Expositie en lezing 'Tienlandenrit' in de Smidse

Datum: 14-09-2018

10.26 uur - Op zondag 16 september houdt Willem te Wechel een lezing over de unieke prestatierit die tussen 1967 en 1989 elk jaar is gereden en in 2007 voor het laatst tijdens een reünierit. De Tienlandenrit is begonnen met een weddenschap dat het Derk en Jan Hosmar niet zou lukken om binnen 48 uur 10 landen aan te doen. Samen met Chris Pfeiffers hebben zij in 1967 de tocht voor het eerst gereden. Ze deden 10 landen aan, 17 grenzen, 34 douaneposten en deden dat in 39 uur en 15 minuten.
 
De landen waren Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Yoegoslavië, Italië, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België.
In 1968 werd de Organisatie Tienlandenrit opgericht en daar waren ook Piet van der Veer en Willem te Wechel bij. In 1969 werd de rit voor de 1e keer gereden met 5 auto’s. Dat groeide in de jaren daarna uit richting de 100 auto’s die meededen. Tot en met 1972 was het een non-stop race, in dat jaar was de snelste tijd 26 uur en 27 minuten.
 
Vanaf 1973 werd er overnacht (vanaf 1971 was men begonnen met proeven toe te voegen).
In 1974 werd door de organisatoren de Automobiel Sport Vereniging Hellendoorn (ASVH) opgericht, die toen de rit organiseerde. In 1979 werd de organisatie door de nieuw opgerichte Stichting Tienlandenrit overgenomen. De laatste rit was in 1989, dat was de 22e keer. In 2007 was er een reünierit, de 23e, gewonnen door Henk en Wilfried Beuker.
 
Willem te Wechel was 40 jaar werkzaam bij de Robagarage in Rijssen. Hij was betrokken bij de organisatie van de Tienlandenrit vanaf het eerste begin. Ter gelegenheid van de reünie van de Tienlandenrit in 2007 heeft hij zoveel mogelijk materiaal verzameld over deze unieke prestatierit. Dit materiaal heeft hij verzameld in een e- boek dat hij wil publiceren. Vooruitlopend daarop heeft hij voor De Smidse een kleine expositie gemaakt van deze enorme hoeveelheid materiaal.
Willem te Wechel is daarnaast bekend als chauffeur van onder andere Fats Domino, BB King en John Denver, die een beroep op hem deden als zij in Europa optraden.
 
 
Het thema van Open Monumentendag landelijk is In Europa. Reden voor de werkgroep De Smidse om op zoek te gaan naar aansprekende onderwerpen die met dit thema te maken hebben.
Al heel snel kwam men op de Tienlandenrit. Een unieke prestatierit vanuit Hellendoorn die 23 keer gehouden is. Omdat bij de Historische Kring bekend was dat Willem te Wechel hierover enorm veel materiaal heeft verzameld, heeft men hem gevraagd om uit die enorme verzameling een keuze te maken en een expositie samen te stellen.
 
Hij heeft dat met verve gedaan en het resultaat is voor iedereen de moeite waard om te bekijken. Van elk jaar zijn er foto’s te zien en informatie over de rit.
Daarnaast heeft hij twee onderwerpen ook nog verder uitgelicht. Namelijk Natuur in de Tielandenrit en Cultuur in de Tienlandenrit. De Tienlandenritten hadden namelijk vaak een thema met betrekking tot de natuur of de cultuur van de streek of het land waardoor de route was uitgezet. Veel deelnemers zagen zo voor het eerst in hun leven wereldberoemde toeristische trekpleisters als de Grossglockner Hochalpenstrassen en de Watervallen bij Schaffhausen. Ze gingen over prachtige panoramawegen over hoge passen door de Alpen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. En langs de grote Europese rivieren, de Rijn, de Donau, de Po, de Inn, de Traun, de Maas en de Waal. Te veel om op te noemen.
Nadat het snelheidselement was losgelaten en de route werd gereden met Controle, Foto- en Routevragen kwamen daar natuurlijk ook veel culturele vragen in voor over de bezienswaardigheden onderweg, veraf en dichtbij. Over kastelen, musea, muziek, kleding, eten en drinken, kerken, bruggen en natuurlijk niet te vergeten voertuigen.
 
De expositie is de hele maand september elke dag geopend, op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.
De eerste week kwamen er 250 bezoekers die weer erg enthousiast waren over wat er te zien is.
Behalve een expositie over de Tienlandenrit is er op de expositie in De Smidse nog veel meer te bekijken. Alle panden in de Wilhelminastraat en Kerkstraat zoals ze nu zijn en vroeger waren zijn er te zien. Ook zijn er foto’s van omliggende straten en van bedrijven zoals Smid Bosch, Hosmar en Wibbelink.
Ook zijn er weer veel groeps- en klassenfoto’s uit met name Nijverdal te zien op de expositie, waarvan bijvoorbeeld niet bekend is wanneer de foto is gemaakt en wie er allemaal op staan.
En er zijn foto’s van 50 jaar partnerschap met Ibbenbüren.
 
 

 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: