Lezing op zondag 9 september: “Partnerschappen Hellendoorn”

Datum: 08-09-2018

11.11 uur - Op zondag 9 september om 14.30 uur houdt Wilma Paalman in de Smidse een lezing over de Partnerschappen van Hellendoorn vanaf 1948. Het partnerschap met Ibbenbüren bestaat dit jaar 50 jaar en is wel bekend, Hellendoorn heeft ook een partnerschap gehad met Kety in Polen en kort na de oorlog ook met Lokeren in België.

Wilma Paalman is in het archief van zowel de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal als in dat van de gemeente gedoken om te achterhalen hoe die partnerschappen zijn ontstaan. Één van de dingen die ze daarbij ontdekte was dat Ibbenbüren in 1967 eerst een partnerschap heeft aangevraagd bij de gemeente Hengelo. Hengelo kon daar volgens het college van B&W uit die tijd niet op ingaan omdat ze al een partnerschap met Emsdetten waren aangegaan. Vanuit de gemeente Hengelo is toen in Hellendoorn gepolst of men daar belangstelling had voor een partnerschap met Ibbenbüren. Na het uitwisselen van informatie en een bezoek aan Ibbenbüren heeft de gemeenteraad in 1968 besloten om dit partnerschap, dat dit jaar 50 jaar bestaat, aan te gaan.
 
Over het partnerschap met Lokeren is heel weinig te vinden in het archief van de gemeente. Over Kety is wel veel bewaard.
 
 
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: