Maansverduistering, Bloedmaan en Wolfmaan

Datum: 09-01-2019

15.42 uur - Wat een prachtige namen voor een prachtig uniek natuurverschijnsel. Stap vroeg uit je bed, doe een dikke jas aan en pak eventueel je fototoestel en beleef dit unieke moment mee.  Maandag 21 januari om 5.00 uur organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn, en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit rond de maansverduistering. 

Tijdens een maansverduistering beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Dit wordt ook wel  Bloedmaan genoemd. Het einde van de verduistering is onzichtbaar vanuit Nederland, maar het grootste deel is bij ons te volgen. De eerste volle maan in het nieuwe jaar wordt ook wel Wolfmaan genoemd.
 
Beleef deze maansverduistering bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug. Met de boswachter wandel je door het stille schemerbos richting de heide. Tijdens de wandeling staat de natuurbeleving centraal. Luister naar de stilte, beleef het langzaam ontwaken van de natuur en wie weet hoor of zie je een van de dieren die hier leven. 
 
Vanaf het uitzichtpunt heb je weids zicht over de heuvels en over de hemel. De vrijwilligers van Sterrenwacht Hellendoorn vertellen je hier over de maansverduistering en de andere natuurfenomenen van het heelal. Bij terugkomst bij het BuitenCentrum bezoek je eventueel het planetarium en/of de koepel van de sterrenwacht. Rond half acht staat er als afsluiting een heerlijk ontbijt voor je klaar.
 
Start 5.00 uur
BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug
Grotestraat 281 
7441 GS Nijverdal
Kosten volwassenen €24.50
Kind t/m 12 jaar € 19.50
 
 
 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: