NOS-Weerman Gerrit Hiemstra donderdag 11 oktober in het ZINiN-theater

Datum: 08-10-2018

19.41 uur - Op uitnodiging van de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn komt meteoroloog en NOS- weerman Gerrit Hiemstra op donderdag 11 oktober naar Nijverdal. Met steun van de gemeente Hellendoorn is het gelukt om tijdens de Week van de Duurzaamheid hem als gastspreker te laten optreden tijdens de door het Platform georganiseerde avond: “Laat je duurzaam verrassen”.

Hij zal de bezoekers aan deze avond meenemen in de feiten over het veranderende klimaat en de noodzaak tot verandering. Vanaf 19.30 uur zijn geïnteresseerden welkom in het ZINiN-theater in Nijverdal. De toegang is gratis.
 
Gerrit Hiemstra groeide op in Suameer, Friesland, een klein dorp in de gemeente Tietjerksteradeel. Zijn vader was veehouder, zijn moeder lerares. Alle 5 kinderen hielpen mee op de boerderij.
Hij studeerde landbouwtechniek in Wageningen met als specialisatie meteorologie en werkte daarna bij enkele commerciële weerbureaus, waarna hij in 1998 bij de NOS als weerman aan de slag ging.
Sinds een aantal jaren houdt hij lezingen over de klimaatverandering. Zijn boodschap is consequent: “dames en heren, bereid u voor op andere tijden.” Hij kan zich niet voorstellen dat mensen klimaatverandering niet serieus nemen. Voor hem is het niet rechts, niet links: “Het is geen opinie, het is wetenschap.”
 
Hiemstra is momenteel bezig met het bouwen van een duurzaam huis in Friesland. Voor hem geldt daarbij: Practice what you preach, doe wat je zegt.
Samen met hydroloog Arnold Lobbrecht heeft hij het onderzoeksbureau Weather Impact opgericht. Zij leveren momenteel vooral in Afrikaanse landen diensten aan kleinere boeren, samen met lokale bedrijven. Wat zijn de gevolgen van extreme neerslag en extreme droogte en kan de ellende beperkt worden door vooruit te kijken naar de weersomstandigheden en de klimaatverandering.
 
Behalve de bijdrage van Gerrit Hiemstra wordt deze avond ook de aftrap gegeven van de Duurzaamheidsprijs Hellendoorn door wethouder Dennis op den Dries, zijn er korte bijdragen van mensen, organisaties en bedrijven die zelf bezig zijn met het verduurzamen van hun woning, bedrijf of organisatie.
 
Leerlingen van Reggesteijn richten in de hal onder de trap een kleine expositie in over hun duurzaamheidsproject en stellen vragen aan Gerrit Hiemstra.
Tot slot overhandigt wethouder Dennis op den Dries aan het eind van de avond het eerste Duurzame Compliment van de gemeente Hellendoorn. Dit kunstwerk gaat op reis door de gemeente en wordt elke 6-8 weken doorgegeven aan een ander persoon, bedrijf of organisatie die iets heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid of van plan is dat te gaan doen.
De avond is voorbereid en georganiseerd door de Werkgroep Activiteiten en Communicatie van het Platform en die werkgroep heeft ook een keuze gemaakt wie het eerste compliment ontvangt.
 
Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn is in maart 2018 opgericht en is een nieuw, onafhankelijk Platform, dat 1. de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over alle zaken rond duurzaamheid en dat 2. mensen, individueel en groepen wil stimuleren, motiveren, ondersteunen, initiëren, verbinden enz. om zelf of samen aan de slag te gaan met duurzaamheid.
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: