is wel handig dat je weet welke mechanismen erachter verborgen liggen, zodat je niet het slachtoffer wordt van je eigen goedgelovigheid. Niet klakkeloos iets aannemen, maar kritisch blijven nadenken ‘klopt dit wel?’.

De gewone man schreef op 13-01-2019

Aan Tut, heeft u toevallig kant en klare teksten opgeslagen op uw computer? Ik lees dit verhaal namelijk al voor de vijfde keer. Natuurlijk heeft u wel gelijk. Er is maar één manier om deze "arme" landen te helpen, je moet zorgen dat deze landen zelfvoorzienend worden, dat ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. De mensen onderwijzen hierin en de regering hiervan overtuigen, desnoods afdwingen. Nu is het vaak dat ze rijst moeten importeren tegen belachelijke prijzen om überhaupt te kunnen eten, terwijl ze voor ons "eerlijke" koffie produceren. Bij echt helpen, begin je bij de wortel en niet bij het plukken van de vruchten, zoals het nu gebeurd.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 15-01-2019

@De gewone man, je kunt er niet vaak genoeg op hameren toch? Met mijn bijltje doe ik pogingen om de ‘boom’ om te hakken ; ) U heeft helemaal gelijk dat heel andere aanpak nodig is.

Geronimo schreef op 16-01-2019

@tut, maar hetzelfde riedeltje steeds afdraaien voor hetzelfde publiek, sorteert weinig effect. Je kweekt er zelfs aversie mee.

Oud bekende schreef op 16-01-2019

Een geel hesje is wel wat voor Tut.

De gewone man schreef op 17-01-2019

Oud bekende, liever niet, dan slaat ze door en gaat ze rellen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 17-01-2019

@ Geronimo, aversie zorgt ervoor dat boodschap er goed ingeprent wordt. Dus zal ik er nog eentje ingooien, wees niet bezorgd, dit is mijn laatste bijdrage op dit onderwerp :) “ Salaris FairTrade-directeur ruim € 128.000,00 (36 uur) De charitatieve organisaties werken met vrijwilligers die het geld innen en directeuren krijgen vet salaris, sommigen verdienen meer dan de minister-president. Het is wrang dat juist enorme sommen geld wordt opgeslokt door directieleden terwijl mensen elders in armoe leven. Dat geeft op zich aan dat de directie helemaal niet erop uit is om arme mensen te helpen. In tegendeel; de goede doelenindustrie heeft armoede, ziekte en misstanden nodig om geld te kunnen blijven innen. Wanneer morgen alle problemen waren opgelost dan zitten vele directeuren werkloos thuis“.

De gewone man schreef op 18-01-2019

Tut, zesde keer gelezen. U blijft maar zagen, kom met oplossingen in plaats van het probleem te blijven omschrijven. Iedereen kent het probleem, maar om het blijven te benoemen brengt u niet verder. Nogmaals, kom met oplossingen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 18-01-2019

@ De gewone man; Oplossing is stoppen met kopen van Fairtrade producten. De macht ligt bij de consument, die houdt de constructie in stand.

De gewone man schreef op 18-01-2019

Tut, stoppen met kopen van deze producten lost het werkelijke probleem niet op. Uw geraas doet me denken aan Trump. Loze woorden, zonder onderbouwing.

William S. Burroughs schreef op 18-01-2019

Het debat zou niet moeten gaan over het nut van een keurmerk als Fair Trade, maar over de oorzaak van de problemen. In de koffieketen is die oorzaak glashelder: een handjevol multinationals eist een onevenredig groot aandeel van de marktwaarde van koffie op ten koste van producenten in ontwikkelingslanden. Alleen radicaal nieuwe businessmodellen, waarbij meer waarde wordt toegevoegd in de producerende landen door producten ter plekke te verwerken en te verpakken, kunnen ervoor zorgen dat de keten weer in balans komt. Alleen dan kan er een eerlijke handelsrelatie ontstaan tussen westerse consumenten en boeren in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Keurmerken zijn dan niet meer nodig. Nu doen we wat goed voelt maar we moeten toe naar wat goed doet. Prettige dag.

Mitis schreef op 18-01-2019

@ De gewone man: Bedenk wel dat je in ons land omdat de nieuwsvoorzieningen hier links georiënteerd zijn vooral de bloopers van Trump hoort, neem als voorbeeld die muur bij Mexico die stond vroeger ook in het programma van de Democraten die gunnen het dit succes niet, dat is de enige reden! Ok ben ook geen fan van de man maar toch...

Mitis schreef op 19-01-2019

@ WSB: Correcte conclusie, je vindt alleen niemand die geld in de ontwikkeling van dergelijke productielocaties steekt met als hoofdoorzaak corruptie, chantage en diefstal. Dus alles blijft zo als het was...

De gewone man schreef op 19-01-2019

WSB, uw conclusie klopt, maar vergeet de eerste stap niet. Deze landen of werelddelen moeten eerst zelfvoorzienend worden met betrekking op voedsel. Helaas is dat nog steeds niet het geval. Nogmaals, nu wordt er veel voedsel geïmporteerd tegen hoge prijzen. Zo kunnen deze landen en inwoners geen buffer opbouwen. Daarnaast moet er een behoorlijk grote knop om. De mensen moeten verantwoord leren omgaan met geld, leren sparen voor nu en later. Helaas werken ze een dag of vier/vijf en je ziet ze de eerste week niet terug. Ze komen terug wanneer het geld op is. Hier moeten deze mensen onderwijs in krijgen en bewust van worden, maar ook in voedsel verbouwen moeten ze onderwijs krijgen. Aanleggen van kanalen en waterwegen voor bevloeiing van landbouwgrond. Bemesting noem maar op. Bij de wortel beginnen. Begrijp me niet verkeerd, ik probeer u niet de les te lezen. U bent namelijk een wijs man.

Uw reactie

Naam:
Bericht: