Ervaringsdeskundige maatjes: Dankbaarheid in potjes jam

Datum: 10-08-2018

13.37 uur - ‘Dankbaar’, dat is het woord waarmee Miroya en Melissa hun stage als ervaringsdeskundig maatje omschrijven. “En die dankbaarheid kreeg ik ook weer terug” , vertelt Miroya. Ze heeft ervaren dat ze echt in het gezin werd opgenomen. “Het gezin wilde graag iets terugdoen en daarom kreeg ik vaak zelfgemaakte yoghurt en jams mee in hele leuke potjes.”  

 
‘Ervaringsdeskundige maatjes voor jonge mantelzorgers’ is een project van Evenmens! Een ervaringsdeskundig maatje is iemand die zelf ook mantelzorger is of is geweest en er vanuit die ervaring graag wil zijn voor de jonge mantelzorger. De inzet van een ervaringsdeskundig maatje kan erg waardevol zijn. Hij of zij weet tenslotte waar deze kinderen en jongeren tegenaan lopen en behoefte aan hebben. Een maatje geeft aandacht aan de jonge mantelzorger.
 
De jonge mantelzorger waar Melissa komt, kijkt erg uit naar de komst van haar maatje. De waardering straalt er van af. Het einde van het schooljaar is in zicht en daarom maken de maatjes hun laatste afspraken met de jonge mantelzorgers. Ouders hebben zelfs benoemd dat iedereen die hierna zou komen, nooit meer zo leuk zou zijn als Melissa. Wat een compliment! 

Samen hebben ze veel gedaan. Miroya vond kleien altijd erg leuk. “Het paste zo goed bij de familie, omdat het een hele creatieve familie is. Het was elke keer een leuke uitdaging om op zoek te gaan naar kosteloze activiteiten die aansluiten bij de jonge mantelzorger. Samen koekjes bakken, naar de bioscoop gaan en bij de Hema lunchen waren echte feestjes. Dat konden we doen met het budget dat beschikbaar is vanuit het project ‘Ervaringsdeskundige maatjes voor jonge mantelzorgers’.” 
 
De grootste meerwaarde van het project is natuurlijk dat je er ‘gewoon’ bent. Dat je er even uit kunt. Dat er aandacht is voor alléén de jonge mantelzorger of je nu wilt praten over de zorgsituatie of gewoon over je klas, nieuwe speelgoed en vriendinnetjes. “Laten we niet vergeten dat er ook veel goed gaat in het gezin en dat is mooi om te zien,” aldus Miroya.  
 
Maatjes gezocht
Evenmens is op zoek naar ervaringsdeskundige maatjes. Ben jij zelf mantelzorger of mantelzorger geweest? Wil jij er graag zijn voor een andere jonge mantelzorger? We maken dan een zo goed mogelijke match, zodat de tijd samen ook echt waardevol is. Dat vinden we bij Evenmens heel belangrijk. Neem dan contact op met Ellen Bokdam, Telefoon: 0548 – 638 830 of email: ebokdam@evenmens.nl. 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: