Lokaal Hellendoorn stelt vragen over zonne-energie

Datum: 22-05-2018

9.28 uur - Lokaal Hellendoorn stelt ischriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders  over zonne-energie.

 
Betreft: zonneparken
 
Geacht College,
Veel gemeentes worstelen om hun verplichtingen met betrekking energie besparende maatregelen te behalen. De discussie binnen onze eigen gemeente hebben wij als gemeenteraad al enkele malen gevoerd in het kader van duurzaamheid. Met elkaar zijn we het eens dat er de komende raadsperiode belangrijke stappen moeten worden genomen, zodat de doelstelling in het kader van duurzaamheid wordt behaald.
College, er bereiken ons signalen dat ontwikkelaars/bedrijven bezig zijn met onderzoeken om zonneparken binnen de gemeentegrenzen van Hellendoorn te realiseren.
 
Zonneparken zouden in het kader van duurzaamheid een goede functie kunnen bekleden, maar dan moet er volgens lokaal Hellendoorn wel een duidelijk toetsingskader zijn, heldere richtlijnen, met door de raad aangegeven zoekgebieden. Anders kon het in onze beleving wel eens alle kanten kunnen opvliegen met de mogelijke realisatie van zonneparken binnen onze gemeente. 
Voor zonneparken moet er draagvlak zijn in de samenleving onder bewoners van eventueel aangewezen gebieden. Bewoners en overheid moeten partners hier in zijn, bij planvorming niet tegen over elkaar staan. Communicatie en een goed haalbaarheidsonderzoek zijn hiervoor de basis.
 
Het is belangrijk en wenselijk eerst een discussie te voeren hoe de raad in het algemeen denkt over zonne-energie en in welke vorm.
Binnen het bestuur van de provincie Overijssel hoor je verschillende geluiden, er zijn voorstanders om het beleid voor zonnepanelen op daken verder te stimuleren, dit om aantasting van goede agrarische gronden te verkomen, goede agrarische gronden die zo belangrijk zijn in het voort bestaan van de agrarische sector. Het behoud van het cultuurlandschap waar Twente en Overijssel om bekend staan.
 
Geacht College, daarom de volgende vragen.
- Hoe is de relatie met betreft de ontwikkeling/aanvragen zonneparken en bestemmingsplannen. Houd de raad planologisch de regie binnen de grenzen van de gemeente Hellendoorn.
 
- Hoe denkt u over onze suggestie om eerst een discussie te voeren in welke vorm we zonne-energie verder gaan stimuleren. Zonnepanelen op daken, of voor zonneparken goede agrarische gronden te gebruiken.  Bij deze discussie zou inspraak mogelijk zijn voor belangenorganisaties zoals Plaatselijke Belangen, L.T.O en verdere. 
 
- Mocht u als College een positieve gedachte hebben over zonneparken binnen onze gemeente, bent u het dan met ons eens dat er een duidelijk toetsingskader moet zijn, heldere richtlijnen, met door de raad aangegeven zoekgebieden. Hierbij burgers de mogelijkheid wordt geboden voor inspraak. Plaatselijke Belangen, L.T.O betrokken worden mocht het hun aan gaan. Dit vanuit het kader bewoners en overheid moeten partners zijn en bij planvorming niet tegen over elkaar staan. Dit voor ontwikkelaars/bedrijven helderheid verschaft bij eventuele aanvragen bij ons als overheid.
 
Graag zien wij onze vragen beantwoord tijdens de aankomende commissie grondgebied op 30-5-2018, tijdens de rondvraag. 
 
Namens Lokaal Hellendoorn, 
G. ter Horst, 
F.Runneboom,
J.Veneman
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Geronimo schreef op 23-05-2018

Praat eens met de bedrijven op het industrieterrein, om deze panelen bij hen op de daken te plaatsen.Voor nieuw te bouwen panden kun je dit opleggen. Tevens profiteren deze bedrijven er natuurlijk ook van. Het enige probleem, wat levert dit op? En van horizonvervuiling heb je in dit geval geen last.

gerard schreef op 23-05-2018

Die hebben er helemaal geen belang het zijn het vaak groot verbruikers bij een vol dak 10a 20 % van totaal eigen verbruik afgedekt. Groot verbruik betekent korting en ze krijgen btw terug wie wil dan nog de sores van zonnepanelen en regelaars die stuk gaan.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-05-2018

Even geplukt van internet : ———Je ziet nu allerlei cowboys en buitenlandse projectontwikkelaars opduiken. Dat drijft de grondprijzen enorm op. Boeren met percelen dicht bij stroomkabels krijgen nu soms al 8.000 euro huur per hectare geboden. Gouden bergen, want gemiddeld brengt een akker per jaar misschien 2.500 euro op, en daar moet een boer hard voor werken. Terwijl hij voor een zonnepark niks hoeft te doen. Maar je kunt je afvragen of het nodig is dat de overheid dure grondverhuur voor boeren subsidieert, want de stijgende grondprijzen maken zonnestroom nu onnodig duur. En dat subsidies van Nederlands belastinggeld bij buitenlandse beleggers terechtkomen.——— https://www.ad.nl/economie/goudkoorts-rond-zonneparken-is-gevaarlijk~a229d421/

Jos schreef op 23-05-2018

tut zie jij ook dingen positief?

Lokaal Hart schreef op 23-05-2018

Zonnepanelen op daken: prima. Maar er zijn veel te weinig daken en veel daken zijn ongeschikt. Dus we hebben ook zonneparken en windmolens nodig. Het belangrijkste is volgens mij dat niet projectontwikkelaars het geld opstrijken, maar wij als bewoners. Dus lokaal regelen en uitvoeren. De gemeenteraad kan dat regelen. Kijk maar naar Wierden en Heeten.

Mitis schreef op 23-05-2018

Ja Gerard jij ziet het scherp, grootverbruikers zitten iets boven de 6 eurocent per kWh en de super grootverbruikers zitten onder de 6 eurocent per kWh daar kan geen zonnepaneel tegen op.

k.e schreef op 23-05-2018

JOS, ik denk dat TUT het goed inziet maar zoals altijd komt de waarheid veeeeel later naar buiten. een voorbeeld: in de stad Groningen bouwen ze 'multi centrm'gebouw waar NIEMAND op zit te wachten. en de mensen in het gas gebied maar wachten op hulp, ik bedoel , hoe maak je politiek op tijd wakker

Mitis schreef op 23-05-2018

Wat de energieprijs betreft is het net het weer, je hebt het aan de pomp vast gemerkt, de olieprijs staat nu rond de 80 $ en heeft de tendens tot stijgen, dan ziet de wereld er zo weer heel anders uit.

Mitis schreef op 23-05-2018

Lokaal Hart denkt dus dat ambtenaren niets kosten en wil dat projectontwikkelaars voor niets gaan werken. Werk jij ook voor niets Lokaal Hart ? Idd jouw kletsen kost niets...

Lokaal Hart schreef op 23-05-2018

@...tut. Voor een groot deel eens. Als we het lokaal zelf gaan doen, voorkomen we dat de subsidie naar het buitenland gaat. Je moet ook voorkomen dat door dit soort praktijken ook projecten het loodje leggen.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 23-05-2018

@ Lieve, lieve Jos, zie je aan mij nog wat positiefs? Net wat je zegt, de “dingen” zie ik als positief, maar ik onderzoek graag de eventuele verborgen motieven, dubbele agenda die hier achter zit. Bedrijven, politiek en veel anderen presenteren vaak nieuw plan met motieven. Maar de werkelijke reden (eigenbelang) vertellen ze er niet bij. Dus je moet altijd zelf kritisch nadenken, onderzoeken en niet klakkeloos accepteren wat men je voorschotelt.

Pff schreef op 24-05-2018

@Geronimo Veel panden kunnen het gewicht van de panelen volgens de regels niet dragen, Daken zijn aan de ondergrens gebouwd en het is nu wachten tot er één instort. Zelfde gebeurde met de stalen daken die allemaal moetsten worden voorzien van een overstort. Nieuwe daken kan je prima verplichten.

William S. Burroughs schreef op 24-05-2018

Voor niks gaat de zon op dus waarom geen verdienmodel om voor het stralen te laten betalen. Directeur van de zon met managers voor de stralen en aandeelhouders met zonnepanelen. Science fiction? Welnee. Het geld zal en moet zonder olie en gas toch ergens weg moeten komen? Een klein groepje krijgt hoogstaande zon en de meerderheid een laagstaande zon. Prima voor de planeet maar we gaan natuurlijk weer bedonderd en belazerd worden waar we bij staan. Prettige dag.

Mitis schreef op 24-05-2018

Al die klagers hier omtrent verdiensten van anderen kopen natuur nooit iets. Want ja als je iets koopt wordt je bedrogen. Vooral de dames hier weten natuurlijk best dat kleding 4 tot 5 de inkoopprijs moet opleveren. Die crème die ze op hun lichaam smeren gaat - afhankelijk hoe mooi het potje is - gaat voor een factor 20 de winkel uit. Marketing heet dat. Dus niet zeuren dat anderen wat willen verdienen maar opletten of de waar zijn geld echt waard is. En meisje bij jullie reageert de emotie, iedereen in de handel weet dat en profiteert ervan. Het barst van mensen met te veel geld en domme mutsen...

Jos schreef op 24-05-2018

hulde aan Mitis

Pff schreef op 25-05-2018

Niets mis mee totdat anderen benadeeld worden die niets met de deal hebben te maken.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 25-05-2018

@Mitis; Mannen kunnen er ook wat van; voetbaltickets, televisie’s, gereedschap, auto’s...jij doet aan al die emotionele aankopen natuurlijk niet mee en gaat je Lada tot de laatste draad afrijden. En al die dure kleren hangen al als vodjes in de winkel; dat wil nog niet zeggen dat ze ook verkocht worden. Ze zijn idd duur om imago op te krikken, maar verstandige meisjes kopen alles in de opruiming of via internet in landen waar het wel goedkoop is. En mensen die volgens jou barsten van het geld, zijn altijd zuinig geweest; anders hadden ze niet zoveel geld. En wat emotionele aankopen betreft; jij hebt je vrouw/man natuurlijk nooit verwend met mooie fles parfum of duur boeket...lummel !

Geronimo schreef op 25-05-2018

@Tut, hij heeft 5 kinderen, dus hij zal die kennis wel hebben vergaart van zijn vrouw en dochter(s).

Jos schreef op 25-05-2018

Tut en buitenlandse bedrijven verdienen aan jouw gekochte kleding. Vind je dat wel goed???

Mitis schreef op 25-05-2018

En zoals zo vaak, Tut heeft weer eens gelijk. Alleen de laatste zin klopt echt niet ik verwen mijn meisje behoorlijk...

Jos schreef op 25-05-2018

van Tut mag winst door zonne energie niet naar buitenlandse bedrijven, maar wel bestellen maar artikelen bestellen in het buitenland!!!!!!!! Hoe krom kun je lullen!!

Mitis schreef op 25-05-2018

Idd Geronimo, die grieten waren het ergste, alleen het kledingmerk was belangrijk. Vol leedvermaak zie ik nu ze het zelf moeten betalen een verandering, maar ik zwijg...hahaha

Geronimo schreef op 26-05-2018

@Mitis, deze eerlijkheid en humor kan ik wel waarderen.

William S. Burroughs schreef op 26-05-2018

Wanneer ik in de winkel aan een verkoper vraag of iets goed is en hij of zij antwoord met 'ja ik heb het zelf ook' dan loop ik direct weg. Want dat vroeg ik niet. Misschien een tip voor de meiden van Mitis? Prettige dag.

Wat ben ik toch een tut! schreef op 26-05-2018

Even voor de duidelijkheid, voor diegene die de reactie van Mitis niet goed hebben gelezen. Ik zal het even samenvatten; het komt er in het kort op neer, dat Mitis bedoelt, dat Tut héél vaak gelijk heeft...

jos schreef op 26-05-2018

Tut, jij doet aan al die emotionele aankopen natuurlijk niet mee en gaat je Lada tot de laatste draad afrijden?

Mitis schreef op 26-05-2018

Ach WSB meiden en vaders, dat is wat speciaals, ze hebben soms mijn auto nodig, prima geen probleem, kijken ze, komen weer binnen, ja Pap zonder benzine heb ik niks aan dat ding dus....

William S. Burroughs schreef op 27-05-2018

Aan Mitis. Dat vind ik allemaal prima want ik ga mij zeker niet met uw prive leven bemoeien laat staan met opvoeding. Prettige dag.

Lokaal Hart schreef op 29-05-2018

@Mitis. Grappig dat als ik het heb over lokaal jij meteen denkt aan ambtenaren. Daar den ik nou net niet aan. In steeds meer gemeenten voeren lokale coöperaties projecten uit. Het werk wordt dan zoveel mogelijk lokaal gedaan. Die energie gebruiken we zelf en het geld blijft binnen onze eigen gemeenschap. Dalt is lokaal duurzaam. Dat zou het nieuwe college moét stimuleren.

Mitis schreef op 29-05-2018

Lokaal Hart, je hebt gelijk, tegenwoordig verwacht men te veel van lokaalbestuur, als het privé is of coöperatief alleen maar goed.

Uw reactie

Naam:
Bericht: