’75 jaar vrijheid. Op weg naar 2020’

Datum: 03-07-2018

19.30 uur - Een vrijheidsconcert, bevrijdingsloop, pubquiz, straatontbijt, parade militaire voertuigen, taptoe, lichtjestocht en veteranen in de klas. Enkele voorbeelden van ideeën die maandagavond aan de orde kwamen tijdens de startbijeenkomst ’75 jaar vrijheid.

 
 
Op weg naar 2020’. De bijeenkomst werd enorm druk bezocht. Bijna 60 inwoners uit de gemeente Hellendoorn kwamen bij elkaar om te brainstormen over het komende lustrum.  
 
In 2020 is het namelijk 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ook in Nijverdal laten de ingrijpende gebeurtenissen in de WOII tot op heden diepe emotionele sporen na. Daarom is het goed om te blijven herdenken en om de vrijheid te vieren. Dat is ook in deze tijd niet altijd en overal vanzelfsprekend. Het komende lustrum is bijzonder. Dit is het laatste lustrum waar nog mensen bij zijn, die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Een reden om extra stil te staan bij alle gebeurtenissen in WOII. 
 
In het kader van 75 jaar bevrijding is een kernteam in het leven geroepen dat graag met de inwoners een activiteitenprogramma wil samenstellen. Hier gaven vele inwoners gehoor aan, zij kwamen vanuit alle kernen massaal naar de eerste bijeenkomst in het Memory Museum. Na een uitleg van voorzitter Ewald Aaltink en Jan Marten de Jong van de Provincie Overijssel over het doel van deze bijeenkomst en het belang van de festiviteiten in 2020, gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om te brainstormen. Na afloop werden alle ideeën gepresenteerd. Veel mooie ideeën kwamen naar voren. De komende periode gaat iedereen afzonderlijk aan de slag om concrete zaken op papier te krijgen. Het kernteam is hierin de verbindende factor. Natuurlijk zijn ook nieuwe ideeën nog steeds van harte welkom. Neem dan contact op via: 75jaarvrijheidhellendoorn@gmail.com.
 
Vrijheid niet vanzelfsprekend
Het is de bedoeling om uiteindelijk te bereiken dat op alle scholen het gesprek op gang gebracht wordt over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid voor nu en voor de toekomst. Ook willen we het besef vergroten dat 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar en niet vanzelfsprekend is en inzet vraagt van iedereen. Maar bovenal herdenken en vieren versterken door nieuwe tradities te stimuleren, passend bij de tijd en de nieuwe generatie.
 
 Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: