Streektaalfestival Zunnewende verjongt en viert de langste dag

Datum: 18-05-2018

19.15 uur - Vrijdag 22 juni vindt alweer de twaalfde elfde editie plaats van streektaalfestival Zunnewende. Al om 16.00 uur gaat het van start op landgoed Schuilenburg, pal aan de Regge in het buitengebied van Hellendoorn. De eerste paar uur zijn voor de jeugd. En na een dinerpauze waarvoor u uitstekend terecht kunt bij de verschillende foodtrucks op de Smulweide of de Pruuveriee worden vanaf 20.00 uur de verschillende podia en andere speelplekken bezet door een keur aan verhalenvertellers, zangers en muzikanten in verschillende streektalen.

 
 
Wie precies wil weten hoe het zit met de Zunnewende en de langste dag kan terecht bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Vrijwilligers vertellen het naadje van de kous en via een telescoop zijn bij helder weer de sterren van nabij te bekijken. 
 
Zunnewende heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een ongedwongen ontmoetingsplek voor een steeds breder publiek. Het festival staat garant voor een unieke avond, ook dit jaar weer tegen het decor van een prachtig uitgelicht landgoed langs de rivier. Opvallend dit jaar is de relatief jonge leeftijd van de artiesten. Streektaal leeft weer en heeft duidelijk toekomst.  
 
Keuze uit vijf speelplekken  
Het avondprogramma wordt op het hoofdpodium geopend door Die Regghe Sangers. Zij zingen een tekst van ‘onze eigen’ Herman Kampman. Net zo eigen Helders is de Eschländerkapel Hellendoorn. De muzikanten krijgen, ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum, een eigen speelplek waar ze drie optredens van 30 minuten verzorgen.    
 
Het hoofdpodium op het kasteelterrein wordt dit jaar vervolgens ingenomen door De Groningstalige Marlene Bakker. Nederland omarmt Raif, het debuutalbum van Marlene Bakker. Van Daniel Loheus, Frits Spits tot en met het koningshuis; allemaal zingen ze de lof van de Groningse zangeres. Na Oerol, Hongerige Wolf, Koningsdag in Groningen nu dan op Zunnewende. Vervolgens treedt Björn van der Doelen aan. De ex Twentevoetballer brengt verhalen en songs over gemis en verlangen, liefde, eenzaamheid en hier en daar zijn eigen vleugje Sympathie veur d’n Duvel. Na een aantal jaren op een onversterkte kampvuurplek krijgen Handy Joe en de Boegie Kearls dit jaar alle ruimte tussen de grachten. Streektaal met vette hammond, honky tonk piano en Lapsteel gitaar. Wegens succes geprolongeerd als afsluiter op het hoofdpodium: De Twentse cabaretière Nathalie Baartman. 
 
Een Limburgse kampvuurplek wordt bespeeld door Joep Conjaerts, Harold K en Mella Klaessen. Alle drie wereldberoemd in Limburg en vanaf 22 juni ook in Twente en Salland. Op een Friese kampvuurplek kunt u genieten van de rauwe stem van Marcel Smits met begeleiding van multi-instrumentalist Wander van Duin.
 
Lotte Aarnink bezet de Twentse kampvuurplek. 
 
En rond het Sallandse vuur treedt schrijver/dichter Herman Kampman op. Zijn woordvondsten worden uitgebeeld door acteur Jakob Withaar. Spookachtig, ontroerend maar ook met de nodige humor. 
 
Jeugdprogramma vanaf 16.00 uur
De avond begint voor het derde jaar al om 16.00 uur. Want dan is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun (groot)ouders muziektheater Fraseur. In hun interactieve voorstelling ‘Het verhaal van Hieronymus Haakmat’ maakt het publiek kennis met tal van personages uit een dorp dat lang geleden aan de IJssel moet hebben gelegen.  En Clowntje Odie (ooooooo die ??) maakt uit ballonnen van alles in het dialect.   
 
Kaarten a € 7,50 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera Hofman Hellendoorn, VVV Nijverdal en Landgoed Schuilenburg. Op de avond zelf betaalt u op het terrein € 10,- Voor uitgebreide detailinformatie verwijzen we graag naar www.zunnewendefestival.nl
 

Nathalie Baartman
 
 



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: