Mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug moeten open blijven

Datum: 11-12-2018

09:27 uur - Het CDA heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van berichtgeving in de media waarin de beheerder van het natuurmuseum te Holten aangeeft dat hij constateert dat er veel hagedissen en hazelwormen worden doodgereden. Hij vindt, omdat dit beschermde dieren zijn, dat mountainbike paden verlegd moeten worden of zelfs gesloten.

 Wellicht zou de rechter hierover een uitspraak moeten doen. Vragensteller Jeroen Piksen licht toe: “De CDA fractie vindt natuur en bescherming daarvan erg belangrijk. Evenzeer hechten wij grote waarde aan het verantwoord, maar actief benutten en beleven van de mooie natuur, zoals je dat doet met mountainbiken. Wij vragen ons als CDA af of dit de gewenste maatregelen zijn”. 

 

 

In balans

Het CDA zou het betreuren als in natuurgebieden zoals de Salllandse Heuvelrug en andere Natura 2000 gebieden nog meer wegen, paden en gebieden worden gesloten. In de provinciale natuurvisie zijn beschermen, beleven en benutten van de natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden en moet in goede balans met elkaar zijn. “Ik vind dat het belangrijk dat mountainbikers zich houden aan de aangegeven routes zodat de natuur beschermd wordt. Buiten de paden fietsen veroorzaakt veel plas- en kuilvorming, waardoor de toegankelijkheid voor wandelaars verslechtert en de natuur wordt geschaad. Daarbij moet er meer aandacht komen voor het groeiende probleem van afval dat langs de routes wordt weggegooid. We zouden graag zien dat hierop wel acties wordt ondernomen. Hiertoe hebben we het college opgeroepen in onze vragen”, aldus Piksen. 

  



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

William S. Burroughs schreef op 11-12-2018

Johan zit op een zomerdag samen met zijn vriendin voor de tv. Al zappend langs de kanalen zien ze de voor ons zo bekende "mooie plaatjes" van de Tour de France. "Weet jij waarom de koeien tijdens het wielrennen altijd met de renners meelopen"? vraagt Johan aan zijn vriendin. "Geen idee", antwoord ze verveeld. "Ze kennen elkaar van bij de veearts". Prettige dag.

Geronimo schreef op 11-12-2018

@WSB, altijd gevaarlijk om een totale groep ergens van te beschuldigen. Er zitten genoeg gebruikers tussen, maar zonder bewijs een hele groep aanwijzen is oneerlijk tov de niet gebruiker.

Hendrik schreef op 11-12-2018

De foto die bij dit artikel is geplaatst, laat een mountainbiker zien die buiten de mountainbike route fietst. Past niet erg bij het verhaal.

William S. Burroughs schreef op 11-12-2018

Aan Geronimo. Dat is waar. Prettige dag.

Han schreef op 11-12-2018

Aan het CDA, het sluiten van paden en mountainbikeroutes moet je niet betreuren, maar toejuichen. Zolang dit publiek de regels aan de laars lappen, hoeft u hier geen beklag mee te hebben. Met een hoop gebleer oefenen de mountainbikers hun hobby uit, alles en iedereen moet wijken, omdat zei eraan komen. (uitzonderingen daargelaten uiteraard). Betreft het afval wat zei en andere recreanten achterlaten hebben jullie een punt. Hier mag wel eens extra op gecontroleerd worden en zware boetes voor uit worden geschreven. Bidons, volgescheten luiers, verlichting van mountainbikes horen niet in het bos of op de Sallandse Heuvelrug achter gelaten worden.

Heldern schreef op 12-12-2018

Misschien mogen de mtb 'ers wel op zondag rondjes fietsen op het nieuw aangelegde schitterende circuit van de MCNH. Horeca, toilet, vuilnisbak, alles aanwezig.

Bert schreef op 12-12-2018

Er zijn genoeg mtb'ers die wel netjes op de route blijven en hun rommel mee terug naar huis nemen. Hier mag van mij ook wel op gecontroleerd worden. Maar... de natuur is van en voor iedereen en als men rekening houdt met elkaar passen verschillende soorten recreatie goed bij elkaar. Ben zelf mtb'er en heb er een hekel aan als iemand als een blind paard rondfietst zonder aan anderen te denken. Ben ook lid van zowel Natuurmonumenten als Landschap Overijssel. En uiteraard zijn er bepaalde delen waar je niet mag komen voor of kwetsbare natuur of om diƫten te beschermen. Maar ga je de natuur afsluiten voor (een bepaalde groep) recreanten kweek je tegenstand voor natuurbeheer. Natuur is nl geen privilege voor de natuurbeschermingsinstanties. Sterker nog, deze zijn vaak (deels) afhankelijk van hun leden die de natuur graag opzoeken.

Uw reactie

Naam:
Bericht: