Lezing “Ontwikkeling van De Oale Bleeke” door Frits Ligtenberg

Datum: 18-09-2018

06:39 uur - Op zondag 23 september houdt Frits Ligtenberg om 14.30 uur een lezing over de Ontwikkeling van de Oale Bleeke, zoals de Nederlandse Stoom Bleekerij (de NSB) in de volksmond heet.

 

 

De Nederlandse Stoomblekerij aan de P.C. Stamstraat werd in 1861 gesticht op toenmalig Wierdens grondgebied door G.W. van Heel en de Gebroeders Salomonson. De Salomonsons wilden niet afhankelijk zijn van andere bleekerijen voor het aanleveren van producten voor hun weverij. In 1868 werd het de firma Van Heel & Co, die in 1871 weer werd gewijzigd in N.V. Nederlandse Stoomblekerij. De onderneming kwam tot bloei onder de leiding van P.C. Stam, die in 1887 directeur werd. Aanvankelijk als ondersteuning van directeur Longepée. Vanaf 1890 is Longepée ziek en na diens aftreden wordt P.C. Stam directeur. Daarna volgden diverse uitbreidingen. Sinds 1957 maakt De Oale Bleeke deel uit van Ten Cate. Vanaf 197 3 hebben zij het volledige aandelenkapitaal in handen en is De Oale Bleeke onderdeel van Ten Cate Technical Fabrics en komt er een einde aan het zelfstandig bestaan van het bedrijf. In 2007 werden de gebouwen gekocht door Bouwbedrijf Ter Steege en deze verhuurden de gebouwen weer terug aan Ten Cate Technical Fabrics.

Frits Ligtenberg, textile technoloog, was jarenlang werkzaam bij De Oale Bleeke, o.a. in de directie, en is na zijn pensionering op verschillende terreinen maatschappelijk actief. Hij is sinds een aantal jaren lid van het bestuur van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

De expositie van de Historische Kring in De Smidse is ook dit jaar weer een succes. In de eerste twee weken kwamen er bijna 700 bezoekers een kijkje nemen.
Op zondag 16 september hield Willem te Wechel een drukbezochte lezing over de geschiedenis van de Tienlandenrit. De bijeenkomst mondde uit in een reünie waar, voor en na de lezing, ook veel verhalen uitgewisseld werden en mensen elkaar (soms na lange tijd) weer troffen in De Smidse.

De expositie is de hele maand september elke dag geopend, op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.
De eerste twee weken kwamen er bijna 700 bezoekers die weer erg enthousiast waren over wat er te zien is. Op de expositie zijn alle panden in de Wilhelminastraat en Kerkstraat zoals ze nu zijn en vroeger waren te zien.Ook zijn er foto’s van omliggende straten en van bedrijven zoals Smid Bosch, Hosmar en Wibbelink.

Ook zijn er weer veel groeps- en klassenfoto’s uit met name Nijverdal te zien op de expositie, waarvan bijvoorbeeld niet bekend is wanneer de foto is gemaakt en wie er allemaal op staan.
En er zijn foto’s van 50 jaar partnerschap met Ibbenbüren en de Tienlandenrit.Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Geronimo schreef op 18-09-2018

@WSB, even een gebbetje. "Wat leefden ze eenvoudig toen". Wie o wie?

William S. Burroughs schreef op 18-09-2018

Aan Geronimo. Wim Sonneveld. Prettige dag.

Geronimo schreef op 18-09-2018

Het gebbetje was bedoeld voor WSB. Voor de mensen die, tot ongeveer de jaren '70, gewoon in de fabriek stonden te ploeteren, was het pezen en aan het eind van de maand, een karig loonzakje.

Han schreef op 19-09-2018

Geronimo. Wat wil je nu eigenlijk zeggen. Dat we je zielig moeten vinden, omdat jij vroeger ook moest ploeteren in de fabriek. Houd alstublieft op met die domme grapjes van u.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-09-2018

@Geronimo: tekst gaat juist over de fabrieksdirecteuren; daar hoef je geen medelijden mee te hebben. Ze woonden in prachtige villa’s met parkachtige tuinen, huisknechten, dienstmeisjes. Ze konden hun buiken volvreten dankzij het zwoegen van de arme textielarbeiders. Ze maakten lange werkdagen, enkel de zondag vrij, in ongezonde omgeving met stof, stank en hels lawaai van de machine’s.

Geronimo schreef op 19-09-2018

@Han, begrijpend lezen is echt moeilijk voor jouw. Je snapt geen reet van wat ik zeg. En inderdaad heb ik er gewerkt, ter overbrugging totdat ik in militaire dienst moest.

Geronimo schreef op 19-09-2018

@tut, volgens mij ben jij een eeuw te laat geboren. Alles afkraken van de "bourgeoisie". Had jij je mooi kunnen aansluiten bij de suffragettes.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 19-09-2018

@Geronimo, ik vind het pijnlijk dat de bovenlaag, anderen onder hen exploiteren, net zoals een boer zijn veestapel.

Han schreef op 19-09-2018

Geronimo. Ik begrijp het heel goed wat jij allemaal op papier zet. Alleen kan men er niets mee.

Uw reactie

Naam:
Bericht: