Dagje Hellendoorn: een gezellige dag voor jong en oud

Datum: 26-07-2018

11.54 uur - Tijdens het jaarlijks Dagje Hellendoorn op dinsdag 7 augustus 2017 is er voor jong en oud van alles te beleven. Ook dit jaar zijn de Helderse Voerluu weer present. Men kan een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er tientallen bijzondere brommers te zien. De brommers zullen bovendien een toertocht maken die begint en eindigt op de feestweide aan de Hofmanstraat.

Verder worden er in en rondom de museum Erve Hofman demonstraties gegeven van allerlei oude beroepen, zoals karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Men kan genieten van weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten. Altijd al willen weten hoe je mosterd maakt. De mosterdmaker laat het zien. Spectaculair is altijd de hoefsmid die een paard beslaat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vakman of vakvrouw aanwezig.
 
Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien.
De Voerluu zijn aanwezig met koetsen om rondritten te maken. Kinderen kunnen op pony’s rijden. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek met cavia’s, konijnen en andere kleine dieren.
Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein, waarmee men zich weer in de jaren dertig van de vorige eeuw waant.
Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting en de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn allerlei belegde broodjes, er is krentenwegge en natuurlijk een ijskar. 
 
Het Dagje Hellendoorn is een activiteit van de Stichting Oald Heldern in samenwerking met de Vereniging Oale Ambachten. 
 
De toegang is gratis. Bezoekers van het museum betalen slechts € 1,--.
 
Dinsdag 7 augustus 2017
11.00 - 17.00 uur
 
Museum Erve Hofman
Hofmanstraat 2
7447 AS Hellendoorn 
 
 
 
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-07-2018

Wat is Hellendoorn toch een actief dorp met zoveel toeristische activiteiten, musea, molen, Schuilenburg etc.. Waarom is er in Nijverdal niets van de textielgeschiedenis te vinden (Nijverdal ten Cate). Gebouwen genoeg voor een mooi museum, dunkt me.

k.e schreef op 26-07-2018

TUT; misschien te veel import, en dat is al jaren zo.

Jos schreef op 26-07-2018

is dat interessanter dan ijs museum haha

William S. Burroughs schreef op 27-07-2018

Er zit natuurlijk nogal een leeftijdsverschil tussen Hellendoorn en Nijverdal. Waar de een dol is op weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en andere oude ambachten gaat de ander liever naar de film of het theater. Daar is niks mis mee. Ieder zijn meug. In tegenstelling tot het leeftijdsverschil is de afstand tussen beide dorpen verwaarloosbaar. Dus is het mij om het even waar er met een vlegel om het leven gedorst wordt of naar een film gekeken wordt. ( Heb het gebruik van de d of dt nooit goed begrepen dus dat is wederom een pure gok. Maar dat terzijde.) Tot slot heb ik het geneuzel tussen Hellendoorn en Nijverdal nooit begrepen. Voor mij vinden alle activiteiten en musea gewoon plaats in de Gemeente Hellendoorn. Ben een wereldburger en geen dorpsfrikandel. Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 27-07-2018

Dat is het natuurlijk, leeftijdsverschil, Hellendoorn heeft van oorsprong boerenbevolking die gezamenlijke wortels hebben. Die zagen de nieuwkomers (textielarbeiders werden uit de armenkolonieën gehaald) als rivalen; een gezamenlijke vijand creëert een band, een ‘wij- tegen zijgevoel”, net zoals Ajax-Feyenoord. Ik zat meer te denken aan zo’n modern Twentse Welle-museum in Enschede of TextielMuseum in Tilburg met ook moderne textielkunst. Het is IK word zonder T en JIJ/HIJ/ZIJ wordt met T. @Jos; voor vrouwen is dat zekers even interessant, mannen hebben voorkeur voor techniek.

William S. Burroughs schreef op 27-07-2018

Aan Wat ben ik toch een tut! Dan ben ik een rare man. Prettige dag.

Uw reactie

Naam:
Bericht: