Duits-Nederlands comités vieren 50 jaar partnerschap Hellendoorn-Ibbenbüren

Datum: 07-09-2018

9.15 uur - Zaterdag 8 september en zondag 9 september vieren het Duitse en het Nederlandse uitwisselingscomité het 50 jaar partnerschap van de Stadt Ibbenbüren en de gemeente Hellendoorn. Tijdens culturele activiteiten in beide gemeenten wordt er stil gestaan bij de bijzondere band die nu vijf decennia duurt. De uitwisselingscomités aan beide zijden van de landsgrens overhandigen ook een blijvend symbool om 50 jaar vriendschap te vieren.

 
Bij de ‘Battle of Bands’ die zaterdag 8 september vanaf 15.00 uur plaatsvindt op het Henri Dunantplein treden Nederlandse en Duitse bands op. Tijdens deze muzikale competitie ontvangt burgemeester Anneke Raven rond 16.15 uur zaterdagmiddag op het podium van de Battle of Bands de bestuursleden van het Nederlandse en Duitse uitwisselingscomités. De leden van het Duitse comité zullen tijdens dit publieke evenement de Nederlandse bestuursleden en de burgemeester kort toespreken en een symbool voor 50 jaar vriendschap overhandigen. Ter gelegenheid van dit jubileum wapperen zaterdag 8 september de vlaggen van de gemeente Hellendoorn, Stadt Ibbenbüren en Europa voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Nijverdal.
 
Grensoverschrijdende samenwerking
Johan Hegeman, Henk Beuker Johan Nijveld zetten zich als bestuursleden van het uitwisselingscomité in Nederland al vele decennia in voor de grensoverschrijdende samenwerking van beide gemeenten. Achter de schermen hebben de heren in de loop der jaren vele deuren in Duitsland weten te openen. Daardoor zijn er op diverse samenwerkingen ontstaan en zijn er nieuwe evenementen ontstaan.
Aan Duitse kant is Karl-Heinz Klausmeyer als voorzitter van de Duitse partnerschapsvereniging één van de drijvende krachten achter het Duitse uitwisselingscomité. Net als de samenwerkingspartners aan Nederlandse kant zet Karl-Heinz Klausmeyer zich samen met de bestuursleden Joachim Michels, Karl- Heinz Monninghoff en Walter Wernsmann al vele decennia in voor de grensoverschrijdende samenwerking.
 
Start tentoonstelling ‘Farben der Freundschaft’
Zondag 9 september openen burgemeester Dr. Marc Schrameyer van de Stadt Ibbenbüren en locoburgemeester Jelle Beintema van de gemeente Hellendoorn in het Bürgerhaus in Ibbenbüren de kunsttentoonstelling ‘Vernissage: Farben der Freundschaft’. Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van het 50-jarig partnerschap van Hellendoorn en Ibbenbüren. Zo’n 100 schilderijen, tekeningen, keramieken en sculpturen van kunstenaars van de Kunstfabriek Nijverdal en de Speichermalkreis Dörenthe zijn tot en met 6 januari 2019 te bewonderen in het Bürgerhaus in Ibbenbüren. Deze kunstexpositie in Ibbenbüren is een vervolg op de expositie die in juli dit jaar in het Huis voor Cultuur en Bestuur te zien was.
 
Symbool van 50 jaar vriendschap
Tijdens de start van deze tentoonstelling in Ibbenbüren komende zondag overhandigen de Nederlandse bestuursleden Johan Hegeman, Henk Beuker en Johan Nijveld een blijvend symbool van 50 jaar vriendschap tussen de Nederlandse en Duitse gemeente aan de bestuursleden van de Duitse partnerschapsvereniging, Karl-Heinz Klausmeyer (voorzitter), Joachim Michels, Karl-Heinz Monninghoff en Walter Wernsmann. Het symbool krijgt zowel in de gemeente Hellendoorn als in de Stadt Ibbenbüren een plek in de openbare ruimte.
 
Bezoek van raadsleden
De bestuursleden van het Nederlandse en Duitse uitwisselingscomité hebben gedurende de decennia al het nodige voor elkaar gebokst. Op het gebied van cultuurhistorie heeft er onder meer een uitwisseling tussen Oald Heldern de Noaberschap en Stadtmuseum/ Bergbaumuseum Ibbenbüren plaatsgevonden. Leerlingen en docenten van de Gesamtschule uit Ibbenbüren hebben een bezoek gebracht aan het Memory museum in Nijverdal, om nader kennis te maken met de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn. Begin december dit jaar brengen de gemeenteraadsleden van Hellendoorn een bezoek aan hun collega’s in Ibbenbüren. In het voorjaar 2019 staat een tegenbezoek van Duitse politici aan de gemeente Hellendoorn gepland.
 
Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
In de tweede helft van dit jaar organiseren de uitwisselingscomités ook een fotowedstrijd getiteld ‘Door de ogen van de ander’. Inwoners uit beide gemeenten tonen met beelden hoe zij door de lens van de camera hun ‘buurgemeente’ aan de andere kant van de landsgrens zien. De activiteiten in het kader van het 50-jarig jubileum van de partnerschap Ibbenbüren-Hellendoorn worden in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: